Trei muncitori care executau o acțiune de curățare a cablurilor telecabinei de la Bâlea Lac au ajuns în stare gravă la spital. Aceștia lucrau într-un puț la peste opt metri adâncime și s-au intoxicat cu o substanță foarte puternică. Un tânăr de 18 ani a fost dus în comă cu elicopterul la Târgu Mureș.

video muncitori intoxicați la telecabina bâlea lac. un tânăr dus în comă cu elicopterul la tg mureș

Cei trei muncitori terminaseră lucrul, iar șeful lor a vrut să verifice dacă totul s-a executat cum trebuie. A coborât în puț, dar a leșinat. Imediat colegii acestuia au coborât și ei, dar au avut aceeiași soartă. Un muncitor rămas la suprafață a sunat la 112 și a cerut ajutor. Salvamontiștii au ajuns primii dar nu au putut să coboare decît după o oră în puțul din care ieșea un miros puternic de triclor.

”Am fost anunțați prin dispeceratul 112 de faptul că în stația de telecabină de la Bâlea, trei muncitori sunt căzuți într-un puț și sunt intoxicați și inconștienți. Echipa Salvamont de la Bâlea Lac s-a deplasat la telecabină cu echipemante atât medicale cât și de alpinism pentru evacuarea acestora. Nu s-a putut intra în locul respectiv datorită gazelor acumulate. S-a așteptat intervenția pompierilor și împreună cu colegii mei au fost scoși la suprafață. Au intrat. Au avut ceva lucrări de făcut acolo și au folosit o substanță volatilă care i-a intoxicat și care i-a dus în stare de inconștiență. Au fost găsiți de personalul telecabinei. Era un muncitor la suprafață care a văzut că nu răspund cei de jos. Intervenția s-a făcut după ce s-au folosit măști de oxigen. Au fost scoși la aproximativ o oră de la momentul anunțării accidentului. Am solicitat imediat elicopterul de la Mureș și au asigurat suport medical avansat. Tânărul resuscitat a fost dus la Tg Mureș la urgență”, a explicat Adi David de la Salvamont Sibiu.

Tânăr în comă

Medicii au intervenit rapid asupra răniților. Dacă doi dintre aceștia au fost stabilizați după câteva minute, un al treilea muncitor în vârstă de numai 18 ani a fost resuscitat minute bune. Până la urmă funcțile vitale au fost restabilite și acesta a fost dus cu elicopterul la Tg Mureș. Ceilalți doi au fost duși și ei de urgență la spitalul din Sibiu.

video
play-sharp-fill

”La locul solicitării am găsit trei victime cu vârste între 18 și 60 de ani. Cel mai tânăr are 18 ani și el este și în starea cea mai gravă. Se pare că au fost intoxicați cu o substanță de degresare foarte toxică de degresare a cablurilor de la telecabină. Se aflau într-un puț la o adâncime de vreo opt metri și s-a procedat la scoaterea lor în zona în care a avut loc incidentul. Cel mai grav cum v-am spus este cel tânăr care a fost găsit în stop cardiorespirator. S-a resuscitat și acum este cu funcții vitale prezente. Să vedem perioada de timp cât a fost în stop, dacă avem șase să fie salvat și să rămână în viață. Ceilalți doi sunt stabili și sperăm să fie bine cu ei. Îi vom duce la spitalul din Sibiu pentru investigații. Tânărul a fost transportat cu elicopterul SMURD la Mureș. A venit echipa și a fost luat. Să sperăm că evoluția celoralalți doi să fie favorabilă. Din ce am înțeles e o substanță bazată pe triclor. Nu știu să vă dau mai multe detalii care se pare se folosește la degresarea cablurilor de la telecabină. A fost intoxicație se pare involuntară la locul de muncă. (…) Vor fi investigați, monitorizați. (…) Problema este toxicul respectiv. Daunele pe care le poate face. Cel mai important este timpul de expunere la el” a explicat Iacob Daniel – medic serviciul ambulanță Sibiu.

ITM-ul a declanșat o anchetă

Autoritățile au declanșat imediat o anchetă și au stabilit că este vorba de un accident colectiv de muncă. Muncitorii nu aveau niciunul echipament de muncă adecvat, așa că firma la care lucrau va fi aspru sancționată și va fi amendată.

”Accidentul s-a produs în timpul unor activități de mentenanță. Se întâmplă tot mai des în ultimul timp ca aceste activități să aibă urmări grave. În general angajatorii omit să facă o evaluare a riscurilor care le presupun aceste activități de mentenanță și întreținere a echipamentelor de muncă. Este exact cazul de azi când s-au executat lucrări într-un subsol tehnic la o adâncime de opt metri fără asigurarea unui sistem de ventilare mecanic ceea ce a dus la inhalarea unor vapori toxici. Practic din primele cercetări se pare că este vorba de un accident colectiv de muncă. Au fost trei victime care au fost transportate în stare de inconștiență, una din persoane este destul de gravă și în consecință ITM a declanșat deja acțiunea de cercetare a evenimentului. E prematur să vorbim. Din câte am constatat sunt multe încălcări ale prevederilor legale. Probabil o să fie și sancțiuni dar pe măsură ce o să analizăm cazul o să vedem. În primul rând este vorba de o evaluare a locului. Trebuiau asigurată ventilația mecanică (…) Lucrul practic se terminase. Accidentul a avut loc în jurul orei 17.20. Cei doi care lucraseră terminaseră lucrul. Procedau la degresarea unui cablu cu soluție de tricloretilenă după care a coborât șeful de echipă să verifice modul în care au executat lucrarea. Practic el este cel care a amețit și a rămas inconștient în subsol. Cei care au coborât după el, au rămas și ei acolo”, a spus Mihai Măgdoiu – ITM Sibiu. Ancheta autorităților continuă în zilele următoare si se speră ca totul să fie clarificat după ce se vor lua declarații la muncitorii care au scăpat ca prin minune din acest nefericit eveniment.

VIDEO: Bogdan Tătăroiu

Ultima oră

Comentariul meu

Publică