O noapte cu filme de top în 5 oraşe concomitent la Sibiu, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov. Cinci oraşe, 25 de filme de top şi nenumărate stări de spirit. Cuvântul-cheie la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2012: diversitate.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte are loc pe 23 iunie în Sibiu, la Teatrul Gong, cu începere de la ora 21:30, şi concomitent în alte 4 oraşe din ţară. Noaptea scurtmetrajelor ShortsUP va fi o experienţă multiculturală diversă, care adună producții valoroase din toate colţurile lumii, stări de spirit pentru orice spectator şi activităţi interactive pentru minţile curioase.

Circuitul cinematografic va trece prin Turcia, Egipt, Canada, India, SUA, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda, Franţa, Germania, Kosovo, Serbia şi România. O călătorie nocturnă ghidată de 25 de filme şi tot atâtea poveşti despre timp, prietenie, decizii sau regăsiri. Turul de forţă durează până la 5 dimineaţa.

Emoţia puternică o aduce filmul “Tăcerea” (regia L. Rezan Yesilbas, Turcia) despre un cuplu cu cinci copii, care a cucerit la sfârşitul lunii mai juriul de la Cannes, acordându-i Palme d’Or. Filmul este proiectat în premieră în România. Doza de suspans vine de la “Țărmul” (r. Terry George, Marea Britanie), fictiunea câştigătoare anul acesta la Oscar. Relaţia dintre doi prieteni e întreruptă de neliniştile din Irlanda de Nord. Comicul e adus de “Balonul negru” (r. Joshua Safdie, Ben Safdie, SUA). În timp ce încearcă să plimbe 40 de copii prin New York, un bărbat stresat pierde “esențialul”: baloanele. Câştigător la Sundance, ficţiune, în competiţia naţională.

Preţul unui bilet este de 10 lei şi poate fi achiziţionat la intrare.

 

PROGRAM

21:30 WarmUP

 

Dragoste la prima vedere/ Love at First Sight (r. Michael Davies, Marea Britanie, 2010) 11’

Nu te îndrăgostești în fiecare zi. O comedie cu John Hurt despre fluturi în stomac care a prins din zbor premiul publicului la Aspen Shortsfest și premiul juriului la Raindance Film Festival.

 

Chefu’ (r. Adrian Sitaru, România, 2012) 18’

Comedie despre interminabilele discuții între vecini: ce face un băiat de 17 ani acasă când mama lipsește și, mai ales, cum reacționează vecinele? Un film scurt care și-a început de curând circuitul festivalier și a fost prezent la Cannes în urmă cu doar câteva zile.

În sălbăticie/ Wild Life (r. Amanda Forbis, Wendy Tilby, Canada, 2011) 14’

În 1909, un englez se mută în Canada. Este evident nepotrivit pentru loc, dar scrisorile către cei de-acasă sunt optimismul întruchipat. Animație câștigătoare la Genie Award și nominalizată la Oscar.

 

Mașina Timpului/ Time Freak (r. Andrew Bowler, SUA, 2011) 11’

Comedie nominalizată la Oscar 2012 despre un inventator nevrotic și abulic care se rătăcește în timp.  A obținut și Grand Jury Prize la Seattle International Film Festival.

 

22:45 WinnersUP

 

Țărmul/ The Shore (r. Terry George, Marea Britanie, 2011) 29’

Câștigătorul la Oscar, ficțiune, de anul acesta spune povestea dulce-amară a doi prieteni. Relația lor e întreruptă brusc de neliniștile din Irlanda de Nord. Cum arată reîntâlnirea, după 25 de ani?

 

Plimbarea de dimineață/ A Morning Stroll (r. Grant Orchard, Marea Britanie, 2011) 7’

Animație bazată pe o povestire a celebrului autor american postmodernist Paul Auster. Un newyorkez întâlnește o găină pe străzile orașului: care dintre cei doi se va dovedi “mai urban” și “mai cool”? A câștigat premiul pentru scurtmetraj animat la BAFTA, la Sundance și a fost nominalizat la Oscar.

 

Tăcerea/ Sessiz-be deng  (r. L. Rezan YESILBAS, Turcia, 2012) 14’

Scurtmetrajul proaspăt câștigător la Cannes, laureat cu Palme d’Or la sfârșitul lunii mai 2012, vine la Noaptea Lungă în premieră în România. Drama unui cuplu nu poate fi ușoară când la mijloc sunt cinci copii și o condamnare la închisoare.

 

Fantasticele cărți zburătoare ale lui Morris Lessmore/The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (r. William Joyce, Brandon Oldenburg, SUA, 2011) 15’

O alegorie plină de umor despre puterea vindecătoare a poveștilor. Nu degeaba a câștigat Oscarul și alte 14 premii internaționale – suprapune câteva tehnici de animație în folosul aceluiași rezultat: încântarea deplină.

 

24:00 GoingUP

 

Raju/ Raju (r. Max Zähle, Germania/India, 2011) 24’

Un cuplu de germani adoptă un orfan din India. Copilul însă dispare, odată cu pasagerul moment de fericire al familiei. Nominalizat la Oscar, categoria ficțiune și câștigător la LA Shortsfest, premiul pentru cel mai bun film străin.

 

O duminică/ Dimanche (r. Patrick Doyon, Canada, 2011) 10’

Într-o duminică tipică și foarte plictisitoare, un băiețel se joacă, aparent inocent, cu o monedă. Ce provoacă însă micuțul depășește orice imaginație. Animație nominalizată la Oscar.

 

De Rusalii/ Pentecost (r. Peter McDonald, Irlanda, 2010) 11’

Când Damian e obligat să facă parte din suita celor care îl slujesc pe Domnul, se confruntă cu o alegere chinuitoare: religia sau fotbalul? Nominalizat la Oscar, categoria ficțiune.

 

Apele tac (r. Anca Miruna Lăzărescu, România/Germania/Serbia, 2011) 30’

O dramă care te ține cu sufletul la gură despre doi tineri ce vor să fugă din țară. Fiecare are nevoie de celălalt, dar lipsa deplină de încredere naște ezitări. În plus, unul dintre ei, interpretat de Andi Vasluianu, trebuie să-și lase soția în urmă. A câștigat peste 34 de premii, a fost nominalizat la Berlin și distins cu două trofee Gopo.

1:30 CheerUP

 

La cafea / Café Regular (r. Ritesh Batra, Egipt, 2011) 11’

Într-o cafenea ca multe altele din Cairo, un cuplu trece printr-un test de foc. Mențiune specială a juriului la Tribeca.

 

Țipătul (r. Sebastian Cosor, România, 2010) 3’

Una dintre cele mai surprinzătoare animații din ultimii ani. În doar 3 minute, filmul dezvoltă într-un mod ingenios tema celebrei lucrări plastice a expresionistului Edvard Munch, “The Scream”. Dublu câștigător la Anim’est și la alte competiții.

 

Balonul negru/ The Black Balloon (r. Joshua Safdie, Ben Safdie, SUA, 2012) 21’

În timp ce încearcă să plimbe 40 de copii prin New York, un bărbat stresat pierde “esențialul”: 100 de baloane. Câștigător la Sundance, categoria ficțiune în competiția națională (film american).

Complicatul destin al lui Robert Ebb/ The Elaborate End of Robert Ebb (r. François-Xavier Goby, Clement Bolla, Matthieu Landour, Franta/Marea Britanie, 2011) 12’

O simplă farsă se transformă într-un dezastru total. Comedie câștigătoare a premiului Canal+ la Clermont-Ferrand.

 

2:20 KeepUP

 

De azi înainte (r. Dorian Boguță, România, 2011) 36’

La 18 ani, personajul principal primește cadou o lecţie de şofat, o sticlă de vodcă şi o discuţie îndrăzneață despre femei. O surpriză îi dă însă peste cap toată aniversarea. Cel mai bun film românesc la NexT 2012.

 

Spărgătorii/ Pitch Black Heist (r. John Maclean, Marea Britanie, 2011) 13’

Câștigătorul la BAFTA este o dramă despre doi spărgători ale căror planuri exacte sunt spulberate de un sistem de alarmă. O treabă doar aparent banală pentru doi profesioniști ai răului.

 

Peste Atlantic / Tuba Atlantic (r. Hallvar Witzø, Norvegia, 2010) 25’

Toată lumea va muri într-o zi. Oskar știe că va muri în exact 6 zile. Are 70 de ani și e momentul să-și ierte fratele pentru o dispută veche. Nu e ușor însă să traversezi Atlanticul. Nominalizat la Oscar, ficțiune și câștigător al premiului Mediatheques la Clermont-Ferrand, cel mai prestigios festival de film scurt din lume.

3:30 WakeUP

 

Întoarcerea/ Kthimi (r. Blerta Zeqiri, Kosovo, 2012) 21’

Un bărbat se întoarce la soție și fiu după ce a fost închis într-o închisoare sârbă. S-au schimbat prea multe, iar reluarea vechilor obișnuințe pare imposibilă. Ficțiune câștigătoare la Sundance.

 

Vânători începători/ The Debutante Hunters (r. Maria White, SUA, 2011) 12’

Feminitatea și vânătoarea au multe în comun în Carolina de Sud. Ce le mână oare pe femeile-vânător în sălbăticie? Un documentar exuberant care a obținut Premiul Publicului la Sundance.

 

Rafa/ Rafa (r. João Salaviza, Franta/Portugalia, 2012) 25’           

Câștigătorul trofeului Ursul de Aur pentru scurtmetraj narează drama intensă a  imigranților fără acte. Bazat pe faptele reale întâmplate la Paris în vara lui 2006.

 

Marele iepure/ Gurehto Rabitto (r. Atsushi Wada, Franta, 2011) 7’

O animație jucăușă și profundă, la fel ca un proverb. Un film despre magia existenței ce a uimit juriul de la Berlin, care i-a acordat Ursul de Argint.

 

 

 

Ultima oră