Ziua a opta a Festivalului de Teatru Internațional de la Sibiu a programat unul dintre spectacolele pe care le așteptam cu nerăbdare, Mana/Lumina înțelepciunii, al companiei israeliene Vertigo Dance Company, coregrafia Noa Wertheim. Cred că i-am văzut prima dată la FITS 2008, cu White Noise, și au fost o revelație pentru mine.

În fața sălii pline de oameni a Casei de Cultură a Sindicatelor, cei nouă dansatori (Eyal Visner, Ruth Valensi, Rina Wertheim Koren, Vladimir Zak, Snir Nakar, Alon Karniel, Gil Kerer, Ines Lorca), cinci bărbați și patru femei, au evoluat cu o precizie și o fluiditate a mișcării ce făcea ca trupurile celor de pe scenă să pară unul singur, un puzzle în permanentă recompunere. Muzica lui Ran Bagno și costumele și scenografia semnate de către Design School for Performing – Rakefet Levy, asistat de Leeaet Ramon, întregesc minunat compoziția scenică.

Decorul este minimal, silueta unei imense case în fundal, care se apropie sau se depărtează, în funcție de indicațiile coregrafei. Intenția acesteia a fost, precum este menționat în descrierea spectacolului de pe site-ul companiei, de a simboliza un fel de limită, de graniță între exterior și interior, încercarea individului de a se reconecta la el însuși, în acest cadru dat.

Mana, Ce ar trebui întregit mai întîi, pocalul sau lumina? Este dorința soarelui de a compensa absența luminii lunii sau lipsa luminii este cea care dă naștere unui pocal al inspirației? (Mana, What is repaired first, vessel or light? Is it the Sun’s desire to fulfill the absence of the Moon’s light, or rather is it her lack of light that gives rise to a vessel of innovation?), am tradus aproximativ citatul din Zohar, ales ca motto pentru spectacol. Zoharul este o carte fundamentală a culturii ebraice, colecție de comentarii despre Torah, scrise cu intenția de a îndruma oamenii ce au atins deja un nivel spiritual superior, spre rădăcina (originea) sufletului lor. Poate de aceea, unul dintre dansuri include un uriaș balon negru, simbol al lipsei luminii.

Reacția publicului a fost pe măsura spectacolului, sala a aplaudat în picioare minute în șir. Vă reamintesc că cei de la Vertigo Dance Company au programat un alt spectacol, în această seară, Null/Momentul zero, la orele 21:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu