Premiera filmului Baikonur a adus, din nou, în Piața Mare din Sibiu peste 1300 de oameni, dornici să vadă primele imagini artistice din cosmodromul amenajat de Uniunea Sovietică în stepa kazahă. Filmul a fost extrem de bine primit de către public, regizorul producţiei, Veit Helmer, fiind asaltat cu întrebări la finalul proiecţiei.

Sesiunea de întrebări şi răspunsuri a continuat în acelaşi ton cu filmul, cu zâmbete şi râsete, cu amintiri comice din timpul filmărilor. Potrivit regizorului, filmările din stepa kazahă au fost cea mai mare provocare a carierei sale. Pentru a obţine aprobarea de a filma pe cosmodromul de la Baikonur a fost nevoit să o distribuie în film pe fiica, de doar nouă ani, a preşedintelui ţării, permanent înconjurată de bodyguarzi. „Următorul meu proiect este un film pentru copii. Am un fiu acasă și îmi este foarte dor de el, iar prin acest film voi încerca să combin utilul cu plăcutul. Sper ca peste doi ani să îl proiectăm tot aici, în această minunată piață”, a spus Veit Helmer.

Si proiecţia filmului Faust, acompaniata live de ansamblul Einuiea, s-a bucurat de un real succes. Peste 150 de cinefili au umplut până la refuz cetatea Cisnădioara.

În această seară, de la ora 22:00, pe ecranul din Piața Mare, va rula celebrul Tous les matins du monde (r. Alain Corneau), film ce se integreaza perfect în direcția barocă pe care a abordat-o Festivalul de la Sibiu în acest an.

De la aceeași oră, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, primul film al lui Silviu Purcărete, Undeva la Palilula, va fi proiectat pe un ecran gigant amplasat la marginea lacului, într-o ambianță specială. O mare parte a echipei ce a realizat filmul va fi prezentă la proiecția din această seară. Prețul unui bilet la proiecția din Muzeul în Aer Liber este 5 lei.

În Music Pub, de la ora 23:30 va rula filmul Vinyl: A Tale from Vienna Underground (r. Andrew Standen-Raz), un documentar despre modul în care interpreţii de muzică experimentală, trash şi electronică din Viena folosesc spaţiul din jurul lor, unic din punct de vedere istoric, pentru a crea. Proiecţia va fi urmată de o petrecere, în Music Pub Extension, animata de DJ Vasile.

Sâmbătă, directorul Festivalului Internaţional Transilvania, Tudor Giurgiu, va prezenta sibienilor ultimul său film, Despre oameni şi melci. Sibienii vor avea ocazia să se întâlnească în Piaţa Mare, la finalul proiecţiei, cu actorii Dorel Vişan, Loredana Novac, Cristian Crişan, cu Vasile Vivi Drăgan, cel care a realizat imaginea filmului precum şi cu Dana Istrate, cea care a realizat costumele. De la ora 23:30, trei puburi, Atrium, Bohemian Flow şi Tea Spot Cafe, precum şi Librăria Humanitas, vor deschide porţilor amatorilor de scurt metraje pentru programul Barocotecii. Seara de scurt metraje se va încheia în jurul orei 2.

 

Ultima oră

Comentariul meu