Responsabilul cu comunicarea al Institutului Francez Cluj, Raluca Ghervan, organizatorul evenimentului, a declarat, miercuri, că cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Foarte Scurt Metraj „Tres Courts 2012” va avea loc în perioada 3-6 mai şi propune o selecţie de filme foarte scurte din întreaga lume.

„Invităm iubitorii filmului să descopere cele mai bune şi mai ales cele mai scurte noi tendinţe audiovizuale provenind din cele patru colţuri ale lumii”, a spus Ghervan.

Fiecare film trebuie să dureze mai puţin de trei minute, exceptând titlul şi genericul, aceasta fiind singura regulă care trebuie respectată.


„Festivalul este un eveniment cultural mondial unic, o veritabilă punte între culturi, cu proiecţii organizate simultan în 80 de oraşe din 15 ţări, dintre care 23 de oraşe din România, şase din Ungaria, două în Slovacia şi unul în Republica Moldova”, a afirmat Raluca Ghervan.

Filmele sunt vizionate de publicul din 80 de oraşe în aceeaşi perioadă, iar un premiu al „publicului fără frontiere” este atribuit ca urmare a voturilor tuturor participanţilor la festival.

Scurt-metrajele ajung pe ecrane de la Paris la Ramallah, de la Brasilia la Belgrad, Singapore, Geneva, Cluj-Napoca, Budapesta şi Montpellier, aceleaşi programe în competiţie fiind propuse simultan în toate oraşele participante.

Reţeaua festivalului continuă să se dezvolte pe plan internaţional şi va fi prezent anul acesta, pentru prima dată, în Spania (Barcelona, Madrid, Zaragoza). De asemenea, festivalul şi-a extins reţeaua în Ungaria (Budapesta, Pecs, Szeged, Miskolc, Debrecen şi Nyiregyhaza).

Competiţia de filme foarte scurte româneşti cuprinde în acest an 18 filme realizate de amatori sau semi-profesionişti.

La Cluj-Napoca, festivalul se va desfăşura la cinema Mărăşti, cinema Victoria şi la Fabrica de pensule.

Ultima oră

Comentariul meu