Canicula de afară umple buzunarele firmelor care vând aparate de aer condiționat. La Sibiu acestea nu mai fac fata cererii. Si firmele care monteaza astfel de aparate reusesc cu greu sa onoreze toate solicitările.

Chiar dacă Sibiul este într-o zonă în care teoretic canicula nu prea are ce căuta, temperaturile din ultimele săptămâni i-au făcut pe oameni să ia cu asalt magazinele ce vând aparate de aer condiționat. Dacă acum o lună se vindeau maxim 4-5 bucăți pe săptămână, acum comezile sunt de 10 ori mai mari. ”Vânzările au explodat în această perioadă. Comparativ cu aceeiași perioadă a anului trecut vânzările au crescut cu sută la sută. Prețurile pe care le practicăm sunt între 1000 și 1.400 de lei. (…) Oamenii caută cel mai mult aere condiționate de 12.000 BTU. Sunt cele  mai vândute. În general caută mărcile de calitate” a explicat Ilie Lomnășan – sef magazin Flanco Sibiu.

Instalatori greu de găsit

Căldurile cu temperaturi constante de 35 – 38 de grade au făcut ca oamenii să își piardă răbdarea și să dea chiar și ultimul ban pentru confort. Și magazinele își montează de zor astfel de aparate și asta pentru că în interior temperaturile devin aproape insuportabile.

YouTube video

”Din cauza căldurii excesive de anul acesta nu mai facem față în magazin și trebuie să montăm un aparat de aer condiționat. Am ales un aparat mare datorită necesităților mai mari din cauză că vitrinele dau și ele căldură. Am așteptat destul de mult pentru instalarea aparatelor pentru că tehnicienii sunt foarte ocupați în perioada aceasta a anului. Sfatul meu este ca oamenii să își monteze aparate de aer condiționat iarna, nu vara. Vara e mai greu. Am așteptat în jur de două săptămâni” a povestit un client.

YouTube video

Comenzi greu de onorat

Dacă aparate de aer condiționat cu greu se mai găsesc prin oraș, echipele care să monteze acasă sau la birou aceste unități sunt mai rare decât ploaia de afară. Firmele de profil sunt solicitate la maxim și au comenzi extrem de multe, iar uneori așteptarea durează și două sau chiar trei săptămâni.

”E un sezon plin. De dimineața până seara numai montaje. Ce să facem. Căldura asta ne omoară pe toți. Nu prea facem față. Acum ne-ar mai trebui 2-3 echipe dar nu poți să ți oamenii să lucreze pe vară și pe iarnă să le zici să își caute de lucru. Nu prea le îngrijesc oamenii aparatele. Sunt pline de praf. Aparatele trebuie folosite cum trebuie. (…) Montăm 3-4-5 aparate. În funcție de unde trebuie montate. Programări avem pe o săptămână întreagă. Nu putem să le facem față” a explicat Conț Adrian de la o firmă de montaj aparate de aer condiționat. Și cum temperaturile în această lună și în august se anunță a fi în continuare la fel de ridicate, este de așteptat ca vânzările de aparate de aer condiționat să fie la fel de numeroase ca și în aceste ultime 2-3 săptămâni.

VIDEO: Bogdan Tătăroiu

Ultima oră

Comentariul meu