În data de 10 iulie 2012, Ansamblul Folcloric Profesionist ‘Cindrelul-Junii Sibiului’ a susţinut un spectacol în cadrul evenimentului Festival ao Largo, din Lisabona, Portugalia. A fost singurul ansamblu folcloric din România invitat în festival, iar prezenţa Junilor nu a trecut neobservată, aşa că, în seara spectacolului, cu mai bine de o oră înainte de începerea reprezentaţiei, câteva mii de oameni s-au strâns în piaţa din faţa Teatrului Naţional Săo Carlos din Lisabona.

Cei 24 de dansatori şi cei zece instrumentişti au fermecat publicul portughez cu dansuri populare din toate zonele ţări, cu piese instrumentale de mare virtuozitate, cu frumuseţea şi diversitatea costumului popular românesc. Iar reacţia publicului a fost pe măsură: Junii Sibiului au fost ovaţionaţi minute în şir de mulţimea de spectatori. ‘A fost un spectacol extraordinar prin care Junii Sibiului au reuşit să demonstreze că sunt adevăraţi români, că suntem un popor bogat sufleteşte, pentru că diversitatea folclorului românesc, acurateţea pieselor instrumentale, frumuseţea şi varietatea jocului românesc reprezintă identitatea poporului român. Iată că noi, Junii Sibiului, am reuşit să demonstrăm că România, artiştii românii pot fi apreciaţi oricând, pe orice scenă din lumea aceasta. Aplauzele pe care le-am primit la scenă deschisă demonstrează faptul că Junii Sibiului au reuşit să contureze din nou o imagine pozitivă a României’, declară Silvia Macrea, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ‘Cindrelul-Junii’ Sibiu.

Presa portugheză – ziare, canale de radio şi televiziune – a elogiat prestaţia Junilor Sibiului, catalogând spectacolul drept ‘extraordinar’, ‘magnific’, ‘grandios’. Jurnalistul portughez Pedro Lourenço a scris, pentru in hardmusica.pt : ‘Dansul vioi a umplut piaţa cu un public destul de eterogen format din portughezi şi mulţi străini, aşezaţi unul lângă altul, curioşi să vadă evoluţia pe scenă a Junilor Sibiului. Nu exista niciun spaţiu neacoperit, cartierul Chiado s-a oprit ca să poată vedea spectacolul din estul Europei, şi chiar şi de la balcoane se vedea public. Îmbrăcaţi conform tradiţiei, în costume populare din diverse regiuni ale ţării, dansatorii au intrat în scenă şi au început să bată din palme şi să chiuie, prezentând un repertoriu de dansuri din Bihor, Banat, Maramureş, Muntenia şi Sibiu.

Dansurile cele mai cunoscute din Transilvania aduceau a bailaricos – folclor tipic lusitan- cu care portughezii din public s-au identificat imediat, mai ales prin costumele populare asemănătoare. În timp ce ele se învârteau, iar ei se băteau cu mâinile pe picioare, publicul aplauda. Printre horele dansatorilor şi muzica unică a orchestrei, piaţa a primit o noapte bogată în cultură. (Sursa: Romanian Global News)

Festivalul din Lisabona se desfăşoară pe tot parcursul lunii iulie şi reuneşte concer­te, spectacole de dans şi spectacole de operă. Eveni­mente din cadrul acestui festival se regăsesc şi în pro­gramul ‘Verăo Cultural Romeno em Portugal’ / ‘În iulie vara portugheză e mai românească’, iniţiat de ICR Lisabona.

Ultima oră