Spania are o rată a șomajului de 24,3%, situându-se în capul topului șomajului din zona euro. România rămâne cu o rată a şomajului sub media europeană, dar în creştere de 4.000 de şomeri faţă de martie, de 7,4%, faţă de 10,3% în UE sau chiar 11%, în statele care au adoptat moneda euro.
Şomajul a crescut uşor în luna aprilie a acestui an, în acord cu tendinţa generală din Uniune. Statisticile oficiale arată că peste 24 de milioane de europeni nu aveau o slujbă, cu aproape două milioane mai mulţi decât în urmă cu un an. România rămâne cu o rată a şomajului sub media europeană: 7,4%, faţă de 10,3% sau chiar 11%, în statele care au adoptat moneda euro, ceea ce reprezintă un record pentru această zonă, cu un clasament în care conduce net Spania cu 24,3%. Relansarea economică dorită de liderii europeni pare tot mai improbabilă.
În contextul în care soluţiile comunitare se lasă încă aşteptate, rata şomajului atinge un nivel record în zona euro, aproape 11% din totalul populaţiei active. De altfel, şomajul a crescut la nivelul întregii Uniuni Europene. Conform estimărilor EUROSTAT, organismul de statistică al UE, aproape 25 de milioane de cetăţeni îşi căutau un loc de muncă în aprilie 2012, cu 100.000 mai mult decât luna precedentă.
Şi în România şomajul creşte uşor, conform Institutului Naţional de Statistică. În aprilie, rata şomajului a fost estimată la 7,4%, sensibil mai mare faţă de cea din luna precedentă, însă mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform estimărilor INS, 720.000 de români îşi căutau un loc de muncă în aprilie, cu aproape 4.000 mai mulţi decât în martie. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, INS estima un număr de 750.000 de şomeri români. Din numărul total al şomerilor, aproape o treime sunt tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani. Numărul mare de tineri fără loc de muncă reiese şi din raportul EUROSTAT.
Astfel, din numărul total al şomerilor europeni, aproape 5.500 nu au împlinit 25 de ani. Problema pare din ce în ce mai gravă, dacă luăm în considerare că în aprilie 2012 tinerii şomeri erau cu peste 210.000 mai puţini. Mai mult de jumătate dintre tinerii greci şi spanioli sunt şomeri, în timp ce statele cu cea mai bună rată de angajare în rândul tinerilor sunt: Germania, Austria şi Olanda. Cele trei stat, împreună cu Luxemburg, conduc şi în topul economiilor care au încadrat cel mai eficient forţa de muncă, în timp ce ţările cu cei mai mulţi şomeri sunt: Spania, Grecia şi Portugalia. Comparativ cu anul trecut, rata şomajului a scăzut în 11 state membre, a crescut în 15 şi a rămas constantă în Irlanda.