Arată ca o amfibie dar are alură de minitanc. Nu are țeavă de tun ci o motocositoare uriașă care tunde iarba pe sub apă. Este vorba de un utilaj olandez la care a apelat primăria Sibiu ca să salveze lacul de la Zoo de invazia ierburilor subacvatice.

Municipalitatea sibiană se confruntă de ceva vreme cu probleme majore în privința lacului de agrement din Dumbrava Sibiului. Plimbările cu hidrobicicletele și cu barca au devenit un chin în loc de relaxare și asta din cauza vegetației de apă care a crescut la dimensiuni impresionante. Așa s-a ajuns la soluția de a aduce un utilaj special care să curățe la propriu luciul și fundul lacului.

”Noi facem o operațiune de curățire a vegetației subacvatice. Prima acțiune este cea de tăiere la o adâncime de doi metri – doi metri jumătate după care adunăm această vegetație cu un dispozitiv special și o depunem pe mal. Următoarea operațiune este cea cu care scoatem rădăcinile cu ajutorul unui graifer și le punem pe mal. Tot ceea ce putrezește și se strică în apă este evacuat. Apa își recuperează calitățile ei și tot cea ce este urât mirositor dispare”, Niculae Baldea – director firma contractata de primărie. Utilajul folosit i-a uimit până și pe cei de la ZOO cu înfățișarea sa și îndemânarea cu care acționează. Mașinăria este unică în România și a fost adusă tocmai din Olanda.

”Utilajul este un utilaj de producție olandeză. Este un utilaj care se fabrică piesă cu piesă, deci este unicat. Este de tip amfibie. El merge și pe apă și pe uscat. De asemenea el poate face lucrări și pe uscat la fel de bine ca și în apă”, a mai spus reprezentantul firmei din Pitești.[nggallery id=881]

64.000 de lei pentru două săptămâni

Primăria va trebui să aștepte două săptămâni până ca lacul să fie curățat de către draga plutitoare care extrage și nămolul urât mirositor de pe fundul lacului din interiorul Grădinii Zoologice.

YouTube video

”Odată cu temperaturile mai ridicate din luna mai, vegetația s-a dezvoltat în lac astfel că a fost necesară curățirea acestuia pentru a putea folosi în continuare hidrobicicletele pe lac. Înainte să afecteze bărcile și hidrobicicletele s-a luat decizia de contractare a serviciilor pentru curățarea lacului. Este vorba de un contract de aproximativ 64.000 de lei pe care municipalitatea îl are cu firma aceasta” a explicat Mirela Gligore – purtător de cuvânt primăria Sibiu.
YouTube video

Municipalitatea speră ca odată cu finalizarea acțiunii lacul să își recapete din farmecul de odinioară, iar vizitatorii și turiștii să apeleze din nou la bărci și hidrobicilete pentru plimbări pe apa care acoperă peste 40.000 de metri pătrați.

VIDEO Bodan Tătăroiu

 

Ultima oră

Comentariul meu