În perioada iulie-septembrie 2012, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA și Fundația DALA propun un program de animații menit să pună în valoare patrimoniul muzeal din Dumbrava Sibiului, prin activități practice, cu rol educațional și de divertisment, și să aducă în atenția publicului larg valori din lumea satului tradițional.

Programul de animații estivale aduce o abordare nouă față de valorificarea patrimoniului muzeal prin intermediul evenimentelor culturale impuse în ultimele decenii în muzeu, în principal prin intermediul programului Tezaure umane vii. Evenimentele din lumea satului – readuse la viață prin festivaluri de folclor și târguri ale meșterilor mici și mari, vor fi completate de un program estival cu caracter cvasi-permanent, care să ofere turiștilor ocazionali, celor care nu vin în muzeu special pentru a participa la o anumită manifestare culturală, posibilitatea de a descoperi tradițiile românești, de a regăsi ceva din atmosfera satului de altădată și, desigur, de a învăța, alături de meșteri pricepuți, secretele unor meșteșuguri cunoscute de secole.

În vederea organizării programului de animații, Complexul Național Muzeal ASTRA a început, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, să dezvolte infrastructura necesară, care să poată fi folosită în activități practice, depășind astfel abordarea care se rezuma exclusiv la salvarea monumentelor și obiectelor de patrimoniu, care pot fi doar privite, nu atinse, nici folosite cu scopul lor originar. A fost construită mai întâi o fierărie funcțională, capabilă să găzduiască ateliere, apoi au fost construite două cuptoare de olar, un sistem tradițional de gătit cu plită și cuptor, precum și două vetre de gătit, toate acestea putând fi folosite, începând cu luna iulie, la demonstrații practice și ateliere. Infrastructura pentru animații va fi continuată, în acest an, cu amenajarea Târgului de țară, destinat în întregime activităților din domeniul gastronomiei tradiționale, iar în categoria monumentelor funcționale se va înscrie, anul viitor, o școală transferată din satul hunedorean Ticera.

            În perioada iulie-decembrie, meșterii populari vor fi prezenți în fiecare săptămână în muzeu, cu standuri de prezentare, completate de demonstrații practice și ateliere. Vor fi organizate ateliere de olărit, de fierărie, de gastronomie tradițională, de păpuși ecologice, de instrumente muzicale, de pictură pe sticlă, pictură pe lemn, brodat, țesut și altele.

            Folclorul românesc va fi prezent pe aleile muzeului, prin intermediul unor cupluri de dansatori, acompaniați de lăutari, care vor face demonstrații de joc tradițional, în zilele de sfârșit de săptămână.

            Vizitatorii vor putea, de asemenea, participa la ghidaje tematice propuse de ghizi în costume tradiționale. Aceștia vor juca rolul de gazdă în diverse zone din muzeu, prezentând trasee tematice care vor grupa obiectivele de maxim interes.

            În completarea programului de animații culturale, Muzeul în aer liber va dispune, începând cu luna iulie, de animale și păsări domestice, care vor întregi imaginea gospodăriilor țărănești autentice, unele anexe precum grajdurile sau cotețele devenind, astfel, funcționale. Pentru început, în muzeu își vor face apariția oi, un măgar, găini și curci. O parte din animale și păsări sunt deja prezente în muzeu, celelalte își vor face apariția pe parcursul lunii iulie.

            Programul de animații al fiecărei săptămâni va fi comunicat prin intermediul sitului web al muzeului, prin intermediul partenerilor media și instituționali, și va fi afișat la porțile de acces în Muzeul în aer liber.

            În această săptămână va fi funcțional atelierul de fierărie tradițională, sâmbătă, între orele 12,00 – 18,00 și duminică, între orele 15,00 și 18,00. Meșterul Susan Gheorghe Vasile le va prezenta vizitatorilor modul de funcționare al unei fierării tradiționale, obiectele realizate într-un astfel de atelier și va face demonstrații de realizare a unor obiecte precum: potcoavele, clanțe de uși, vârfuri de săgeți ș.a. Sectorul fierăriilor este situat între Olărit și Etno-Tehno Parc.

            Ateliere de olărit vor fi organizate la cuptoarele de la Etno-Tehno Parc, sâmbătă și duminică, între orele 10,00-12,00 și 16,00-18,00. Acestea vor fi coordonate de meșterul Gheorghe Țambrea din Horezu și vor fi deschise publicului larg.

            Ghidajele tematice propuse vor avea în vedere Fierăriile (sâmbătă și duminică, vizite ghidate la orele 13,00, 15, 00 și 17,00) și Morile tradiționale (sâmbătă și duminică, vizite ghidate la orele 14,00 , 16, 00 și 18,00). Prezentările vor începe la Fierăria din Fundu Moldovei, respectiv la Moara cu pânze din Curcani. Ghidajele vor fi realizate de directorul Muzeului în aer liber, Ciprian Ștefan, și de muzeografi.

Reprezentații de muzică și joc tradițional vor fi realizate sâmbătă la Târgul de produse tradiționale și ecologice (ora 13,30), la Cârciuma din Bătrâni (ora 14,30), la Fierăria din Fundu Moldovei (ora 15,30) și la Amfiteatrul de lângă lac (ora 16,30). Duminică vor avea loc reprezentații de folclor la Hanul din Tulgheș (ora 13,30), la Târgul de produse tradiționale și ecologice (ora 14,30), la Fierăria din Fundu Moldovei (ora 15,30) și la Moara cu pânze din Curcani (ora 17,30). În acest week-end va evolua un cuplu de dansatori membri ai ansamblului Călușarii din Rășinari, acompaniați de acordeonistul Ovidiu Pătrui.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică