DSP Sibiu a fost informată de către DSVSA Sibiu în legătură cu existenţa unui caz confirmat de rabie, la un câine de la mânăstirea Cârţişoara. Măicuțele au fost îndrumate să își facă analizele la spitalul județean pentru a face vaccinul antirabic.

Conform datelor pe care le avem la acest moment, aşezământul este format din circa 20 de persoane, iar medicul de familie din zonă a început investigaţia epidemiologică (sub  îndrumarea medicului epidemiolog  responsabil de la DSP) pentru a stabili care şi câte dintre aceste persoane sau din afara mânăstirii, au venit în contact cu animalul bolnav. Nu avem informaţii ca cineva sa fi fost muşcat de câine.

Toate persoanele expuse au fost îndrumate să se prezinte în cel mai scurt timp (chiar în cursul acestei zile), la Centrul Antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Sibiu, pentru a primi vaccinul antirabic şi a fi luate în evidenţă. Profilaxia specifică prin vaccinare antirabică este eficientă  doar dacă se aplică în primele 72 de ore de la contactul infecţios. DSP are posibilitatea de a suplimenta cantitatea de vaccin, în caz de necesitate.

Rabia sau turbarea este o boală infecţioasă extrem de gravă, de regulă mortală pentru om şi animale, produsă de virusul rabic.

Se transmite prin muşcătură, lingere (mai rar) pe o rană deschisă sau prin contactul cu saliva animalului bolnav şi poate intra în corpul uman doar prin tegumentele lezate (rană, zgârietură) sau prin mucoase (nazală sau conjunctivală). Incubaţia bolii este în medie 20-60 zile (cu limite extreme între 8 zile-2 ani), iar decesul survine de regulă în 4-6 zile.

 

Ultima oră

Comentariul meu