În primul trimestru al anului 2012, Serviciul de Investigarea Fraudelor Sibiu a desfăşurat activităţi de cercetare penală în 278 dosare şi cauze penale privind infracţiuni de evaziune fiscală. Din totalul acestora, au fost soluţionate 80 de dosare şi cauze penale.

Din numărul total al dosarelor soluţionate, 29 de dosare au fost înaintate spre competentă soluţionare parchetelor cu propunere de trimite în judecată a învinuiţilor iar 7 dosare au fost declinate în favoarea DNA, prejudiciul constatat în aceste dosare fiind de 106.723.327 lei.

În urma propunerilor făcute de Serviciul de Investigarea Fraudelor Sibiu, Parchetele de pe lângă Judecătoria şi respectiv, Tribunalul Sibiu au întocmit, în primul trimestru al acestui an, 12 de rechizitorii cu propunere de trimitere în instanţă.

Cazuistica în acest domeniu a constat, în principal, în următoarele fapte: refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, dupã ce a fost somata de 3 ori, documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicãrii verificãrilor financiare, fiscale sau vamale; reţinerea şi nevărsarea cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă; ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidentierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale ori evidentierea altor operaţiuni fictive; executarea de evidente contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor. Aceste fapte sunt prevăzute şi pedesite de Legea nr. 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Agenţii economici cercetaţi au fost cei activi, cei inactivi, cei aflaţi în insolvenţă, cei în lichidare, firme „fantomă”, iar domeniile în care s-au constatat fapte de evaziune fiscală sunt cel al muncii şi protecţiei sociale/muncă nedeclarată, construcţii/materiale de construcţii, comerţ cu produse din tutun, comerţ cu alcool şi băuturi alcoolice, tranzacţii intracomunitare, comerţ cu legume-fructe, turism, produse energetice, transporturi.

 Vâlceni prinși în flagrant

În data de 4 ianuarie a.c., Serviciul Investigaţii Fraude Sibiu a soluţionat cu propunere de trimitere în judecată un dosar penal în care trei persoane (domiciliate în judeţul Vâlcea) sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 9 alin. 1 lit. b şi art. 9 alin. 2 din Legea 241/2005. În sarcina acestor învinuiţi, poliţiştii au reţinut faptul că în perioada 2007-2008, au achiziţionat o societate comercială din municipiul Sibiu pe numele unui interpus, persoană juridică în numele căreia au efectuat achiziţii intracomunitare de uleiuri din Bulgaria. Produsele achiziţionate le-au comercializat ulterior clandestin („la negru”) pe teritoriul României, fără a achita taxele şi impozitele datorate bugetului de stat, cauzând un prejudiciu în valoare de 1.063.000 lei.

Sibian căzut în plasa polițiștilor

În data de 29.03.2012 a fost solutionat cu propunere de trimitere în judecată, dosarul penal privind cercetarea a unei persoane pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea 241/2005. În sarcina învinuitului s-a reţinut faptul că în perioada 2010-2011 a achiziţionat ţigări neintroduse în sistemul de accizare valabile pe teritoriul României, purtând timbre fiscale valabile pe teritoriul Ucrainei, Serbiei şi Republicii Moldova, tigări pe care ulterior le-a recomercializat pe raza judeţului Sibiu fără a achita taxele şi impozitele datorate bugetului de stat, respectiv acciză, T.V.A. şi taxe vamale. Prejudiciul cauzat prin aceasta activitate este în valoare de 49.980 lei.

 

Ultima oră