Deşi stă sub semnul „Crizei”, cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a debutat cu amploarea cu care ne-am obişnuit în ultimii ani. Spectacole de stradă, expoziţii de fotografie, tîrg de carte, dans, concert şi, bineînţeles, spectacole tradiţionale de teatru, simultan în mai multe dintre locaţiile prevăzute pentru festival. Pînă şi artificiile, la care se renunţase la un moment dat din cauza anulării unei părţi a bugetului FITS, de către Ministerul Culturii, şi-au regăsit locul obişnuit din deschidere.

[wpg_thumb]

Unul dintre regretele legate de cele 10 zile de teatru non-stop de care avem parte în fiecare an, este cel al alegerii, nu pot fi în mai multe locuri o dată, aşa că bifez zonele de interes personale şi nu reuşesc să văd mai mult din ce se întîmplă în această perioadă.

Italienii de la Ciaffero Comic Band şi fanfara lor au animat ieri pietonala Nicolae Bălcescu pentru aproape o oră, timp în care mulţi dintre cei aflaţi în zonă au fost prinşi în jocul lor, obligaţi să interacţioneze: clienţii teraselor, vînzătoarele unei covrigării, o maşină a fost oprită de către membrii trupei iar şoferul acesteia legitimat, spontaneitatea a fost cuvîntul de ordine. Îi puteţi vedea şi astăzi, de la orele 15:30, în aceeaşi locaţie.
Audio Gruppe, trupă ai cărei membri vin din SUA, Franţa şi Germania, au arătat publicului sibian o altă abordare a sunetelor, sistemul de captare şi redare, purtat sub formă de accesoriu vestimentar, a armonizat sunetele greblelor pe pavaj sau chiar pe mobilierul teraselor. Balerinele Audio revin şi astăzi, în Piaţa Mică, la orele 18:00.
Ca în fiecare an, m-am bucurat de ritmurile de flamenco, ieri, la Sala Thalia, cei de la Compania de Danza Flamenco Espagnola Jose Soriano, au demonstrat că titlul spectacolului lor, „Inima ce sparge pieptul”, nu este unul întîmplător, dinamismul celor de pe scenă a electrizat întreaga sală, aplauzele îndelungi fiind binemeritate.

Compania de Danza Flamenco Espagnola Jose Soriano

Dintre spectacolele de teatru am ales cel al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova
, „O furtună”, adaptare după piesa lui William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete. M-au cucerit costumele, scenografia lui Dragoş Buhagiar, un profesionist cunoscut publicului sibian şi din numeroase puneri în scenă ale Teatrului Naţional „Radu Stanca”. Regizorul mizează mult pe vizual, insula şi grota în care are loc acţiunea piesei sînt recreate prin detalii mai curînd baroce, la fel şi costumele personajelor. Dintre actori, remarc rolul făcut de Sorin Leoveanu, de fapt rolurile, cel al Mirandei, fiica lui Prospero şi cel al lui Caliban, fiinţă mitologică, spirit al insulei.

Astăzi, spectacolele de stradă vor începe la orele 15:00, pe pietonala Nicolae Bălcescu, cinci companii vor defila aici, ultimul spectacol fiind programat să înceapă la orele 20:00. Astăzi şi mîine mai puteţi vizita şi standurile tîrgului de carte, BOOKenthal, în curtea interioară a Muzeului Brukenthal. Pentru spectacolele în spaţii convenţionale programul este afişat la fiecare dintre locaţii (Sala Thalia, Teatrul Gong, TNRS, Casa de Cultură a Sindicatelor), mai multe despre program puteţi găsi pe site-ul festivalului, www.sibfest.ro.

Ultima oră

Comentariul meu