România are de patru ori mai multe accidente mortale în rândul copiilor decât Olanda, una dintre cele mai sigure ţări din Europa.

Accidentele sunt printre principalele cauze de deces în rândul copiilor şi adolescenţilor din România, reiese dintr-un studiu amplu făcut în peste treizeci de ţări de către Alianţa Europeană pentru Siguranţa Copiilor, un grup de organizaţii negurvenamentale de profil.

vezi de ce mor copiii în românia

Asemenea analize individualizate se fac cu sprijinul Comisiei Europene de mai mulţi ani. Este însă pentru prima dată când se face şi un profil al României.

Dacă standardele de siguranţă ar fi mai ridicate, până la nivelul Olandei de plidă, peste 70% din decese at putea fi evitate, reiese din analiză.  Analiza publicată astăzi de Alianţa Europeană pentru Siguranţa Copiilor este construită în jurul a 12 teme generice printre care se numără siguranţa în trafic şi gradul de expunere la pericole precum arsuri, otrăvire, înec sau riscul de cădere de la înălţime.

Fiecare capitol este punctat cu un număr de stele de la zero la cinci, respectiv de la inacceptabil la excelent. Potrivit calificativelor obţinute, ţara noastră a făcut progrese considerabile în ceea ce priveşte siguranţa în zonele pietonale, dar şi în prevenirea accidentelor de scuter sau moped, categorie la care România a primit calificativul „Excelent”. Rămân însă foarte multe aspecte de rezolvat în vederea protecţiei copiilor pasageri şi a siguranţei cicliştilor.

De asemenea, au fost apreciate la un standard inacceptabil măsurile de prevenire a accidentelor care implică otrăvirea, arsurile, înecul sau căderile de la înălţime. Cei mai expuşi accidentelor mortale par să fie copiii cu vârsta mai mică de un an, principala cauză fiind sufocarea şi strangularea, dar şi băieţii cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. De asemenea, cei mai mulţi copii şi adolescenţi care suferă accidente provin din familii cu educaţie precară, care trăiesc alături de multe persoane în spaţii restrânse şi au venituri mici.

O posibilă cauză ar putea fi şi costul echipamentelor de securitate. De exemplu, pentru a-şi putea permite să cumpere un scaun auto pentru copil, un părinte din România trebuie să muncească cu aproximativ 40 de ore mai mult decât părinţii din celelalte ţări din raport.

De asemenea, analiza realizată de Alianţa Europeană pentru Siguranţa Copiilor vine însoţită şi de un aşa-numit profil de ţară care verifică în ce măsură se descurcă autorităţile naţionale în a creea un mediu sigur pentru copii. Raportul recomandă câteva măsuri care ar trebui implementate urgent pentru a preveni accidentările şi pentru a salva vieţile minorilor.

Printre acestea se numără revizuirea legislaţiei în domenii ca siguranţa bicicliştilor, precum şi introducerea unor legi care prevăd împrejmuirea piscinelor publice şi a celor private pentru a preveni riscul de înec. Din cele aproximativ 30 de ţări incluse în raportul publicat astăzi, România, Bulgaria, Slovacia şi Croaţia sunt evaluate în premieră.

Chiar dacă în ţara noastră numărul accidentelor mortale în rândul copiilor s-a înjumătăţit începând cu anul 1990 şi până în prezent, acesta rămâne în continuare de patru ori mai mare decât în Olanda, una dintre cele mai sigure ţări din Europa.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică