Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) este dispus la negocieri politice cu oricine, însă nu doreşte încheierea vreunui protocol cu niciun partid politic, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Forumului, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

‘Chiar la începutul carierei mele politice (am avut un protocol cu PSD – n.r.). Nu mă înghesui să repet, sub forma de protocol. Sub formă de colaborare, se poate colabora cu oricine. Sub forma de protocoale, m-aş gândi bine, bine, dar asta este valabil nu doar pentru colaborarea cu PSD, ci cu toată lumea’, a spus Iohannis.

Acesta a precizat că deocamdată nu a început negocierile politice, pentru desemnarea viceprimarilor şi a vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, dar că la negocieri ‘contează totul’ şi ‘orice este posibil’.

‘Negocierile pe care le port trebuie să fie în aşa fel, încât să să fie în interesul sibienilor, pentru că aici faţă de ei mă simt obligat, nu faţă de altceva, în al doilea rând, faţă de interesul Forumului German, interesul pe termen mediu şi lung al Forumului German şi în interesul unei administraţii fluide pentru municipiul Sibiu’, a detaliat liderul FDGR.

Primarul Iohannis aşteaptă să fie contactat de noul preşedinte al CJ Sibiu, copreşedintele USL, deputatul Ioan Cindrea, pentru a începe negocierile postelectorale. Iohannis a lăsat să se înţeleagă că nu exclude nicio discuţie politică, însă este puţin probabil să discute cu reprezentanţii PDL Sibiu, cei care l-au atacat constant, în timpul campaniei electorale.

‘Eu am avut dialoguri politice cu toate formaţiunile şi cu toţi liderii judeţeni, chiar dacă nu s-a impus, am avut acest dialog. El s-a întrerupt doar cu o formaţiune, din cauza unor divergenţe mai mult decât importante, dar eu cred în dialogul politic. Într-o negociere, totul este important, dar nu o să vă spun’, a explicat Iohannis.

Vizibil deranjat de două caricaturi care au fost publicate în ultimele zile de campanie, în care era desenat ca un păpuşar care îl coordonează pe Martin Bottesch, fostul preşedinte al CJ, cel care a pierdut acum funcţia la o diferenţă de 14.965 de voturi. Cea de a doua caricatură îl ridiculiza pe fostul preşedinte FDGR al CJ Sibiu, atacându-l pentru scandalul legat de Aeroportul Internaţional din Sibiu. Iohannis a declarat că sursele sale i-au spus că PDL şi PSD au comandat cele două caricaturi.

Învingătorii alegerilor locale din judeţul Sibiu sunt USL şi FDGR. USL a câştigat preşedinţia CJ şi 13 consilieri judeţeni, în timp ce Klaus Iohannis a fost reales primar al municipiului Sibiu, având o majoritate de 55,15% în CL, adică 14 consilieri.

Klaus Iohannis poate conduce în următorii patru ani Primăria Sibiu, cu doi viceprimari FDGR, ţinând cont că USL are şase consilieri, iar PDL, doi consilieri.

La Consiliul Judeţean Sibiu, preşedintele USL, Ioan Cindrea, îşi poate asigura majoritatea prin două variante posibile: fie se aliază cu PP-DD, fie cu FDGR. Cindrea se poate baza acum pe 13 voturi ale consilierilor judeţeni al USL. Pentru a avea o majoritate simplă în CJ Sibiu, de 53 %, USL se poate înţelege local cu cei trei consilieri judeţeni ai PP-DD. Dacă USL se va alia cu cei nouă consilieri judeţeni ai FDGR, atunci este de aşteptat ca unul din vicepreşedinţii CJ Sibiu să fie de la FDGR.

Fostul preşedinte al CJ Sibiu Martin Bottesch a declarat miercuri că sigur va rămâne consilier judeţean, însă că nu doreşte să comenteze dacă va fi un viitor vicepreşedinte. Bottesch a confirmat că se va întoarce la Colegiul S. Brukenthal, ca profesor de matematică. AGERPRES

Ultima oră