Codruța Kovesi: ”Când am primit repartiţia la Sibiu se spunea că femeile nu au ce căuta în procuratură”

Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, la lansarea cărţii „Cariera- substantiv feminin”, că prin nominalizarea sa pentru această funcţie s-a dărâmat un mit în Ministerul Public (MP) şi are credinţa că acum orice femeie procuror poate fi procurorul general al României.Codruța Kovesi: ”Când am primit repartiţia la Sibiu se spunea că femeile nu au ce căuta în procuratură”

Laura Codruţa Kovesi, una dintre persoanele intervievate în cartea „Cariera – substantiv feminin”, a declarat că, în opinia sa, este nevoie de modele şi este important să fie arătate modele.

„Eu cred că ce este important din faptul că o femeie a devenit procuror general este că s-a dărâmat un mit. Am arătat că se poate şi după această nominalizare sunt foarte multe colege femei care s-au înscris la concursul pentru şefi, care ocupă funcţii de conducere, care îşi doresc să promoveze. Eu cred că s-a dărâmat un mit în Ministerul Public şi cred că orice femeie procuror poate să ocupe această funcţie”, a spus Kovesi.

Ea a mai spus că, probabil, va rămâne în istorie nu pentru ce a făcut, ci pentru că a fost prima femeie procuror general.

„Pot să mut munţii din loc, dar de câte ori se va aminti de mine, asta se va ţine minte. Câteodată m-am simţit mândră de chestiunea asta. Am fost la summit-ul procurorilor generali, unde au venit peste o sută de procurori, şi cred că am fost cea mai fotografiată persoană. Nu a existat delegaţie care să nu vrea să aibă poză cu mine. Şi pe moment am fost revoltată. M-am simţit oarecum jenată. Eram o ciudaţenie? De ce? Pentru că eram tânără. Mai erau şi alte femei, dar niciuna sub 50 de ani”, a spus procurorul general al României.

Kovesi recunoaşte că, mai ales la începutul carierei, a fost discriminată din cauza faptului că este femeie.

„Sunt una dintre femeile care a intrat într-un sistem condus şi controlat doar de bărbaţi şi am încercat ca ceea ce mi s-a întâmplat mie să nu li se întâmple şi altora. Atunci când am fost nominalizată procuror general nu cred că am fost nici cea mai bună, nici cea mai deşteaptă, cea mai minunată sau cel mai bun procuror din România. Cred că şi mulţi alţi colegi ai mei îndeplineau aceste calităţi şi cred doar că am avut o şansă. Dar atunci când am pornit cu această funcţie am plecat de la ceea ce îmi lipsea mie ca procuror şi întotdeauna m-am gândit ce îmi lipsea mie când eram procuror la Sibiu, ce mi-aş fi dorit să se întâmple şi de la asta am plecat”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

În acest context, procurorul general al României şi-a amintit de lucrurile de care „s-a lovit” în momentul în care a devenit procuror, unul dintre acestea fiind că repartiţia nu aţinut cont de note, băieţii având prioritate.

„Au intrat băieţii şi şi-au ales ce posturi au vrut. Aveam colegi care aveau media 7 şi au obţinut post la Cluj fără nicio problemă. Noi am optat pentru ce a mai rămas. Asta se întâmpla în 1995. Aşa am intrat în sistem, când am primit repartiţia la Sibiu şi aşa am intrat într-un sistem în care se spunea: «Femeile nu au ce căuta în procuratură, dar o să vedem ce facem şi cu tine». Aceasta a fost prima frază pe care mi-a spus-o şeful după ce mi-a spus: «Bine ai venit la oraş!», eu venind de la Mediaş”, a povestit Kovesi.

Cu toate acestea, ea crede că profesionalismul şi corectitudinea sunt singurele abilităţi care pot ajuta o femeie să avanseze în carieră.

„Eu nu plec de la premisa că o femeie este mai frumoasă, mai deşteaptă sau mai consecventă în carieră, plec de la premisa că dacă eşti corect şi ştii să îţi faci treaba, oamenii te respectă pentru că ştii să îţi faci treaba”, a mai spus procurorul general.

Cartea „Cariera – substantiv feminin” prezintă poveştile de succes a 32 de femei care au reuşit să îmbine cariera cu viaţa profesională.

Adriana Săftoiu – fost purtător de cuvânt la Guvern şi Preşedinţie şi fost deputat, Uca Marinescu – prima româncă în Antarctica şi prima femeie din România care a ajuns la ambii Poli, Laura Codruţa Kovesi – prima femeia care a ocupă funcţia de procuror general al Romaniei, Aurelia Vişinescu – cel mai cunoscut oeonolog femeie, Aida Catană – consilier fonduri europene, Andreea Paul – doctor în economie şi fost consilier economic al primului ministru, Magda Matache – director executiv al Romani Cris şi cea mai cunoscută militantă pentru drepturile femeilor rome, Doina Baciu – directorul ICI şi cea mai cunoscută femeie din domeniul informaticii care a inovat acest domeniu în România sunt doar câteva dintre femeile care îşi spun povestea în carte şi care au participat la conferinţa şi dezbaterea organizate în Bucureşti.

Temele abordate în cadrul dezbaterii au fost: şansele de afirmare profesională a femeilor, modalităţi concrete de asigurare a egalităţii de şanse şi modalităţi de reconciliere a carierei cu viaţa de familie.

Cartea, lansată în cadrul proiectului „Şanse egale pentru cariere de succes”, cofinanţat din Fondul Social European, a fost tipărită într-un tiraj de 4.000 de exemplare, din care 3.500 distribuite direct şi 500 vor fi date în cadrul conferinţelor regionale.

În cadrul proiectului a fost lansat şi un spot TV cu trei femei dintre cele 32 intervievate, mesajul transmis urmând să ajungă la un public ţintă de 300.000 de femei din mediul rural şi urban.

Proiectul „Şanse egale pentru cariere de cucces” este derulat de SIVECO România S.A., Agenţia de presă Mediafax şi Academia de Studii Economice Bucureşti şi finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Ultima oră