“Plantele în tratarea bolilor de piele” face parte din proiectul educaţional “Plantele, panaceul sănătăţii” care a început cu trei ani in urmă cu elevi de la Colegiul Gheorghe Lazăr. Expoziția se deschide vineri, 18 mai, la ora 13, la Muzeul de Istorie Naturală.

Este expoziție la care au contribuit elevi ai casei a X-a A şi a XI-a A de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr conduşi de prof. biologie Cristina Muntean şi coordonat de curatorul de botanică, drd. Ghizela Vonica de la Muzeul de Istorie Naturală.

Alimentele nesănătoase ne împovărează enorm organismul, iar împreună cu alte elemente (hormoni, aditivi alimentari) cu efecte secundare ce duc la apariţia unui număr ridicat de boli urbane. Hrana este de cele mai multe ori aleasă după aspect, gust, formă şi culoare şi nu ca un dar al naturii, ca un izvor real de energie şi sănătate. Realitatea însă ne arată că industrializarea şi lipsa respectului faţă de sănătatea noastră a îndepărtat produsele şi remediile naturale care asigură organismului un echilibru.

Într-un mediu poluat, prima barieră între om şi natură este pielea. Din acest motiv, afecţiunile pielii sunt cele mai frecvente boli care apar la oamenii de toate vârstele. Netratate, aceste afecţiuni se agravează şi afectează nu numai sănătatea fizică ci şi echilibrul emoţional, conducând la apariţia depresiei, anxietăţii şi la scăderea încrederii de sine.
Tematica acestei expoziţii s-a născut din dorinţa elevilor de a cunoaşte sursa acestor afecţiuni, tot mai frecvent întâlnite la această categorie de vârstă. Informaţiile de natură medicală au fost realizate în colaborare cu ajutorul medicului pediatru Ramona Ţeposu, de la Spitalul oraşului Agnita.
Potrivit Ghizelei Vonica, curatorul expoziţiei, pe parcursul proiectului, elevii au observat că atunci când apelăm la remediile naturiste, nu se ţine cont de calitatea acestora sau de modul de administrare. Din păcate nu este suficient să urmăm o terapie naturistă, de aceea este foarte important să cerem sfatul specialiştilor asupra modului de administrare. Pentru acest lucru, participanţii din cadrul proiectului au enumerat principalele afecţiuni ale pielii, au identificat plantele medicinale în teren şi au căutat remedii naturiste, multe dintre ele uitate de terapeuţi.

 


Ultima oră

Comentariul meu