dsv-ul a făcut zeci de mii de acțiuni în primul trimestru din 2012 la sibiu

În primele patru luni ale anului 2012, în baza măsurilor prevăzute de conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, pentru a se asigura o stare de sănătate şi bunăstare a animalelor şi păsărilor care se cresc în scop economic în judeţul nostru, s-au efectuat 58.890 acţiuni de supraveghere a bolilor, 873.760 vaccinări imunoprofilactice, 236.000 tratamente profilactice şi curative antiparazitare şi 50.158 examene de laborator pentru supravegherea bolilor transmisibile de importanţă majoră.dsv-ul a făcut zeci de mii de acțiuni în primul trimestru din 2012 la sibiu

Supravegherea bolilor transmisibile la specia bovină s-a efectuat prin afluirea şi examinarea la laboratorul de diagnostic, a 17.811 probe pentru diagnosticul leucozei enzootice bovine, a 19.758 probe pentru diagnosticul brucelozei şi 1.080 probe pentru diagnosticul paratuberculozei, acţiuni în curs de finalizare.

Programul de asanare a Anemiei Infecţioase Ecvină a demarat prin inventarierea efectivelor de cabaline şi a exploataţiilor în care aceştia sunt localizaţi, precum şi prin monitorizarea stării de sănătate sub aspectul bolii.

Implementarea programul este în plină desfăşurare fiind efectuate, până la această dată, examene de diagnostic a bolii prin teste de laborator la 7.348 capete cabaline, respectiv 88 % din efectivul receptiv existent în judeţ.

Prin acţiunile intreprinse de personalul sanitar veterinar din judeţul Sibiu, de specialiştii din alte autorităţi judeţene şi locale, s-a reuşit ca incidenţa cazurilor de A.I.E. să scadă în trei ani de la 6,5 % în anul 2010, la 2 % în 2011, respectiv 0,7 % în 2012.

În paralel cu acţiunea de depistare a animalelor bolnave de anemie infecţioasă, se derulează acţiuni pentru eliminarea prin sacrificare la abator a cailor bolnavi în funcţie de graficul stabilit pe localităţi şi curţi infectate, precum şi întocmirea documentelor şi efectuarea despăgubirilor proprietarilor în cauză.

Tot în această perioadă, s-au implementat măsurile stabilite în programele de  prevenire şi combatere a unor boli transmisibile, programe cofinanţate cu fonduri U.E. respectiv:

Pentru supravegherea clinică a efectivelor receptive la Blutongue (Boala limbii albastre) au fost stabilite 10 localităţi ţintă pentru supravegherea prin examene de laborator a animalelor receptive, fiind examinate 367 probe, totodată sunt  monitorizate permanent mişcările de animale receptive pe plan naţional şi în spaţiul intracomunitar.

Pentru diagnosticul Encefalopatiilor Spongiforme Transmisibile (Boala vacii nebune) au fost examinate la laborator probe afluite de la 116 bovine şi 71 ovine sacrificate sau moarte.

În derularea Programul judeţean de prevenire şi combatere a Pestei Porcine Clasice, pentru anul 2012, s-au efectuat  controale pentru verificarea respectării normelor de biosecuritate, în cele 2 ferme comerciale şi 3 exploataţii de Tip A,  supravegherea clinică la 97 capete porcine din 35 gospodării ale populaţiei şi la 25.088 capete porcine existente în  fermele comerciale, precum şi supravegherea bolii prin 228 examene de laborator din care 206 examene pentru porcii mistreţi recoltaţi în campania de vânătoare, toate probele fiind negative.

Supravegherea cofinanţată de U.E. a bolilor la păsări s-a asigurat prin 34 de controale la gospodăriile populaţiei şi 43 examene de laborator la păsări moarte. afluite din zonele de risc pe culoarul râurilor Olt şi Cibin şi din  zonele de supaveghere în locurile cu gospodării care au contact cu luciul de apă (Tălmaciu şi Porumbacu de Jos) pentru Gripa Aviară şi 115 examene pentru diagnosticului salmonelozelor la păsări.

În cadrul programului de prevenire şi combatere a Rabiei au fost examinate 96 probe recoltate de la vulpi împuşcate şi animale moarte, fiind diagnosticate cu rabie 16 vulpi identificate în afara localităţilor.

În zonele de focar au fost catagrafiate speciile de animale receptive şi situaţia imunologică a acestora.

S-au efectuat 35.994 vaccinări la câinii şi pisicile cu stăpâni cunoscuţi, de către medicii de liberă practică împuterniciţi, în campanii organizate de D.S.V.S.A. Sibiu.

Respectarea normelor privind protecţia şi bunăstarea animalelor, s-a realizat prin efectuarea a 48 controale la  fermele cu bovine, 12 la fermele cu porcine, 36 la ferme cu păsări, 10 controale în târguri şi 12 controale la abatoare, urmărindu-se. respectarea normelor de biosecuritate, a protecţiei şi bunăstarea animalelor în timpul transportului şi a sacrificării, respectiv a condiţiilor de cazare, microclimat, asigurarea hranei şi a apei potabile în condiţiile de iarnă  şi primăvară.

S-au examinat 21 surse de apă, au fost efectuate 8 controale la unităţi furnizoare de furaje şi au fost examinate la laborator 151 probe de furaje şi 60  probe privind eficienţa acţiunilor de dezinfecţii  în adăposturile cu animale.

Circuitul parcurs de medicamentele de uz veterinar pe traseul depozitare, comercializare şi utilizare la animale. în corelare cu legislaţia specifică, a fost monitorizat şi verificat prin 32 controale la depozite cu medicamente, farmacii, şi cabinete medicale private.

In această perioadă s-a efectuat controlul de fond la 11 C.S.V. Zonale şi 53 circumscripţii sanitare veterinare concesionate, care a vizat realizarea acţiunilor de prevenire şi supraveghere a bolilor la animale, cuprinse în programul strategic pentru anul 2011, precum şi activităţi specifice curente.

Pentru prevenirea apariţiei unor boli transmisibile la animale şi de la animale la om, atenţionăm crescătorii de animale din judeţul Sibiu cu obligaţiile ce le revin, respectiv:

Să colaboreze cu medicii veterinari, arondaţi, pentru identificarea şi înregistrarea la timp a animalelor, existente în exploataţie.

Să asigure sprijinul personalului veterinar la efectuarea acţiunilor obligatorii de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile (vaccinări, recoltări de probe de sânge sau de organe) la data şi ora stabilită.

Să permită medicului veterinar monitorizarea stării de sănătate a animalelor din proprietate.

Să respecte dispoziţiile autorităţii veterinare privind izolarea şi eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile.

Să comunice medicului veterinar mişcările survenite în efectiv, prin fătări, cumpărări, vânzări, mortalităţi.

Să asigure normelor de protecţie şi bunăstare a animalelor, privind adăpostirea, hrănirea, adăparea şi a normelor de microclimat.

Să efectuieze curăţirea mecanică şi dezinfecţia adăposturilor, şi a acţiunilor de deratizare,  cu unităţi şi personal de specializate.

Să colecteze cadavrele şi deşeurile animaliere în vederea transportului, cu sprijinul autorităţilor locale, la unitatea de distrugere Protan.

          Asociaţiile crescătorilor de animale, constituite legal, au obligaţia de a sprijinii serviciile veterinare la toate acţiuniile specifice pentru asigurarea statusului de sănătate la animale şi păsări, pentru ca teritoriul judeţului Sibiu să fie indemn de boli transmisibile.

 

Ultima oră

Comentariul meu