Luni, 4 iunie, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu va avea loc lansarea volumului de poezie Poema desnuda – cîştigător al Concursului de Manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2011 –, semnat de Crista Bilciu şi apărut la Cartea Românească.

Va prezenta Rita Chirian. În cadrul evenimentului, actriţa Ofelia Popii va citi cîteva poeme din volumul Poema desnuda.

Poema desnuda este un poem dramatic ale cărui personaje evoluează în jurul Bunicii – care croşetează la nesfîrşit un ciorap-Axis Mundi –  şi al Laurei, studentă la Litere. Prin muzicalitatea şi curgerea lui năvalnică, poemul, care poate părea dificil din cauza arhitecturii complexe, capătă o simplitate arhetipală susţinută de personajele-tipuri umane recognoscibile cu uşurinţă. O poveste despre cîteva zile din viaţa Laurei, scrisă în cheie postmodernă, cu stil şi dezinvoltură.

„Crista Bilciu are ceva din fanatismul devoţiunii absolute; ceva din terorismul şi teroarea patimii totale; atîta doar că al ei e un fanatism de artă şi o religie pentru artă. Cred că e cea mai devoratoare cititoare de poezie dintre toţi poeţii tineri – cu dedicaţie ferventă pentru poezia post-cărtăresciană. Lucrul se vede în procesările intertextuale care-i străbat toată „epopeea” cu care debutează. Se vede şi în felul în care a ştiut să ia distanţă faţă de minimalismul, autenticismul şi crizismul ori deprimismul de convenţie biografistă cu care se scrie azi. În convenţie biografistă scrie şi ea, dar e un proiect biografist supus unui tratament fantasmatic ce împinge lucrurile în suprarealism. Nu, însă, într-un suprarealism de imagine (acestea sînt mai toate rezonabile), ci într-un suprarealism de tramă, de epos; un suprarealism al narativităţii care dă în extaz imaginativ. E un pretext biografist transformat într-un val-vîrtej imaginativ desfăşurat pe o dinamică dimoviană şi cu o vervă incalificabilă şi inepuizabilă. Verva susţine trama, trama susţine verva. E un circuit greu de oprit odată ce s-a pornit. Lirismul narativ şi fantast al Cristei Bilciu e, pe cît de extravagant, tot pe atît de spectacular. Iar Crista e o poetă ce abia porneşte. Ameninţarea din «Introducerea» epopeii («daţi-vă la o parte!») e numai pe jumătate în glumă. Rezon!” (Al. Cistelecan)

Crista Bilciu s-a născut la 19 iulie 1978, în Tîrgu-Mureş. Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe şi Litere a Universităţii „Petru Maior”, secţia Limba şi Literatura Română/Limba şi Literatura Engleză, absolventă de master în Istoria Criticii Literare şi în Managementul Proiectelor. A obţinut şi o licenţă în regie de teatru, la Universitatea de Teatru, Tîrgu-Mureş. În prezent este studentă la Universitatea Media, secţia Regie Film, clasa profesorului Dan Piţa. Din anul 2008, regizează la Teatrul Studenţesc „Podul” din Bucureşti spectacole susţinute de echipa ei formată din studenţi ai Facultăţii de Actorie din cadrul Universităţii Hyperion, Bucureşti. A regizat: Conu Leonida faţă cu reacţiunea, Efectul razelor gamma asupra anemonelor, Aşteptîndu-l pe Godot şi altele, Experimentul Hamlet şi altele.

Ultima oră

Comentariul meu