Cercetătorii Universității Oxford, din Marea Britanie dau asigurări că dacă taxele pe mâncărurile grase și pe băuturile carbogazoase dulci ar crește, starea de sănătate a populației s-ar îmbunătăți considerabil pentru că s-ar consuma mai multe fructe și legume, hrană vie și sănătoasă.

România ar putea introduce o taxă pe fast food în noua lege a sănătății

Concret, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în ultimul  număr al ‘British Medical Journal’ (BMJ) și citat de Europa Press, creșterea cu 20 de procente a taxelor pe alimentele nesănătoase ar servi la reducerea impactului global al unei game largi de boli, cum sunt cele cardiovasculare și cerebrovasculare

Concluziile doctorilor Oliver Mytton și Mike Rayner, de la departamentul de Sănătate publică al Universității Oxford și Corinna Hawkes de la Centrul de Politica Alimentară al Universității vor fi prezentate la a 65-a Adunare Mondială a Sănătății de la Geneva, Elveția, de săptămâna viitoare.

Există în Europa țări care au implementat recent taxe mai mari pe alimentele considerate nesănătoase, cum ar fi Danemarca, care a introdus impozitul pe grăsimi, Ungaria care are un impozit pe junk food și Franța, unde băuturile îndulcite sunt impozitate mai mult.

Cercetătorii consideră că în fața actualei epidemii de obezitate, care afectează 500 de milioane de oameni și toate bolile provocate de aceasta, trebuie luate măsuri urgente, iar impozitarea mâncărurilor grase și a băuturilor îndulcite este prima dintre ele.

În România se vorbește deja de ceva vreme de o taxă pe fast food, dar ea nu s-a materializat încă.Taxa a revenit în discuție zilele trecute, cțnd noul ministru al Sănătății a vorbit de noua lege a sănătății. „Prin noua lege încercăm introducerea taxei pe produsele nesănătoase tip fast-food. Există o morbiditate crescută pe anumite boli cauzate de alimentaţia nesănătoasă şi ar fi firesc ca aceste produse să fie suprataxate, pentru a reduce consumul lor. Decizia cu privire la această prevedere va fi una politică”, a explicat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.

Ultima oră

Comentariul meu