Triburile din Papua Noua Guinee se tatuau de zeci de mii de ani. Pentru aceste popoare, care mult timp au practicat canibalismul, tatuajul era un act ritualic cu semnificații profunde. Astăzi vedem pe stradă oameni tatuați, unii vegetarieni, și îi etichetăm drept degenerați. Nu ne interesează povestea lor sau semnificația tatuajelor.
De patru ani, Transilvania Tattoo Expo și-a asumat misiunea de a schimba mentalitatea oamenilor despre tatuaje prin programele educative propuse în fiecare ediție. Filme documentare, ateliere educative, mese rotunde, spectacole traditionale și acces la informație direct de la sursă: artiști tatuatori din toată lumea. Programul complet al evenimentului poate fi vizualizat pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/transilvaniatattooexpo
Proiecții de filme documentare
În perioada 22 – 24 iunie 2012, în baza unui parteneriat cu Astra Film Sibiu, în cadrul convenției de la Sibiu vor fi proiectate trei filme documentare despre istoria tatuajelor, simbolistica lor și modul în care aceastea influențează viața oamenilor, din cele mai vechi timpuri până în prezent.
„Covered” (SUA, 2010) este o producție americană în regia lui Beverly Thompson care vorbește despre decizii și modul în care acestea ne influențează viața. Filmul face o incursiune în lumea unor femei tatuate și felul în care sunt ele percepute de societate.
„Familiy Ink” (Norvegia, 2008) este un documentar etnografic care prezintă arta tattoo dintr-o altă perspectivă, aceea a unei afaceri, prezentând câteva aspecte din viața unei familii din Norvegia care conduce un salon de tatuaje.
„Modest Scarring” (SUA, 2001) este un documentar prezentat la multe festivaluri de profil din SUA și câștigător a numeroase premii, care face o paralelă între felul în care sunt percepute tatuajele în societățile „primitive” și modul în care le vedem noi, reprezentanții societății moderne.
Filmele documentare vor fi proiectate în sala studio a Casei de Cultură a Sindicatelor. Activitățile conexe din cadrul ediției din acest an a Transilvania Tattoo Expo, vor avea loc în foaierul și pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, în Piața Unirii din Sibiu. Zona va fi închisă în perioada convenției, accesul publicului facându-se doar pe baza de bilet. Prețul unui bilet este de 15 RON/zi și 30 RON/weekend și asigură accesul la toate evenimentele incluse în programul artistic al convenției. Biletele pot fi achiziționate la intrarea în spațiul de eveniment.
foto: Ovidiu Matiu