Spania se confruntă cu cel mai mare şomaj din ultimii 30 de ani şi cei mai afectaţi sunt tinerii. 

În Spania cele mai recente date pe şomaj ale Institutului Naţional de Statistică sunt interpretate ca fiind negative. Aceasta, deşi numărul celor fără slujbă a scăzut în luna mai cu 30.000, respectiv 0,63% faţă de aprilie. Scăderea este una de moment, spun specialiştii şi se explică prin aceea că, în mod tradiţional, în luna mai se încheie contractele sezoniere în agricultură, construcţii sau turism.

somajul în spania: tinerii spanioli emigrează pentru un loc de muncă

La fiecare început de lună, ministerul muncii din Spania publică datele şomajului pentru luna precedentă, ţinând cont de înregistrările din sistem, adică persoanele care primesc ajutor de şomaj şi cele aflate în căutarea unui loc de muncă, fără să beneficieze de ajutoare. În lunile de vară, numărul şomerilor scade, însă nu atât de mult ca veştile să fie considerate bune.

Spania se confruntă cu cel mai mare şomaj din ultimii 30 de ani şi cei mai afectaţi sunt tinerii. Arturo Guadián Sevilla, psiholog în cadrul Serviciului de Orientare Profesională din regiunea Madridului, confirmă că cei mai afectaţi de şomaj sunt tinerii fără studii.

„Persoanele fără pregătire sunt cele care întâmpină cele mai multe dificultăţi în această perioadă. Ele au dorit să muncească şi au abandonat studiile. Acum traversează o situaţie dificilă, pentru că nu mai au loc de muncă şi nici nu sunt pregătite pentru altceva. Noi le propunem două strategii, în funcţie de situaţia personală, pe termen scurt şi lung. Cel mai important este să reia studiile, fie o şcoală profesională, fie liceul, fie un curs de completare a şcolii de meserii.

„Pe termen scurt, îi învăţăm să folosească cele mai noi instrumente de căutare a unui loc de muncă, inclusiv reţele de socializare, însă este foarte important să fie conştienţi că modelul de post de muncă pe care îl obţii la 20 de ani şi de unde te pensionezi este unul care funcţiona acum 30-40 de ani, era valabil pentru generaţia părinţilor noştri. Acum, totul este schimbat şi este mult mai dificil să obţii aşa ceva”, a declarat Arturo Guadián Sevilla.

Tinerii, dornici să emigreze

Unul dintre tinerii care a avut, până la adâncirea crizei, contracte de muncă temporare în domeniul logisticii este Antonio, care şi-a fixat astăzi un obiectiv – continuarea studiilor şi obţinerea licenţei de arheolog.

„Sunt de multă vreme în şomaj, împlinesc un an în luna iulie de când nu muncesc. Nu găsesc nimic, nu este de muncă. Am căutat peste tot în zonă, aşa că mă gândesc la altceva. Să studiez şi să fac ce nu am făcut până acum. Dacă intru în septembrie la facultate, vreau să-mi fac o carieră şi să depăşesc acest moment, să am mai multe posibilităţi, să trec de această fază de muncit în magazii, în logistică, unde nu mai am nicio şansă, pentru că nu mai sunt locuri de muncă. Dacă aş avea ocazia să emigrez pentru un post de muncă bine plătit, dacă aş şti că am viitorul asigurat în altă ţară, nu aş sta pe gânduri, aş pleca imediat din Spania”, spune Antonio.

Alţi tineri bine pregătiţi au părăsit deja această ţară. Se calculează că, din 2008 până astăzi, peste 300.000 de tineri spanioli au emigrat. 65% dintre tinerii cu vârsta până în 25 de ani sunt dispuşi să-şi facă bagajele şi să se urce într-un avion pentru a găsi un loc de muncă în afară. Pe termen mediu, Spania se va menţine în topul ratei şomajului în Europa, lovită de criza imobiliară şi forţată să adopte măsuri drastice de reduceri bugetare. Ţara care a primit în ultimi ani milioane de imigranţi revine la situaţia de acum 40 de ani, când exporta mână de lucru în ţările din Vestul Europei, astăzi exportă ingineri, arhitecţi, medici şi informaticieni.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, pentru prima dată în zece ani, numărul celor care au plecat din Spania este mai mare decât numărul celor care s-au stabilit aici.  În zona euro, în aprilie, şomajul a ajuns la un nou maxim istoric, 11%, adică peste 17 milioane de persoane fără un loc de muncă.

Potrivit ultimelor cifre ale Eurostat, Biroul European de Statistică, la nivelul Uniunii s-au înregistrat aproape 2 milioane de noi şomeri în ultimul an, un clasament în care conduce net Spania, cu 24,3% rată a şomajului.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică