Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cere preşedintelui eliberarea din funcţia de magistrat a lui Florin Apostu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, ca urmare a condamnării sale definitive la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, scrie Mediafax.
„În şedinţa din data de 17 mai 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis înaintarea către Preşedintele României a propunerii de eliberare din funcţia de magistrat a domnului Apostu Florin Nicuşor, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în conformitate cu dispoziţiile art. 65 alin. 1, lit. f şi alin. 2 din Legea nr. 303/2004, republicată, şi art. 35 lit. a din Legea nr. 317/2004, republicată, ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unor infracţiuni”, se arată într-un comunicat de joi al CSM.
În 26 aprilie, Florin Apostu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la cinci ani închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi, în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declaraţii, trafic de influenţă, sustragere sau distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului.
Alături de acesta au mai fost condamnaţi la pedepse cu executare Tiberiu Narcis Popescu, care a primit doi ani şi şase luni de închisoare, Ilie Carabulea, un an şi şase luni, Sebastian Dumitru Cîrstea şi Mihaela Izabela Cîrstea, câte un an şi două luni de închisoare. Nicolae Boţa a fost achitat de magistraţii instanţei supreme, acestuia fiindu-i aplicată o amendă administrativă de o mie de lei.
Potrivit procurorilor, în cursul lunii septembrie 2010, Apostu a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra procurorului general al României. Revizia a fost facturată între SC Star Motors SRL Sibiu şi SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.
În perioada 2006 – octombrie 2010, Apostu a folosit în mod exclusiv şi consecutiv două autoturisme marca Audi A8 şi VW Passat achiziţionate în baza unui contract de leasing financiar între SC Atlassib Leasing IFN SA Sibiu şi SC Intermedia SRL Sibiu, ambele societăţi fiind membre ale holdingului Atlassib condus de Ilie Carabulea. Cele două societăţi comerciale au achitat, pentru Florin Apostu, TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea. În aceste dosare, Apostu a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi.
În cursul anilor 2006, 2007, 2008 şi 2009, pentru a crea o aparenţă de legalitate a utilizării acestor autoturisme, Apostu a consemnat în declaraţiile de avere că le utilizează în baza unor contracte de leasing.
De asemenea, Apostu, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, a dispus într-un număr de 56 de dosare penale soluţii de netrimitere în judecată în numele unor procurori din subordinea sa, fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre aceste aspecte. În unele cazuri, acesta a falsificat prin imitaţie semnăturile unor procurori, iar în alte cazuri a aplicat semnătura sa în locul lor. În plus, Apostu a respins şi plângerile formulate de părţi împotriva soluţiilor dispuse tot de el în unele din aceste dosare, potrivit procurorilor.