Viteză, șiretenie și noroc. Așa s-ar putea rezuma un concurs național de roboți care a avut loc la Sibiu și a cărui miză a fost calificarea la campionatul European din Franța. Roboți ultra sofisticați au fost pe ringul de concurs, iar cei care au adunat comorile cele mai multe au avut câștig de cauză.

video foto roboții s-au ”războit” ca pirații la robotx sibiu. vezi video!

Concursul Național de Roboți a atras la startul său opt echipe din România și una din Ungaria. Ca în orice competiție regulile au fost bine stabilite, dar pentru că teama a fost Tresure Island, s-au permis și loviturile sub centură și chiar și furturile de comori de la un robot la celălalt. ”Concursul este un concurs de roboți autonomi care trebuie să descopere o comoară. În fiecare an este o altă temă. Anul acesta descoperă o comoară. Este o competiție între doi roboți. Pentru că este o comoară avem parte de pirați. Pentru că sunt pirați înseamnă că avem de a face cu un comportament agresiv. Înseamnă că roboții pot să fure și de la alții. În fiecare an este o tematică specială. Tematica se stabilește de o comisie europeană. (…) Participanții primesc în luna septembrie – octombrie tema. (…) La campionatul europeană participă 3 din fiecare țară, deci în jur de 40 – 50 de echipe”, spune Ilie Beriliu, din partea organizatorilor.

Emoții mari printre participanți

Printe participanții care au sperat să prindă unul din primele trei locuri care asigură calificarea la campionatul european s-a numărat și o echipă de debutanți din Cluj. Emoțiile de debut au fost trădate de trăirile acestora din timpul meciurilor, asistența aplaudându-i mai ceva ca la un spectacol de succes. ”Este primul meu meci la un astfel de concurs. E primul meu robot pe care îl construiesc. Am fost un pic emoționat. Una e în teste când dacă nu merge apeși butonul și îl oprești ca să resoftezi și vezi ce nu a mers și alta e la concurs când nu ai ce îi face. A fost bine. Din fericire am câștigat primul meci. Acum să spărăm că o să avem noroc și în continuare. Am început să învăț despre roboți prin noiembrie 2011 când s-au publicat regulile. De lucru efectiv de o lună de zile. (…) De asta am venit. Să încercăm să ajungem cât de departe se poate”, a declarat Alex Stănese – participant din Cluj.[nggallery id=866]

O echipă din Sibiu care a ajuns anul trecut la finala din Rusia a mărturisit că lupta pentru supremație este mai dură decât se așteptau.

Spectatori impresionați

Concursul de roboți a atras inevitabil și spectatori curioși. Competiția a fost pe placul acestora, iar câțiva au mărturisit că și-ar dori să aibă acasă un robot așa de rapid și deștept. ”Este foarte interesant. Am mai văzut și cred că avem cu toții de învățat din asta. Nu vezi oriunde așa ceva. E interesant să vezi ce poate să facă tehnologia din ziua de azi. Probabil trebuie multă muncă, în principiu muncă de echipă și cu siguranță e greu de realizat. Probabil că mi-ar plăcea să am un astfel de robot”, a spus Chirilă Marek, spectator la concurs.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică