Au dormit toată noaptea cu frica că apele învolburate ale unui pârâu ar putea să le inunde casele. Este vorba de câteva familii dintr-un cartier sibian care au avut nevoie de intervenția pompierilor ca să scape de apa adunată în curți și grădini.

Coșmarul inundațiilor a început de câțiva ani de când s-a introdus canalizare în zonă. Oamenii spun că în ultimele zile pentru că a plouat abundent situația a devenit disperată. Luni au sunat la pompieri și au cerut ajutorul pentru că apa stătea să le intre în case. Și drumul de acces a fost acoperit de ape. ”De 24 de ore suntem în aceeiași situație. Azi noapte ne-am tot uitat pe geam, dar ce să putem face? Ne-au zis pompierii că dacă crește să îi chemăm. Acum două săptămâni am avut iar probleme. Anul acesta acum e cel mai rău. A fost jale. Două primării și nu se ocupă nimeni. Nu avem ce face” a spus un proprietar al unei case.”Primăria trebuie să facă lucrările. Cum să nu îmi fie frică? Când am văzut ce e aici am zis că cine știe ce s-a întâmplat. Banii noștrii sunt aici” a mai spus un sibian care trecea cu bicicleta prin zonă.

Stau cu frică

Înarmați cu lopeți, găleți și mături oamenii au muncit aproape non-stop ca apele să nu le ia agoniseala de o viață și să nu rămână fără case. Unii dintre ei s-au trezit însă cu apa sub covorul de la intrarea în locuințe. Un pod lăsat de izbeliște de autorități a făcut ca șuvoiul de apă să se reverse înspre casele oamenilor. [nggallery id=887]

”Când s-a băgat canalul firma din Șelimbăr a spart podul și au pus un tub provizoriu și așa o rămas. (…) Cum să nu te sperii când vezi așa ceva. În 2008 a fost 60 de centimetrii apa în casă. (…) Am avut pe tata socru bolnav și l-am suit în pod. A intrat și în casă apa” a mai spus un sibian afectat de inundații.

Ajutați de pompieri

Pompierii au intervenit cu o motopompă pentru a scoate apa direct din canalizările înfundate într-un pârâu din apropiere. Un transformator electric a fost și el în pericol să fie inundat de ape. ”În urma solicitărilor cetățenilor am intervenit cu o motopompă de mare capacitate care evacuează 5000 de litri pe minut, pentru evacuarea apei din curțiile inundate de precipitațiile abundente din ultima perioadă. Am anunțat și Electrica pentru că în apropiere este un post de transformare care ar putea să aibă avarii în cazul neluării măsurilor ce se impun”, a spus și locotenent Virgil Giurgiu – ISU Sibiu.

Oamenii se roagă acum să nu mai plouă pentru a scăpa de calvarul inundațiilor și ca să poată să își refacă curțile și grădinile distruse de ape.

video
play-sharp-fill

VIDEO: Bogdan Tătăroiu

 

Ultima oră