Cea de a 10-a ediţie a Festivalului ICon Arts, organizat de UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România – şi Exces Music, continuă seria de concerte cu un eveniment special, Seara profesorilor de compoziţie ai Academiei Icon Arts , ce are loc miercuri 1 august, la ora 19, la Sala ”Thalia” a Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Programul, susţinut de către Ansamblul ICon Arts sub conducerea lui Gabriel Bebeşelea, include lucrări de Fred Popovici F(r)a(c)talite(s) du son…, Dan Dediu Lichtung des Schreiens – Concert pentru violă transcris pentru clarinet şi orchestră, Joshua Fineberg Streamlines, Diana Gheorghiu Dragonfly.

„Dragonfly” marchează, în România, prima utilizare, într-un concert, a tehnologiei AR (Augmented Reality), combinând muzica cu elemente vizuale de înaltă fidelitate, accesibile ochiului numai prin mijlocirea unor dispozitive electronice. Realitatea augmentată plasează conţinut suplimentar (digital, virtual), peste imaginea “live” a unei camere foto, în funcţie de caracteristicile imaginii surprinse de

acea cameră foto. Camera foto este în principiu cea a unui smartphone sau a unei tablete (chiar si web-cam-ul unui laptop/PC), iar conţinutul adiţional poate să fie text, sunet, imagine, film, un obiect static în 3D sau o animaţie 3D. Imaginea surprinsă de camera foto trebuie să fie prelucrată, iar aplicaţia trebuie să o recunoască ca marker grafic. Dragonfly este scrisă pentru violoncel, percuţie și sunete preînregistrate, fiind, totodată, prima lucrare ce exploatează tehnica ”umbrelor captive” – modalitate de compoziţie aparţinând Dianei Gheorghiu. Concepută ca o metaforă a metamorfozei,

lucrarea descrie, cu ajutorul a 22 de frecvenţe ce se suprapun treptat, într-un traseu ascendent-cumulativ, drumul transformării, parcurs de libelula – nimfă, până la stadiul de adult înaripat. Eliberarea din mediul actvatic, unde nimfa își petrece marea parte a vieţii sale de efemeridă, are loc doar spre finalul existenţei, când aceasta își căpătă aripile și se poate ridica, în zbor, deasupra lumii.

 

Ultima oră

Comentariul meu