Programul Animă ASTRA continuă, în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, în 21 și 22 iulie, cu ateliere de pictură pe lemn și pe sticlă, de instrumente muzicale (fluiere tradiționale), de țesut, cusut și împletit, cu prezentări de muzică și joc popular și ghidaje pe temele ”Civilizația lemnului” și ”Pescuitul tradițional”.

Meșterul Iulia Sava din Sibiu va prezenta, la Gospodăria de pescar de la Mahmudia, metodele de lucru în domeniul picturii pe lemn și pe sticlă. Vizitatorii vor putea participa la atelierele ad-hoc, exersându-și talentul artistic. Atelierele vor avea loc sâmbătă și duminică, între orele 10-13 și 15-18.

Meșterul Petru Mateș din Hunedoara va prezenta, la Gospodăria de instrumente muzicale de la Câmpulung Moldovenesc, etapele realizării unui fluier, uneltele și materialele folosite, secretele procesului de fabricație ale unui instrument muzical care să sune bine. Doritorii își vor putea încerca aptitudinile de lucru, sub supravegherea meșterului, acesta din urmă propunând, desigur, și secvențe de muzică românească autentică. Pe lângă diversele tipuri de fluiere, meșterul va realiza și alte obiecte din lemn. Atelierele vor avea loc sâmbătă și duminică, între orele 10-13 și 15-18.

Meșterul Rodica Ispas din Avrig va realiza, lângă Troița de la Sibiel,  demonstrații practice de țesut, cusut și împletit. Atelierele vor avea loc sâmbătă și duminică, între orele 10-13 și 15-18.

Pentru amatorii de suveniruri din domeniul artei tradiționale, meșterii participanți la programul de animații vor amenaja și standuri cu vânzare.

Reprezentațiile de muzică și joc popular vor fi realizate de instrumentiștii Gigel Pascu (saxofon), Ovidiu Pătrui (acordeon) și Daniela Popa (flaut), și de dansatorii Dorina Tarcea și Ioan Roman de la grupul de veterani ai Junilor Sibiului. Vor fi câte patru reprezentații de câte 30 de minute, sâmbătă și duminică, la Gospodăria de instrumente muzicale din Câmpulung Moldovenesc (ora 13,00), la Cârciuma din Bătrâni (ora 14,00), la Târgul de produse tradiționale și ecologice ecologice (ora 15,00) și la Hanul din Tulgheș (ora 16,00).

Ghidajele tematice se vor desfășura după următorul program: pentru ”Civilizația lemnului” vor fi realizate ghidaje sâmbătă și duminică la orele 12,30, 13,30, 14,30 și 15,30, locul de întâlnire fiind Gospodăria de instrumente muzicale de la Câmpulung Moldovenesc, iar pentru ”Pescuitul tradițional” vor fi realizate ghidaje sâmbătă și duminică, la orele 12,45, 13,45, 14,45, 15,45, locul de întâlnire fiind Gospodăria de pescar de la Mahmudia.

La activitățile din programul de animații pot participa toate categoriile de public, vizitatorii nemaitrebuind să plătească nicio taxă în afara biletului sau abonamentului de acces în muzeu.

Pe lângă programul de animații, în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA (în aer liber) vor mai avea loc, în acest sfârșit de săptămână, ”Târgul de produse tradiționale și ecologice” (între orele 10-18, în zona Târgului de țară) și ”Seara de dans folcloric mexican”, sâmbătă, 21 iulie, începând cu ora 19,00, pe scena de pe lac.

Ultima oră

Comentariul meu