Filarmonica de Stat Sibiu a pregătit pentru mâine, 21 iunie 2012, ora 19,30 la Sala Thalia un concert extraordinar de muzică de filme: “Tribut lui John Williams – 80 ani de la naştere”. Concertul face parte din proiectul „Concerte Estivale. Zilele muzicale Româno-Americane” şi are la bază lucrări muzicale din coloane sonore ale unor filme celebre precum “Superman”, “Star Wars”, “Schindler’s List” sau “Harry Potter”.

Alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu se va afla dirijorul american Scott Speck şi violonistul Daniel Szasz.

La eveniment va fi prezent Excelenţa Sa Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Scott Speck a absolvit Universitatea Yale şi masteratul la University of Southern California, perfecţionându-se în dirijat la Berlin, Aspen School of Music şi Tanglewood Music Center. A fost dirijor (şi fondator) al ansamblului Concerto Grosso Berlin, al orchestrei San Francisco Ballet, al orchestrei Honolulu Symphony, dirijor asociat al operei din Los Angeles şi dirijor invitat principal al orchestrei China Film Philharmonic Beijing. A dirijat la Royal Opera House Londra, Covent Garden, Carnegie Hall, Opera din Paris, Centrul Kennedy Washington, War Memorial Opera House San Francisco, Los Angeles Music Center. În prezent, este director muzical al Mobile Symphony (Alabama), West Michigan Symphony şi Washington Ballet (DC) şi dirijor principal al Joffrey Ballet.

Violonistul Daniel Szasz s-a născut la Sibiu, unde a început studiul viorii la vârsta de şase ani. A absolvit Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, la clasa profesorilor Andrei Agoston şi Victoria Nicolae. A câştigat premii la concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Premiul Publicului la Concursul internaţional de muzică de cameră „Vittorio Gui” din Florenţa (Italia). După o serie de cursuri cu Alberto Lysy la Academia Internaţională de Muzică „Menuhin” din Gstaad (Elveţia), primeşte o bursă în SUA, unde îşi continuă studiile cu Vasile Beluska, Yair Kless, Gerald Jarvis, Patrick Rafferty. Daniel Szasz ocupă, din anul 1997, postul de concert-maestru al Orchestrei simfonice din Alabama, iar din anul 2006, cel de concert-maestru al Lake Placid Sinfonietta, New York.

Programul Zilelor Muzicale Româno Americane continuă duminică, 24 iunie cu un concert de muzică barocă la Biserica Evanghelică din Cisnădioara cu începere de la ora 17.

Biletele pentru concertul de mâine de la Sala Thalia se pot procura de la sediul Filarmonicii de Stat Sibiu între orele 12-16. Preţul unui bilet este de 14 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50%.

Ultima oră

Comentariul meu