Spectacolul de teatru coregrafic Carmina Burana, în regia și coregrafia lui Gigi Căciuleanu, Teatrul Național Tg. Mureș, ce a avut loc ieri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, este cel mai frumos lucru văzut pînă acum în prezenta ediție a Festivalulului Internațional de Teatru de la Sibiu.

În Cantata compusă de către Carl Orff, acesta reunește 24 de poeme ce fac parte din colecția medievală Carmina Burana. Muzica este impresionantă, am putut să o ascult live anul trecut în Piața Mare, cu Filarmonica din Sibiu și corul Filarmonicii Transilvania, dirijor Theo Wolters (Olanda). Nu mă gîndisem să o văd ilustrată scenic, prin dans. Fantezia și ingeniozitatea lui Gigi Căciuleanu nu cunoaște limite, spectacolul e plin de forță și dinamism. Este cu atît mai de apreciat cu cît el nu a lucrat cu dansatori profesioniști ci cu actori. Mi-a făcut plăcere să recunosc între ei o cunoștință veche, sibianul Rareș Budileanu, pasionat de teatru de foarte tînăr.

A fost surprinzător, în debutul piesei să aud inițial și apoi să văd actorii-cor, mimînd interpretarea primului poem, O, Fortuna! și apoi coborînd vijelioși din loja din partea superioară a sălii. Întregul spectacol stă sub semnul lunii și al timpului, al sorții implacabile. Regizorul recrează lumi și tablouri medievale folosindu-se de trupurile actorilor și de un minim de elemente de decor, din sfera modernului, în continuă mișcare și schimbare: canapele și fotolii, o roată de bicicletă (un alt simbol pentru trecerea timpului), butoaie de lemn, roabe și evantaie supra-dimensionate. Deasupra tuturor, luna iar pe scenă, în zadarnica încercare de a atinge imposibilul, mai multe luni, constrînse la o plimbare terestră, cu roaba. Deși ușor previzibilă, de efect ilustrarea fugii continue a omului prin viață printr-o roată mare, de genul celor pentru hamsteri, în care îl vedem alergînd pe unul dintre actori. Mi-a plăcut cum, în rol demiurgic, Monica Ristea, controlează prin niște fire invizibile mișcarea scenică.

Dacă nu ați reușit să vedeți Carmina Burana, vă recomand celor pasionați de teatru-dans, spectacolele israelienilor de la  Vertigo Dance Company, Lumina înțelepciunii și Momentul zero, programate vineri, respectiv sîmbătă, orele 21:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

[wpg_thumb]

Ultima oră