Bifasem inițial spectacolul Atelierului de Teatru al Colegiului Mihai Eminescu din Botoșani cu Momo sau Strania poveste a hoților de timp și a copilului ce le-a redat oamenilor timpul furat, în programul meu cu ce vreau să văd din programul FITS 2012. Am fost foarte aproape să nu merg, oboseala acestor zile își spune cuvîntul, noroc cu recomandarea venită de la un cunoscut. Ce au făcut pe scenă acești copii, dirijați de Lenuș Teodora Moraru, a fost uimitor de frumos, au demonstrat că tînăra generație vine cu o prospețime și cu o bucurie a jocului ce îmi dă mari speranțe că și în viitor, teatrul românesc va fi de mare valoare.
Spectacolul este o adaptare după un basm-roman de Michael Ende. A participat la Festivalul de Teatru Tînăr IDEO IDEIS, ediția VI, desfășurat anul trecut, la Alexandria, unde a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună scenografie, cea mai buna actriță în rol principal: Silvana Mihai. Din juriu a făcut parte și Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%, cel care i-a recomandat directorului FITS, Constantin Chiriac și care i-a introdus pe scena sibiană.
Chiar dacă este prezentat sub formă de poveste, remarcabil faptul că a fost scrisă în 1973, subiectul este extrem de actual și de dramatic, lipsa timpului, goana după lucruri a omului modern, alienarea sentimentelor într-o lume în care adulții nu mai găsesc timp pentru copii, pentru ei înșiși. Lumea își găsește salvarea prin Momo, copilul nimănui, căruia îi este arătat drumul spre ulița Niciunde, pentru casa Nicicînd, unde maestrul Secundus Minutus Hora îi arată calea pentru salvarea timpului. O metaforă pentru salvarea noastră prin copilul din fiecare dintre noi.
Încă avînd lacrimi în ochi, m-am bucurat în Piața Mică de soarele de afară și de o parte din Fanteziile brodate ale celor de la Het Mobiele Naaiatelier. Ajutați de cele două mașini vechi de cusut acționate mecanic prin pedalatul la bicicletă, olandezii au personalizat hainele aduse de cei prezenți.
Am revenit la Teatrul Gong pentru Nopțile lui Helver, un spectacol regizat la Kamerni Teatar 55 Sarajevo de către Dino Mustafic. Piesa polonezului Ingmar Villqist este un nou memento al dramelor cauzate de nazism. Aflăm povestea vieții personajului principal Karla, cu un copil abandonat speriată că soțul ei nu îl va accepta niciodată, izgonită de soț din cauza abandonului fetiței lor, alege penitența îngrijirii lui Helver, tînăr retardat. Helver devine fascinat de către fascism, mai precis de simbolistica exterioară a acestuia: stegulețe, uniforme și ritualul instrucției. Nu îi va supraviețui, atunci cînd este evident că fasciștii îi scot din case pe toți cei tarați, că Helver va fi omorît pentru handicapul său, nefiind demn de rasa superioară, Klara alege să îl ucidă ea, cu pastile, rămînînd ca ea să își înfrunte singură soarta. O piesă emoționantă, jucată exemplar, cu sau fără subtitrarea în română, cei doi actori au reușit să transmită întregul dramatism al piesei.
Vă povesteam zilele trecute de plăcerea descoperirii unui sibian în distribuția spectacolului Carmina Burana. Rareș Budileanu este prezent la FITS 2012 și ca regizor al spectacolului Pisica Verde, din cadrul Proiectului de Practică Teatrală, Asociația Centru Multimedia Teatru 74 – Incubator 13. Într-un spațiu redus la maxim, la sala CAVAS din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, asistăm la povestea contemporană scrisă de către Elise Wilk, povestea a șase adolescenți: Bianca, Dani, Boogie, Roxana, Flori și Robert, dintre care Bianca (Cendana Trifan) sfîrșește tragic, strangulată de către Dani, o cunoștință de o noapte, dintr-un club. Deși creionate sumar, destinele celor șase tineri nu sînt tocmai fericite, marcate de traiul cu o mamă singură ce încearcă să își reconstruiască viața, nemaiavînd timp pentru copii (Bianca și Roxana), de abuzul de pastile (Boogie), un tată alcoolic (Dani), părinți plecați la muncă în străinătate (Flori) sau cu părinți bogați dar niciodată acolo (Robert). Aproape că ajungi să nu condamni crima lui Dani, o victimă la rîndul lui, a lumii în care trăiește, cu iluzia unei Pisici Verzi ca soluție pentru toate problemele sale, singurul lucru frumos în universul înconjurător.
[wpg_thumb]