Începând de vineri, Statele Unite şi Uniunea Europeană îşi recunosc, reciproc, produsele ecologice certificate. Este vorba despre o piaţă de 800 de milioane de consumatori, iar în bani, de zeci de miliarde de euro. Acordul semnat în luna februarie permite comercializarea produselor ecologice, atât pe teritoriul american, cât şi în spaţiul comunitar.

Comisia Europeană precizează că toate produsele care îndeplinesc condiţiile parteneriatului cu SUA pot fi comercializate şi etichetate ca alimente – carne, cereale sau vin – ecologic certificate.
Parteneriatul ar urma să ducă, în opinia Comisiei Europene, la dezvoltarea considerabilă a acestui sector. Cu potenţial de creare de locuri de muncă şi înfiinţare de întreprinderi la nivel global, documentul ar elimina bariere birocratice şi financiare importante, în special pentru producătorii mici şi mijlocii din sectorul produselor ecologice.  Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru agricultură, Dacian Cioloş, spune că potrivit reglementărilor de până acum, un producător european care dorea să intre pe piaţa Statelor Unite avea nevoie de o certificare separată şi invers. „Prin acest acord sperăm că va fi încurajat comerţul produselor organice între cele două părţi. Statele Unite şi Uniunea Europeană reprezintă 90% din consumul produselor organice disponibile la nivel global”, a declarat Roger Waite.

Comisia Europeană precizează că toate produsele care îndeplinesc condiţiile parteneriatului pot fi comercializate şi etichetate ca alimente – carne, cereale sau vin – ecologic certificate. În privinţa calităţii produselor, parteneriatul soluţionează diferenţele dintre Statele Unite şi Europa, cu privire la posibilitatea folosirii antibioticelor.

Concret, acestea sunt interzise total în producţia ecologică. Produsele care fac obiectul schimburilor comerciale, în temeiul documentului intrat astăzi în vigoare, trebuie transportate cu un certificat de export pentru produse ecologice. Acest document trebuie să indice locul de producţie, să identifice organizaţia care a certificat produsul, să verifice dacă nu au fost folosite substanţe şi metode interzise şi să certifice dacă termenii parteneriatului au fost respectaţi. De asemenea, certificatul e menit să asigure trasabilitatea produselor care fac obiectul schimburilor comerciale.

În total, sectorul produselor ecologice din Statele Unite şi Uniunea Europeană valorează împreună aproximativ 40 de miliarde de euro, cifră care, potrivit Comisiei Europene, e în creştere de la an la an.

Ultima oră