Vă prezentăm datele statistice privind bolnavii de poliartrită reumatoidă şi spondilită anchilozantă în 2011, conform evidenţei realizată de compartimentul de reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

POLIARTRITA REUMATOIDĂ
-186 examinaţi în ambulatoriu (policlinică);

– 85 internaţi (reprezintă aprox 16% din totalul spitalizărilor anuale 2011);

– creştere cu 1-2 cazuri nou diagnosticate lunar;

– 60 de cazuri mai mult comparativ cu anul 2010 (datorită preocupării pentru diagnosticare şi tratare precoce, colaborării cu medicii de familie si alţi specialişti, creşterii accesibilităţii şi adresabilităţii la reumatolog).

SPONDILITA ANCHILOZANTĂ

– 101 cazuri în ambulatoriu (policlinică);
– 30 internări (6% din totalul spitalizărilor anuale 2011);
– cca. 1 caz nou lunar;
– cca. 80 cazuri mai mult decât in 2010, cu aceleaşi motive ca la poliartrită;

Precizări:

1. Cele două boli aparţin grupului de boli inflamatorii reumatologice, cu mai mare severitate şi potenţial evolutiv spre dizabilitate şi chiar handicap, dar cu mai mica răspândire; totalul pacienţilor raportaţi cu afecţiuni reumatismale include bolile degenerative (care sunt foarte frecvente mai ales odată cu înaintarea în vârsta, influenţate meteorologic);

2. Bolile inflamatorii (deci poliartrita şi spondilita anchilozantă în cauză) NU sunt cauzate şi influenţate meteorologic (ca incidenţă – cazuri noi, ca prevalenţă – răspândire în populaţie şi ca prognostic).

 

Ultima oră

Comentariul meu