”Bine ați venit în muzeul meu!”. Așa vor fi întâmpinați turiștii care aleg în acest weekend să viziteze muzeul Brukenthal la noaptea Muzeelor. Vă vine să credeți sau nu, chiar Baronul Brukenthal va fi cel care întâmpină turiștii la intrare. Baronul și Baroneasa au început deja activitatea cu o plimbare pe la primăria orașului de pe Cibin.

Replici fidele ale hainelor din garderoba distinsului baron au fost creeate de un designer de modă din Sibiu. Haina de baron a fost îmbrăcată chiar de șeful bibiliotecii Brukenthal care speră ca ideea pusă în practică să fie una cu priză la turiștii care vor da nas în nas cu baronul chiar pe holurile muzeului din centrul Sibiului. „Costumele sunt specifice perioadei secolului al XVIII-lea. Accesoriile sunt accesorii cu perle şi şireag de mărgele la baronesă. Particularităţile e croi sunt mânecile înaripate. (…) Am încercat să conferim costumelor o autenticitate cât mai mare. S-a lucrat la ele cu aproximaţie două luni. Sunt costume complicate cu corsete şi crinoline. Sunt făcute exact aşa cum trebuie. Cu ajutor pe baroneasă au îmbrăcat-o patru persoane a durat mai mult de jumătate de oră să o îmbrăcăm”, a spus Dana Hrib – şef secţie marketing Brukenthal.

Costume de excepţie

Baronul a păşit spăşitor şi cu fală pe scările primăriei Sibiu şi a mărturisit că va veni în întâmpinarea turiştilor care aleg în acest weekend să îi viziteze muzeul din centrul istoric al oraşului.

”Încercăm să redăm cât mai fidel atmosfera de epocă pentru că acest costum ca și toate celelalte sunt niște costumele din tablourile autentice ale familiei Brukenthal. Așa o să întâmpinăm turiștii. Asta este intenția noastră. Vrem să redăm atmosfera de epocă cât mai fidel posibil. Este grea haina de baron nu fizic, ci moral spiritual și politic”, a declarat Constantin Itu, cel care l-a întruchipat pe baron. Baroneasa Sofia nu s-a lăsat nici ea mai prejos şi a venit într-o rochie extrem de elegantă pentru secolul XVIII şi a adus cu ea şi o servantă care să îi ţină companie. Emoţiile trăite au fost extrem de mari atât pentru baroneasă cât şi pentru suita acesteia.

”Sunt îmbrăcată într-o rochie copie fidelă după cea a baronesei Sofia aşa cum este înfăţişată ea într-un tablou care se află în patrimoniul Muzeului Brukenthal. Sunt emoţionată. Trebuie să recunosc. (..) Vom întâmpina turiştii cu bucurie şi suntem nerăbdători să vedem cu reacţionează pentru că noi cu aceste costume încercăm să aducem măcar o fărâmă din atmosfera care învăluia palatul Brukenthal acum 200 de ani”, a explicat şi Tudorie Ana Maria – baroana Sofia Von Brukenthal.[nggallery id=878]

Cu „lipici” la turişti

Prin aducerea personajelor principale ale muzeului în faţa turiştilor, conducerea muzeului cel mai important din Transilvania mizează atragerea în număr şi mai mare a acestora în viitor. Ideea a fost oarecum copiată de la marile muzee ale Europei.  „În toate muzele naţionale ale lumii o parte din personal este echipat în veşminte specifice epocii în care muzeul a pornit. Cum să vă spun. Sigur e ca în fimele SF. Se coboară personajul de pe perete şi simţi o furnicătură aşa pe spate. Pentru mine este un vis la care visez din 2007. Sper ca turiştii să nu caute să pună mâna pe manechine. În mod cer se vor bucura că avem şi noi în Sibiu lucuri de calitate în ceea ce priveşte imitarea costumaţiei dintr-o epocă”, a spus Sabin Luca – director Muzeul Brukenthal.

Baronul şi Baronesa au atras privirile şi admiraţia sibienilor aflaţi în centru în momentul în care aceştia au mers către primărie. Oamenii spun că abia aşteaptă să stea de vorbă cu Brukenthal şi să se fotografieze alături de el. Copiii aflaţi în vizită la Muzeu au fost cei mai bucuroşi de întâlnirea cu ineditele personaje. „E o idee frumoasă. Sunt aproximativ c-am cum arată în tablou şi e o iniţiativă frumoasă pentru Sibiu. (…) Cred că turiştii vor fi încântaţi pentru că este ceva nou. E o treabă bună pentru Sibiu” a spus o turistă. Baronul şi baroneasa Brukenthal pot fi văzuţi în acest weekend chiar la intrarea în muzeul din Piaţa Mare a Sibiului.

video
play-sharp-fill

VIDEO: Bogdan Tătăroiu

Ultima oră