În anul de graţie 2012 se pare că Festivalul de Teatru de la Sibiu şi-a găsit cel mai bun motto de până acum („Crize. Cultura face diferenţa”) parcă ştiind încă dinainte păţaniile ce le vor avea cu banii de la Ministerul Culturii. Din 3 milioane de lei ceruţi s-a ajuns la două şi jumătate, apoi unul şi jumatate şi, în final, la 0,7 milioane de lei, lăsând FITS în criză de bani. După ce presa a scris despre asta (cea internaţională cu precădere), Guvernul şi Ministerul amintit mai sus s-au scotocit prin buzunare cu câteva zile înaintea începerii festivalului şi au mai găsit un rest de vreo 300.000 de lei. Un nimic ar spune unii, bugetul pe un an de zile al întreg teatrului românesc ar spune actorul-ministru de cultură românească.

O fi mult, o fi puţin, putem să ne dăm seama eventual prin comparaţie:

  • Bugetul total al FITS 2012 este de aprox. 5,5 milioane de euro (24.200.000 lei);
  • Bienala de teatru de la Sfântu Gheorghe (da, nici eu nu am auzi de ea până acum) a primit tot 700.000 lei finanţare din partea Ministerului;
  • Primăria Sibiu a dat doar anul ăsta mai multe finanţări de 120.000 lei unor proiecte culturale locale (din bani locali).

Ce nu înţeleg eu este un lucru: cum de se găsesc bani pentru nenumărate proiecte, festivaluri şi bienale anonime şi nu se găsesc pentru cele de anvergură. Este corect aşa? Să-i dau oare dreptate unui prieten care spune că festivalurile mari internaţionale trebuie să se autofinanţeze din sponsorizări private, tocmai pentru că îşi permit acest lucru datorită anvergurii?

P.S. Şi anul acesta sunt blogger acreditat la FITS aşa că voi scrie destul de mult despre spectacole pe www.CeMerita.ro.

Ultima oră