Expoziția de fotografie „5 ani de TIFF in fotografie” realizată de fotograful sibian Sebastian Marcovici și expozița „Sculptură versus film” sunt primele două evenimente speciale ce deschid cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania – Sibiu.

Declarat de două ori „fotograful anului” de către Asociația Artiștilor Fotografi din România, artistul sibian Sebastian Marcovici vernisează miercuri, 13 iunie, în prima zi a Festivalului Internațional de Film Transilvania – Sibiu, expoziția „5 ani de TIFF in fotografie”. O retrospectivă în imagini a modului în care acest festival a crescut în Sibiu, plecând din anul în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană și până în ediția din anul 2011, când concertul Goran Bregovic și filmul lui Dan Chișu, „Ursul”, au făcut ca Piața Mare din oraș să devină neîncăpătoare.

„A realiza fotojurnalism, pe deoparte, și fotografie de artă, pe de cealaltă parte dintr-un festival de film cred că este una dintre cele mai mari provocări la care am fost supus. Este, dacă vreți, o imagine în imagine. Un „Inception” în fotografie, dacă pot face această paralelă. E greu să surprinzi într-o imagine o altă imagine și să îi poți oferi o altă dimensiune. Publicul, extrem de numeros la fiecare proiecție, a făcut din aceste fotografii unele excepționale”, spune fotograful sibian Sebastian Marcovici.

Expoziția va putea fi vizitată pe toată durata Festivalului de Film de la Sibiu, între 13 și 17 iunie, în Centrul Cultural Habitus. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 13 iunie, la ora 20, în foaierul CC Habitus, în prezența autorului și a directorului Festivalului, Tudor Giurgiu.

Cea de-a doua expoziție din cadrul TIFF Sibiu 2012 va putea fi vizitată pe toată durata festivalului în foaierul Teatrului Gong. „Sculptură versus film” este o expoziție de grup, cu trei autori: Cristian Crestincov este sculptorul, Ioana Angelescu a avut în „grijă” prostetica iar Dana Istrate semnează costumele și scenografia. Vizitatorii pot descoperi abilităţile şi procedeele implicate în „aducerea la viaţă” a unei „figuri”, de la stadiul de idee, schiţă până la forma finală ”din culise”.

Specialist în machiaj de film profesional, cu o vastă experienţă în arta frumosului, Ioana Angelescu a realizat prostetica pentru efectele speciale din numeroase proiecte de teatru şi film românesc şi internaţional: Taboo (Max Makowski), Occident (regia Cristian Mungiu), Pumpinkhead: Ashes to Ashes (regizor Jake West), 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (regia Cristian Mungiu), Faust (regia Silviu Purcărete) şi multe altele. „Expoziţia prinde viaţă prin prezenţa unor personaje surpriză aparţinând universului teatral. Teatrul pentru copii şi tineret GONG Sibiu, un renumit centru pentru arte, cunoaştere, divertisment şi cultură reuşeşte mereu să anime prin fiecare eveniment persoane de toate vârstele”, subliniază Ioana Angelescu. La rându-i, Cristian Crestincov, artist plastic, de origine basarabeana, stabilit în România din 1998, a terminat Universitatea Naţională de Arte Plastice din Bucureşti – secţia Sculptură. Între anii 2006 -2012 a participat la realizarea şi restaurarea multor grupuri statuare, monumente, clădiri istorice din România şi din străinătate între care „Fântâna

Mioriţa, ,fântâna „American Village”, „Palatul Patriarhal”. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 13 iunie, la ora 16:30, în foaierul Teatrului Gong.

 

Ultima oră