Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă luni, 11 iunie, ora 19:00, spectacolul „D’ale carnavalului” de I. L. Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete. Evenimentul va avea loc la Opera Română București în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului Comediei Românești – festCO.

Festivalul Comediei Românești a fost înființat în 2003 la inițiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiță și are ca scop promovarea dramaturgiei românești și a celor mai bune spectacole ce au la bază texte de comedie românească. Teatrul Național din Sibiu a fost distins la ediția de anul trecut cu două premii pentru producția „Opinia publică” de Aurel Baranga, în regia lui Cristian Theodor Popescu: premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar acordat lui Nicu Mihoc pentru rolul directorul Cristinoiu și premiul pentru cea mai bună scenografie acordat lui Dragoș Buhagiar.

Anul acesta Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu participă la festCO cu două spectacole: „Insula” de Gellu Naum, în regia lui Vlad Massaci și „D’ale carnavalului” de I. L. Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete. Spectacolul „Insula” a fost vizionat de juriul festCO în timpul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu deoarece decorul acestei producții nu poate fi adaptat pe niciuna din scenele din București.

„D’ale carnavalului” este o montare fidelă a textului scris de Ion Luca Caragiale şi aduce pe scenă lumea carnavalului şi a bâlciului într-un vârtej de situaţii comice construite în jurul unor complicaţii amoroase. Scenele sunt construite viu, cu o forţă populară, în care muzica originală compusă de Vasile Şirli devine un element decisiv în articularea mesajului. Tensiunea şi misterul fiecărei replici sunt susţinute prin jocul de lumini creat de regizor şi de scenograful Dragoş Buhagiar, cel care semnează, de asemena, costumele şi decorul din acest spectacol. Ca un factor inedit, muzica din spectacol este interpretată live de actorii teatrului reuniţi de această dată într-un ansamblu muzical. Universul fascinant, susţinut de comicul de situaţie, este construit prin jocul actorilor Nicu Mihoc (Nae Grimea), Constantin Chiriac (Iancu Pampon), Adrian Matioc (Mache Răzăchescu, “Crăcănel”), Marius Turdeanu (Iordache, calfă la Girimea), Liviu Pancu (Catindatul), Cristian Stanca (Ipistatul), Cristina Ragos (Didina Mazu), Raluca Iani (Didina Mazu), Serenela Mureşan (Didina Mazu), Ofelia Popii (Miţa Baston), Pali Vecsei (un chelner) precum şi Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Edi Pătraşcu, Viorel Raţă, Cristina Stoleriu.

Spectacolul „D’ale carnavalului” a mai avut reprezentații în cadrul Festivalului Național de Teatru (3 noiembrie 2011) și în cadrul Festivalului Primăverii de la Budapesta (23, 24 martie 2012). Producția Teatrului Național din Sibiu a fost nominalizată, de asemenea, la Gala Premiilor UNITER din acest an, la categoria cea mai bună regie.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu