Ediția de la Sibiu a Festivalului Internațional de Film Transilvania s-a bucurat în acest an de un record de audiență. Peste 15.000 de spectatori au participat la proiecțiile și evenimentele care au avut loc între 13 și 17 iunie, la Sibiu.

Piața Mare a fost, din nou, punctul central al unui festival ce a prins rădăcini în Sibiu și s-a impus printre evenimentele culturale din fosta Capitală Culturală Europeană. Cele cinci filme proiectate în centrul orașului au strâns peste 1.800 de spectatori în fiecare seară, recordul fiind atins la proiecția comediei „Despre oameni și melci”, regizate de Tudor Giurgiu. Sâmbătă seară, 16 iunie, spațiul de proiecție s-a dovedit neîncăpător, câteva sute de oameni urmărind filmul din picioare.

Proiecția mondială a filmului „Frații de cruce” (r. Wolfram Paulus) s-a bucurat, de asemenea, de aprecierea publicului. Filmată aproape în totalitate în Sibiu, coproducția româno-austriacă a dat o nouă față orașului, transformând-ul într-un „teatru de război”, cu avioane zburând deasupra Bisericii Evanghelice și bombardamente pe strada Movilei.

Premiera națională a filmului „Baikonur” a fost, la rândul ei, extrem de bine primită de spectatorii sibieni, care i-au adresat regizorului Veit Helmer numeroase întrebări la finalul proiecției.

Pentru prima dată în istoria ediției de la Sibiu, TIFF a activat două locații noi, inedite pentru proiecții de film, ambele gustate din plin de către public. În cea de-a doua seară a Festivalului, pe 14 iunie, circa 200 de oameni au urcat în Cetatea Cisnădioara pentru proiecția filmului mut „Faust”, în acompaniamentul live al ansamblului EINUIEA. Vineri seara, 15 iunie, în ziua a treia de festival, pe scena de pe lacul din Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, peste 600 de oameni au venit să vadă „Undeva la Palilula”, filmul lui Silviu Purcărete.

Proiecția specială „Undeva la Palilula” este una dintre cele trei care se integrează perfect în tema barocă pe care o îmbrăţişează oraşul în acest an și pe care TIFF Sibiu a ținut să o marcheze. Celelalte două titluri au fost „Tous les matins du monde”, în regia lui Alain Corneau,  și „Eyes Wide Shut” al lui Stanley Kubrick.

În tranziția sa spre un festival de sine stătător, TIFF Sibiu a proiectat anul acesta pelicule ce leagă filmul de celelalte arte. Proiecțiile din Music Pub și Centrul Cultural Habitus au legat cinema-ul de muzică, fotografie sau pictură, cu filme despre artiști ca George Harrison de la The Beatles, Marina Abramovic, Roman Polanski, Woody Allen, Anton Corbjin sau Ștefan Luchian.

 

TIFF Sibiu 2012 este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc – APFR, cu sprijinul Primăriei Sibiu şi al Casei de Cultură a municipiului Sibiu.

 

Ultima oră

Comentariul meu