Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) se va desfășura în perioada 25 mai – 3 iunie și va fi prezentată sub genericul „Crize. Cultura face diferența”. Timp de zece zile orașul Sibiu se va transforma într-o scenă uriașă reunind peste 2500 de artiști din toate colțurile lumii.

Programul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Agenda de evenimente din acest an este una deosebit de bogată şi variată şi aduce publicului producţii reprezentative ale marilor companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă în oraşul vechi, în biserici și situri istorice, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, dar și conferinţe, seminarii, expoziţii, lansări de carte, instalaţii şi ateliere de lucru, ce au loc atât în spaţii convenţionale, cât și neconvenţionale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii.” a anunţat Constantin Chiriac, directorul Festivalului. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural, producători și zeci de mii de spectatori se întâlnesc la Sibiu pentru a sărbători, pe parcursul a zece zile, creaţia şi creativitatea artistică în cadrul unui eveniment cultural ce urmăreşte promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.

Acest eveniment are loc de 16 ani sub înaltul patronaj al Președintelui României ca un semn important al contribuției pe care Festivalul o aduce la prestigiul și imaginea țării. Începând cu anul 1999, Festivalul s-a aflat, de asemenea, sub patronajul Comisiei Europene, al Delegației Comisiei Europene la București, iar mai apoi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educație, Formare, Cultură și Tineret. Festivalurile internaționale, precum cel de la Sibiu, contribuie mai ales la redarea vizibilității diversității culturale europene și la formarea unui sentiment de identitate europeană. Acest eveniment, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din Europa, unic în felul său ca amploare, a contribuit în mare măsură la dezvoltarea regiunii, în special din momentul în care orașul a primit titlul de Capitală Culturală Europeană” în anul 2007. Pe lângă beneficiile anului 2007 – activitatea turistică, spre exemplu, a crescut cu 14 % față de anul precedent – titlul a făcut ca Sibiul să devină și mai atractiv și cunoscut la nivel european. Sibiu 2007 este unul dintre cele mai bune exemple de impact pozitiv pe care evenimentele culturale îl pot avea asupra orașelor și a cetățenilor europeni.” adaugă Comisarul Androulla Vassiliou despre FITS.

 

Tema din acest an a Festivalului încurajează artiștii și oamenii de cultură să ofere o alternativă la perioada dificilă prin care trecem, iar programul acestei ediții cuprinde spectacole ale unora dintre cei mai apreciați și importanți regizori de teatru de pe scena internațională, oferind publicului din România șansa de a vedea producții de excepție. Cu siguranță că unul dintre cele mai așteptate momente din acest an este prezența în România a regizorului german Peter Stein ce va prezenta Faust Fantasia”, o melodramă pentru voce și pian după Goethe ce a fost produsă special pentru Bienala de la Hanovra din 2000. TR Warszawa va prezenta spectacolul Între noi totul e bine” al reputatului regizor polonez Grzegorz Jarzyn, unul dintre cei mai premiați oameni de teatru din Europa și despre care criticii au spus la Festivalul de la Avignon că acesta este un regizor cu inteligență sofisticată. Schauspielhaus Graz, una dintre cele mai dinamice companii de teatru din Europa aduce în premieră romanul epistolar al lui Goethe – „Suferințele tânărului Werther”. Cu o istorie pornind de la 1827, Teatrul Maxim Gorki din Berlin va prezenta spectacolul „Prințul Friedrich von Homburg” în regia lui Armin Petras. După negocieri ce au durat aproape trei ani de zile, Need Company sosește la Sibiu cu spectacolul „Casa cerbilor” produs la cererea Salzburger Festspiele, în regia lui Jan Lawers, artist distins cu marele premiu de la Festivalul Internaţional de Teatru din Sarajevo, Grand Prix – Golden Laurel Wreath Award for Best Performance. Actorul, dramaturgul și regizorul Wajdi Mouawad, artist asociat al Festivalului de Teatru de la Avignon distins cu meritul Chevalier de l’Ordre National des Arts et des Lettres în Franța pentru numeroasele premii primite în lume, va prezenta la Sibiu one man show-ul „Singuri”. Tot ca un inedit al acestei ediții, Teatrului ZAR va susține patru reprezentații la Cetatea Cisnădioara. Trupa poloneză a fost pregătită timp de trei ani în cadrul faimosului Institut Grotowski și stă mărturie pentru unul dintre cele mai inovatoare experimente ale teatrului din zilelor noastre.

 

Spectacolele de dans ocupă și în acest an un loc important în agenda de evenimente a Festivalului. Companiile din Israel ne-au obișnuit de-a lungul timpului cu producții impresionante din punct de vedere tehnic și estetic, iar publicul român va avea șansa să reîntâlnească compania Vertigo ce va prezenta două spectacole fascinante: „Mana” și „Null”. Programul acestei secțiuni este completat de spectacolul „În derivă “, o compoziție pentru care compania Ballet Actuel a fost numită noua Pina Bausch a dansului contemporan. Recunoscută la nivel mondial ca o lucrare de poezie fizică despre frumusețe, compania australiană C!RCA va ajunge de asemenea la Sibiu. La acest program se mai adaugă, printre alții, Jose Soriano care aduce la Sibiu pasiunea pașilor de flamenco într-un spectacol de dans emoționant, la granița dintre tradițional și modern intitulat „Inima ce sparge pieptul”.

 

Spectacole de stradă uluitoare, spectacole de instalații sau itinerante, cu elemente de circ, exploatând apa, aerul sau focul vor anima din nou centrul istoric al Sibiului. Printre acestea se numără și o premieră mondială: SINDROMUL STOCKHOLM 1.2 al companiei suedeze Burnt Out Punks. Printre marii invitați din acest an la Sibiu se numără, de asemenea, compania Close Act din Olanda ce va susține un adevărat tur de forță prin cele două spectacole („Invazia și „Tărâmul apelor”) transformând Piața Mare a orașului într-o lume fantastică, stăpânită de creaturi mitologice uriașe.

 

Pentru iubitorii de muzică, în acest an vor concerta gratuit în cadrul FITS unii dintre cei mai îndrăgiți muzicieni români: Ștefan Bănică Jr., Voltaj, Horia Brenciu și Smiley.

 

Anul acesta FITS va inaugura în parteneriat cu TVR Cinema o nouă secțiune, și anume cea de film. În cadrul acestei secțiuni vor fi proiectate filmele „Undeva la Palilula” în regia lui Silviu Purcărete, „Akropolis” un performance regizat de Jerzy Grotowski, „Prin gânduri și imagini” – un documentar de Liviu Ciulei și „Goldfish games” în regia lui Jan Lauwers.

 

Pe toată perioada festivalului vor avea loc lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe, care vor aduce la masa de discuţii personalităţi marcante ale lumii culturale naţionale şi internaţionale precum John Freeman, George Banu, Ioan Holender, Nicolae Manolescu, Jan Lauwers și Wajdi Mouawad.

 

Programul detaliat al evenimentelor poate fi consultat pe siteul www.sibfest.ro, ce va fi actualizat în permanență. Anul acesta organizatorii au pus în vânzare peste 20.000 de bilete. Preţul unui bilet variază între 10 şi 40 de lei, în funcţie de eveniment şi locul în sală. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenția Teatrală din Sibiu (bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, de luni până vineri între orele 11:00 – 18:00, iar sâmbata între orele 11:00 – 15:00) sau în rețeaua Eventim (în Librăriile Humanitas și Cărturești, magazinele Germanos, Vodafone și Orange si online pe eventim.ro).

PROGRAM FITS 2012

EVENIMENTE CARE SE DESFĂŞOARĂ ÎN PERIOADA FESTIVALULUI

 

CENTRUL CULTURAL HABITUS (Piaţa Mică – Biserica Catolică)

Ora 10:00                  Conferinţe de presă FITS – moderator Octavian Saiu 8 26 mai – 3 iunie

Ora 10:00 – 18:00    Expoziţie de fotografie: FITS – fotograf: Mihaela Marin (ROU) 8 28 mai – 3 iunie

Ora 11:30                  Conferinţe speciale 8 25 mai – 3 iunie

Ora 13:00                  Lansări de carte 8 25 mai – 3 iunie

TEATRUL GONG – Foaier 8 25 mai – 3 iunie

Ora 10:00 – 17:00    Expoziţie de fotografie: WE DO IT IN THE ROAD (Photos of street artists and musicians) – Wolfgang Sreter (DEU)

MUZEUL BRUKENTHAL – Galeria de Artă Contemporană 8 25 – 27 mai şi 30 mai – 3 iunie

Ora: 10:00 0 18:00   Expoziţie: ALTERNATIVE NOW RESUME/ON TOUR – Wro Art Center (POL)

CENTRUL DE INFORMARE TURISTICĂ – PRIMĂRIA SIBIU (Curtea interioară) 8  26 mai – 3 iunie

Ora 10:00 –19:00     Expoziţie de fotografie: FITS – fotografi: Scott Eastman şi Dragoş Spiţeru

LIBRĂRIA HUMANITAS 8 26 mai – 2 iunie

Ora 14:00                  Spectacole lectură (1h30′)

ATRIUM CAFÉ        8 28 mai – 2 iunie

Ora 14:00 – 15:00    Workshop: SEMINAR DE DEZBATERI / TALKBACK SEMINAR (1h) – Leeds Metropolitan University (GBR) / ULBS / FITS, moderator Noel Witts

HOTEL IBIS – Sala de conferinţe  8 29 mai – 2 iunie

YOUNG CRITICS’ SEMINAR – seminar în parteneriat cu IATC (International Association of Theatre Critics)

CENTRUL DE INFORMARE TURISTICĂ – PRIMĂRIA SIBIU 8 31 mai – 2 iunie

Ora 9:00 – 17:00      Bursa de spectacole – Ediţia a XV-a

TEATRUL NAŢIONAL „Radu Stanca” 8 25 mai – 3 iunie

Ora 23:00 – 03:00    Clubul Festivalului           

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________ VINERI,  25 mai

FACULTATEA DE LITERE ŞI ARTE – Sala 1

09:00 – 12:00 ZIBALDONE-ALL’ IMPROVVISO – studiu Commedia dell’Arte – atelier sustinut de Niky Wolcz – Columbia University New York (USA)

CENTRUL CULTURAL HABITUS (Piaţa Mică – Biserica Catolică)

Ora 11:30    Conferinţă specială: Faith in Doubt: Plurality, Diversity and the Need for International Theatre Festivals – John Freeman (GBR)

Ora 13:00    Lansare de carte: Cele mai importante spectacole din lume: Teatrul lumii de la Peter Brook la Jocurile Olimpice din Sydney, editată de John Freeman, Editura Libri

TRAMVAI SIBIU – RĂŞINARI – SIBIU – Preţ bilet: lei

Ora 14:00    Spectacol de teatru: ISPITA CIORAN / THE CIORAN TEMPTATION (2h) – regia: Gavriil Pinte – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

Pietonala NICOLAE BĂLCESCU (spectacole itinerante)

Ora 14:00    AUDIO BALLERINAS / BALERINELE AUDIO (30′) – Audio Grupe (USA/FRA /DEU)

Ora 16:00    THE FAIRIES GROUP / ZÂNELE (60′) – International Show Parade Srl (FRA/ITA)

Ora 17:00    COMIC BAND FROM VENICE CARNIVAL / PE RITMURI COMICE (60′) – International Show Parade Srl (ITA)

Ora 18:00    AUDIO BALLERINAS / BALERINELE AUDIO (30′) – Audio Grupe (USA/FRA /DEU)

 

PIAŢA MICĂ

Ora 15:00    Spectacol de teatru şi jonglerii: THE LIFE IS… (Short Stories) / VIAŢA ESTE… (Scurte povestiri) (30′) – Matthias Romir (DEU)

Ora 18:00  SEA PARADE /PARADĂ MARINĂ – Compagnia degli Sbuffi (50) (ITA)

Ora 19:00    Concert itinerant: PUNK & PERFEZIONE (60′) – Carloforte Cotillon (ITA)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR – Sala Studio (intrarea A) – Preţ bilet: lei

Ora 16:00    Secţiunea film: AKROPOLIS (1h22′) – introducere de Peter Brook – Teatr Laboratorium (POL)

TEATRUL GONG – Sala etaj Preţ bilet: lei

Ora 17:00    Spectacol de teatru clovnesc: MASTER KONNICHIWA / MAESTRUL CLOVNILOR (1h35′) – regia: Uschi Litschauer – Theater Asou Graz & Circus Michelantonio Graz (AUT)

TEATRUL NAŢIONAL „Radu Stanca” Preţ bilet: lei

Ora 19:00    Spectacol de teatru: NO MATTER HOW HARD WE TRIED / ÎNTRE NOI TOTUL E BINE (1h40′) – regia: Grzegorz Jarzyna – TR Warszawa (POL)

SALA THALIA Preţ bilet:  lei

Ora 19:00    Spectacol de flamenco: LATIDOS / INIMA CE SPARGE PIEPTUL (1h30’) – Compania de Danza Flamenco Espagnola Jose Soriano (ESP)

TEATRUL GONG – Sala parter

Ora 20:00    Spectacol de teatru şi jonglerii: THE LIFE IS… (Short Stories) / VIAŢA ESTE… (Scurte povestiri) (30′) – Matthias Romir (DEU)

PIAŢA MICĂ – Scenă

Ora 20:00    Spectacol de stradă: IPANEMA BRASILIAN SHOW / MAGIA CARNAVALULUI BRAZILIAN (60′) – International Show Parade Srl (ITA)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR Preţ bilet: lei

Ora 21:00    Spectacol de teatru: O FURTUNĂ / A TEMPEST (110’, cu pauză) – regia: Silviu Purcărete –  Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova (ROU)

PIAŢA MARE – Scenă

Ora 21:00    Concert: Ştefan Bănică (1h10′) (ROU)

SALA STUDIO TNRS (Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) – Preţ bilet: lei

Ora 21:30    Spectacol de teatru-dans: SHIP OF FOOLS / CORABIA NEBUNILOR (60′) – de Niv Sheinfeld şi Oren Laor (ISR)

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS) Preţ bilet:  lei

Ora 22:00       Spectacol de teatru: OPERA ŢĂRĂNEASCĂ (Parasztopera) (1h20′) – regia: Porogi Dorka – Universitatea de Arte Tg. Mureş, Secţia Maghiară (ROU)

COLEGIUL NAŢIONAL „Octavian Goga” – Sala de sport Preţ bilet: lei

Ora 22:00    Spectacol de teatru: WOYZECK (1h10′) – regia: Do Wan Im – Sadari Movement Laboratory (KOR)

 

VINTAGE PUB

Ora 22:00    Spectacol de teatru: TRUST ME IF U CAN (60′) – adaptarea şi regia: Iris Spiridon – Teatrul LUNI de la Green Hours (ROU)

PIAŢA MARE

Ora 22:15    Video mapping: iFrank (15′)

Ora 22:30    THE STOCKHOLM SYNDROME 1.2 / SINDROMUL STOCKHOLM 1.2 (1h10′) – Burnt out Punks (SUE)

OLDIES PUB

Ora 23:00    Spectacol de teatru: EMIGREISAN DRIM / TOT CE SE DĂ (1h20′) – regia: Bogdan Husanu – Teatrul de Artă Bucureşti (ROU)

 

SALA „VIRGIL FOLONDA” –  Facultatea de Litere şi Arte (ULBS)

Ora 23:00 Spectacol de teatru: A Gift for Sibiu/ Un dar pentru Sibiu, regia Teresa Brayshaw & Kate Craddock – Leeds Metropolitan University & The Souvenirs (45′) (GBR)

CAZARMA 90

Ora 23:45    Spectacol de artificii

 

__________________________________________________________________ SÂMBĂTĂ,  26 mai

FACULTATEA DE LITERE ŞI ARTE – Sala 1

09:00 – 12:00 ZIBALDONE-ALL’ IMPROVVISO – studiu Commedia dell’Arte – atelier sustinut de Niky Wolcz – Columbia University New York (USA)

CENTRUL CULTURAL HABITUS (Piaţa Mică – Biserica Catolică)

Ora 10:00    Conferinţă de presă FITS – moderator Octavian Saiu

Ora 11:30    Conferinţă specială: Caragiale şi criza ca lux – Dan C. Mihăilescu (ROU)

Ora 13:00    Lansare de carte: I. L. Caragiale şi caligrafia plăcerii, de Dan C. Mihăilescu, Editura Humanitas, Colecţia Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2012

PRIMĂRIE – Centrul de informare turistică / Curtea interioară

Ora 13:00    Vernisaj expoziţie de fotografie FITS – fotografi: Scott Eastman şi Dragoş Spiţeru

LIBRĂRIA HUMANITAS

Ora 14:00    Spectacol lectură: MEDEEA: PROIECT / MEDEA de Grzegorz Jarzyna (POL), traducerea: Luiza Săvescu

TRAMVAI SIBIU – RĂŞINARI – SIBIU – Preţ bilet:  lei

Ora 14:00    Spectacol de teatru: UN TRAMVAI NUMIT POPESCU / A STREETCAR NAMED POPESCU (1h20′) – regia: Gavriil Pinte – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

Pietonala NICOLAE BĂLCESCU (spectacole itinerante)

Ora 14:00    AUDIO BALLERINAS / BALERINELE AUDIO (30′) – Audio Grupe (USA/FRA /DEU)

Ora 15:00    Spectacol de teatru şi jonglerii: THE LIFE IS… (Short Stories) / VIAŢA ESTE… (Scurte povestiri) (30′) – Matthias Romir (DEU)

Ora 16:00    COMIC BAND FROM VENICE CARNIVAL / PE RITMURI COMICE (60′) – International Show Parade Srl (ITA)

Ora 17:00    Spectacol de teatru şi jonglerii: THE LIFE IS… (Short Stories) / VIAŢA ESTE… (Scurte povestiri) (30′) – Matthias Romir (DEU)

Ora 18:00    Concert itinerant: Fanfara de la Cosmeşti (60′) (ROU)

SALA STUDIO TNRS (Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) – Preţ bilet: lei

Ora 15:00    Spectacol de teatru: SCRISORI DE DRAGOSTE CĂTRE O PRINŢESĂ CHINEZĂ / LOVE LETTERS TO A CHINESE PRINCESS (1h20′) – regia: Cristian Juncu – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

Ora 21:30    Spectacol de teatru: FATA DIN CURCUBEU / THE RAINBOW GIRL (1 h 20´)  de Lia Bugnar – Teatrul Naţional Bucureşti (ROU)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR – Sala Studio (intrarea A) – Preţ bilet: lei

Ora 16:00    Secţiunea film: AKROPOLIS (1h22′) – introducere de Peter Brook – Teatr Laboratorium (POL)

TEATRUL GONG – Sala etaj Preţ bilet: lei

Ora 17:00    Spectacol de teatru: KANZAN: FROM THE LOTUS / FLOAREA DE LOTUS (50’) – Tomoe Shizune & Hakutobo (JPN)

PIAŢA MICĂ

Ora 18:00    AUDIO BALLERINAS / BALERINELE AUDIO (30′) – Audio Grupe (USA/FRA /DEU)

Ora 19:30    SEA PARADE / PARADĂ MARINĂ (50’) – Compagnia degli Sbuffi (ITA)

TEATRUL NAŢIONAL „Radu Stanca” Preţ bilet: lei

Ora 19:00    Spectacol de teatru muzical: WOYZECK (1h30′) – regia: Th. Ascher –  Katona József Theatre (HUN)

SALA THALIA Preţ bilet:  lei

Ora 19:00    Concert: FAUST FANTASIA (1h10′) – regia: Peter Stein (ITA)

CETATEA CISNĂDIOARA Preţ bilet:  lei

Ora 20:00    Spectacol de teatru: GOSPELS OF CHILDHOOD. THE TRIPTYCH / RUGILE COPILĂRIEI (2h30′, cu pauză) – regia: Jaroslaw Fret – Teatr ZAR (POL)

BISERICA URSULINELOR

Ora 20:00    Concert: HIGHWAY TO HEAVEN / AUTOSTRADA SPRE RAI (1h30′) – Gospel Choir (FRA)

PIAŢA MICĂ – Scenă

Ora 20:30    Concert: PUNK & PERFEZIONE (60′) – Carloforte Cotillon (ITA)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR Preţ bilet: lei

Ora 21:00    Spectacol de teatru: O SCRISOARE PIERDUTĂ / A LOST LETTER (2h45′) – Alexandru Dabija – Teatrul de Comedie Bucureşti (ROU)

PIAŢA MARE – Scenă

Ora 21:30      Concert: Voltaj (1h15′) (ROU)

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS) Preţ bilet:  lei

Ora 22:00    Spectacol de teatru: IADUL ESTE AMINTIREA FĂRĂ PUTEREA DE A MAI SCHIMBA CEVA / THE HELL IS A MEMORY THAT CAN’T BE CHANGED (1h40′) – regia: Dana Lemnaru – Universitatea de Arte Tg. Mureş, Secţia Română (ROU)

PIAŢA MARE

Ora 22:30    THE STOCKHOLM SYNDROME 1.2 / SINDROMUL STOCKHOLM 1.2 (1h10′) – Burnt out Punks (SUE)

 

__________________________________________________________________ DUMINICĂ, 27 mai

FACULTATEA DE LITERE ŞI ARTE – Sala 1

09:00 – 12:00 ZIBALDONE-ALL’ IMPROVVISO – studiu Commedia dell’Arte – atelier sustinut de Niky Wolcz – Columbia University New York (USA)

__________________________________________________________________________________

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS)

10:00 – 12:00  INTO THE SOUND -STUDIU PENTRU VOCE ŞI CORP – atelier sustinut de Jaroslaw Fret si membrii din Teatr Zar –Institutul Jerzy Grotowski (POL)

CENTRUL CULTURAL HABITUS (Piaţa Mică – Biserica Catolică)

Ora 10:00    Conferinţă de presă FITS – moderator Octavian Saiu

Ora 11:30    Conferinţă specială: Peter Stein: de la colectiv la singurătate – Peter Stein (DEU) şi George Banu ()

Ora 13:00    Lansare de carte: Ionescu/Ionesco: Un veac de ambiguitate, de Octavian Saiu, Editura Paideia

LIBRĂRIA HUMANITAS

Ora 14:00    Spectacol lectură: UN LOC NUMIT EDEN. MARGINALIA LA TRISTAN / HEAVEN (ZU TRISTAN) de Fritz Kater (DEU), traducerea: Alexandru Şahighian

TRAMVAI SIBIU – RĂŞINARI – SIBIU – Preţ bilet: lei

Ora 14:00    Spectacol de teatru: ISPITA CIORAN / THE CIORAN TEMPTATION (2h) – regia: Gavriil Pinte – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR – Sala Studio (intrarea A) – Preţ bilet: lei

Ora 16:00    Secţiunea film: PRIN GÂNDURI ŞI IMAGINI – LIVIU CIULEI, scenograf, un documentar artistic de Liviu Ciulei/  BY THOUGHTS AND BY IMAGES” LIVIU CIULEI – STAGE DESIGNER,

ARTISTIC DOCUMENTARY, A FILM BY LIVIU CIULEI (55′) – o producţie a Departamentului Teatru-Film al Televiziunii Române (ROU)

Pietonala NICOLAE BĂLCESCU (spectacole itinerante)

Ora 17:00    ON THE ROAD / MUZICA STRĂZII (60′) – Mabo Band (ITA)

Ora 18:00    Concert itinerant: Fanfara de la Cosmeşti (1h) (ROU)

BISERICA CATOLICĂ

Ora 16:00    Concert: HIGHWAY TO HEAVEN / AUTOSTRADA SPRE RAI (1h30′) – Gospel Choir (FRA)

TEATRUL GONG – Sala parter

Ora 17:00    Spectacol de teatru: WERTHER (1h30′) – regia: Bastian Kraft – Schauspielhaus Graz (AUT)

Ora 21:00    Spectacol de teatru: WERTHER (1h30′) – regia: Bastian Kraft – Schauspielhaus Graz (AUT)

SALA STUDIO TNRS (Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) – Preţ bilet: lei

Ora 18:00    Spectacol de teatru: HOŢUL DE OASE / SPARROW ON THE ROOF (1h40′) – regia: Radu Afrim – Teatru 74 (ROU)

Ora 21:30    Spectacol de teatru: HOŢUL DE OASE / SPARROW ON THE ROOF (1h40′) – regia: Radu Afrim – Teatru 74 (ROU)

TEATRUL NAŢIONAL „Radu Stanca” Preţ bilet: lei

Ora 19:30    Spectacol de teatru: PRINŢUL FRIEDRICH VON HOMBURG / PRINCE FRIEDRICH VON HOMBURG (1h45′) – regia: Armin Petras – Maxim Gorki Theater Berlin (DEU)

CETATEA CISNĂDIOARA Preţ bilet:  lei

Ora 20:00    GOSPELS OF CHILDHOOD. THE TRIPTYCH / RUGILE COPILĂRIEI (2h30′, cu pauză) – regia: Jaroslaw Fret – Teatr ZAR (POL)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR Preţ bilet: lei

Ora 21:00    Spectacol de teatru coregrafic: CARMINA BURANA (1 h 17´) – regia şi coregrafia: Gigi Căciuleanu – Teatrul Naţional Tg. Mureş (ROU)

PIAŢA MICĂ – Scenă

Ora 21:00    Spectacol de stradă: IPANEMA BRASILIAN SHOW / MAGIA CARNAVALULUI BRAZILIAN (60′) – International Show Parade Srl (ITA)

AVRIG – PALATUL BRUKENTHAL

Ora 21:00    Spectacol de stradă: SEA PARADE / PARADĂ MARINĂ () – Compagnia degli Sbuffi (ITA)

SALA THALIA Preţ bilet:  lei

Ora 21:30    Concert electro-tango: OTROS AIRES (1h15′) (ARG)

HALA LIBRA – BALANŢA Preţ bilet:  lei

Ora 22:00    Spectacol de teatru: FAUST (2h20’) – regia: Silviu Purcărete – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS) Preţ bilet:  lei

Ora 22:00    Spectacol de teatru: BUZUNARUL CU PÂINE (60´)  – regia: Patka Eva – Universitatea de Arte Tg. Mureş, Atelierul de Creaţie – Secţia Maghiară (ROU)

COLEGIUL NAŢIONAL „Octavian Goga” – Sala de sport

Ora 22:00    Spectacol de teatru: THE DEER HOUSE / CASA CERBILOR () – Needcompany (BEL)

PIAŢA MARE

Ora 22:00    LA NOTTE DEGLI ELEMENTI / NOAPTE DE FOC (50′) – un spectacol de Pietro Chiarenza & Alessandro Serena – Circo e Dintorni (ITA)

OLDIES PUB

Ora 23:00    Spectacol de teatru: NOI 4 / THE 4 OF US (1h30′) – regia: Dorina Chiriac – Compania Teatrul nu e o clădire (ROU)

ATRIUM CAFÉ
Ora 23.00    Spectacol de teatru: REALITATE VIRTUALĂ / VIRTUAL REALITY (1h15′) – regia: Theo Herghelegiu – Teatrul Dinadins (ROU)

 

SALA „VIRGIL FOLONDA” –  Facultatea de Litere şi Arte (ULBS)

Ora 23:00 Spectacol de teatru: Platonov, de A.P. Cehov, regia Anca Bradu – ULBS (ROU)

 

 

________________________________________________________________________ LUNI, 28 mai

__________________________________________________________________________________

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS)

10:00 – 12:00  INTO THE SOUND -STUDIU PENTRU VOCE ŞI CORP – atelier sustinut de Jaroslaw Fret si membrii din Teatr Zar –Institutul Jerzy Grotowski (POL)

CENTRUL CULTURAL HABITUS (Piaţa Mică – Biserica Catolică)

Ora 10:00    Conferinţă de presă FITS – moderator Octavian Saiu

Ora 11:30    Conferinţă specială: Marina Davidova (RUS)

Ora 13:00    Vernisaj expoziţie de fotografie: FITS – fotograf: Mihaela Marin (ROU)

Ora 13:00    Lansări de carte:

1. Antologia pieselor prezentate în secţiunea „spectacole-lectură“, editată de Alina Mazilu, Editura Humanitas, Colecţia Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

2. Antologie de texte FITS 2012, editată de Ion M. Tomuş, Rodica Grigore, Anca Tomuş, Editura Universităţii „Lucian Blaga“din Sibiu

LIBRĂRIA HUMANITAS

Ora 14:00    Spectacol lectură: CAMERA ISABELLEI / ISABELLA’S ROOM de Jan Lauwers (BEL), traducerea: Anda Dragomir

Pietonala NICOLAE BĂLCESCU (spectacole itinerante)

Ora 15:00    MO NUMENT (45′) – Teatr MESTO D… (KGZ)

Ora 17:00    JOIN THE PARADE / HAIDEŢI LA PARADĂ (30’) – Compagnie with balls (NLD)

Ora 18:00    TO STOP AND TO THINK / RĂZBOI ŞI PACE (45′) – Teatr MESTO D… (KGZ)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR – Sala Studio (intrarea A) – Preţ bilet: lei

Ora 16:00    Secţiunea film: GOLDFISH GAME () – regia: Jan Lauwers (BEL)

TEATRUL GONG – Sala etaj

Ora 17:00    Spectacol de teatru: CAII LA FEREASTRĂ / HORSES AT THE WINDOW (60′) – Compagnia Teatro dell’Argine (ITA)

PIAŢA MICĂ

Ora 19:00    ON THE ROAD / MUZICA STRĂZII (60′) – Mabo Band (ITA)

SINAGOGĂ Preţ bilet:  lei

Ora 18:00    Concert: HANG SOLO / MUZICA ÎNGERILOR (45′) – Francesco Agnello (FRA)

TEATRUL NAŢIONAL „Radu Stanca” Preţ bilet: lei

Ora 19:00    Spectacol de teatru: PHAEDRA’S LOVE / IUBIREA FEDREI (1h30′) – regia: Iva Milosevic – Yugoslav Drama Theatre (SRB)

SALA THALIA Preţ bilet:  lei

Ora 19:00    Concert: LAUTREC LA BORDEL / LAUTREC IN WHOREHOUSE (1h20’) – regia: Horaţiu Mălăele – Teatrul Tineretului Metropolis (ROU)

MUZEUL DE ISTORIE BRUKENTHAL  „CASA ALTEMBERGER”

Ora 19:39 Spectacol de teatru: VISUL UNEI NOPŢI DE SHAKESPEARE / DREAM OF A SHAKESPEARE NIGHT () – regia: Gavriil Pinte – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

TEATRUL GONG – Sala parter

Ora 20:00    Spectacol de teatru: DOJO-JI (Solo and Nonverbal Japanese “Romeo & Juliet”) / ROMEO ŞI JULIETA (45’) – Makoto Inoue (JAP)

CETATEA CISNĂDIOARA Preţ bilet:  lei

Ora 20:00    Spectacol de teatru: GOSPELS OF CHILDHOOD. THE TRIPTYCH / RUGILE COPILĂRIEI (2h30′, cu pauză) – regia: Jaroslaw Fret – Teatr ZAR (POL)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR Preţ bilet: lei

Ora 21:00    Spectacol de teatru: INSULA / THE ISLAND (60’) – spectacol-muzical de Ada Milea – Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (ROU)

PIAŢA MICĂ – Scenă

Ora 21:00    RADIO ARMENIAC (1h20′) – Jashgawronsky Brothers (ITA)

SALA STUDIO TNRS (Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) – Preţ bilet: lei

Ora 21:30    Spectacol de teatru: MIXED FEELINGS / SENTIMENTE AMESTECATE (1h10’) – regia: Brian Michaels (ISR/DEU/GBR)

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS) Preţ bilet:  lei

Ora 22:00    Spectacol de teatru: CORSETE ŞI BANDAJE TANGOU (90’) – după M. Bulgakov – Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj Napoca

COLEGIUL NAŢIONAL „Octavian Goga” – Sala de sport

Ora 22:00    Spectacol de teatru: THE DEER HOUSE / CASA CERBILOR () – Needcompany (BEL)

VINTAGE PUB

Ora 22:00    One-woman show Katia Pascariu: COPII RĂI / BAD CHILDREN (60′) – regia: Alexandru Mihăescu (ROU)

Ora 24:00    Spectacol de teatru: DECLAR PE PROPRIA RĂSPUNDERE / I DECLARE AT MY OWN RISK (60′) – regia: David Schwartz (ROU)

 

OLDIES PUB

Ora 23:00    Spectacol de teatru: NOI 4 / THE 4 OF US (1h30′) – regia: Dorina Chiriac – compania Teatrul nu e o clădire (ROU)

ATRIUM CAFÉ
Ora 23.00    Spectacol de teatru: REALITATE VIRTUALĂ / VIRTUAL REALITY (1h15′) – regia: Theo Herghelegiu – Teatrul Dinadins (ROU)

 

SALA „VIRGIL FOLONDA” –  Facultatea de Litere şi Arte (ULBS)

Ora 23:00 Spectacol de teatru: Platonov, de A.P. Cehov, regia Anca Bradu – ULBS (ROU)

 

______________________________________________________________________ MARŢI, 29 mai ____________________________________________________________________________

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS)

10:00 – 12:00  INTO THE SOUND -STUDIU PENTRU VOCE ŞI CORP – atelier sustinut de Jaroslaw Fret si membrii din Teatr Zar –Institutul Jerzy Grotowski (POL)

CENTRUL CULTURAL HABITUS (Piaţa Mică – Biserica Catolică)

Ora 10:00    Conferinţă de presă FITS – moderator Octavian Saiu

Ora 11:30    Conferinţă specială: Jan Lauwers (BEL)

Ora 13:00    Lansări de carte: Ora de poezie cu Matei Vişniec – conferinţă, lectură, amintiri de la Cenaclul de luni – 1. La masă cu Marx, Editura Cartea Românească                                      

                                               2. Securi decapitate / Haches décapitées, Editura Tracus Arte                                          3. Procesul comunismului prin teatru, Editura Humanitas, Colecţia Festivalul              Internaţional de Teatru de la Sibiu

PARCUL ASTRA  

Ora 12:00    MO NUMENT (45′) – Teatr MESTO D… (KGZ)

Ora 15:00    TO STOP AND TO THINK / RĂZBOI ŞI PACE (45′) – Teatr MESTO D… (KGZ)

LIBRĂRIA HUMANITAS

Ora 14:00    Spectacol lectură: LA COMUN / DIE KOMMUNE de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov (DNK), traducerea: Toma Munteanu

Pietonala NICOLAE BĂLCESCU (spectacole itinerante)

Ora 15:00    LES CUPIDONS / CUPIDONII () – Les Goulus (FRA)

Ora 16:00    JOIN THE PARADE / HAIDEŢI LA PARADĂ (30’) – Compagnie with balls (NLD)

Ora 17:00    ON THE ROAD / MUZICA STRĂZII (60′) – Mabo Band (ITA)

Ora 18:00    MUSIC WITHOUT BORDERS / MUZICĂ FĂRĂ FRONTIERE (60′) – March Mellows Street Band (DEU)

 

PIAŢA MICĂ

Ora 16:00    THE SOUND OF SEWING / FANTEZII BRODATE (1h30′) – Het Mobile Naaiatelier (NLD)

Ora 19:00    LES HORSEMEN / CĂLĂREŢII (40′) – Les Goulus (FRA)

TEATRUL GONG – Sala etaj

Ora 17:00    Spectacol de teatru: JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE / GAMES IN THE BACKYARD (60′) – scenariul/adaptarea şi regia: Bobi Pricop – Teatrul ACT şi UNATC (ROU)

SINAGOGĂ Preţ bilet:  lei

Ora 18:00    Concert: HANG SOLO / MUZICA ÎNGERILOR (45′) – Francesco Agnello (FRA)

TEATRUL NAŢIONAL „Radu Stanca” Preţ bilet: lei

Ora 19:00    Spectacol de teatru: KING LEAR / REGELE LEAR (1h45′) – regia: Wu Hsing-kuo – Contemporary Legend Theatre (TWN)  

SALA THALIA Preţ bilet:  lei

Ora 19:00    Concert: SÁGA / HAI SĂ CREDEM ÎN POVEŞTI (1h10′) – Dez Mona & Box (BEL)

MUZEUL DE ISTORIE BRUKENTHAL  „CASA ALTEMBERGER”

Ora 19:39 Spectacol de teatru: VISUL UNEI NOPŢI DE SHAKESPEARE / DREAM OF A SHAKESPEARE NIGHT () – regia: Gavriil Pinte – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

TEATRUL GONG – Sala parter Preţ bilet: lei

Ora 20:00    Spectacol de teatru: THE MAIDS / CAMERISTELE (2h, fără pauză) – Renniku Kobo (JPN)

CETATEA CISNĂDIOARA Preţ bilet:  lei

Ora 20:00    Spectacol de teatru: GOSPELS OF CHILDHOOD. THE TRIPTYCH / RUGILE COPILĂRIEI (2h30′, cu pauză) – regia: Jaroslaw Fret – Teatr ZAR (POL)

PIAŢA MICĂ – Scenă

Ora 20:30    RADIO ARMENIAC (1h20′) – Jashgawronsky Brothers (ITA)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR Preţ bilet: lei

Ora 21:00    Spectacol de dans: CIRCA / CIRCA (1h15′) (AUS)

SALA STUDIO TNRS (Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) – Preţ bilet: lei

Ora 21:30    Spectacol de teatru: PROCESUL (2h, cu pauză) – scenariul şi regia: Gernot Plass – TAG Theater Wien (AUT)

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS) Preţ bilet:  lei

Ora 22:00    Spectacol de teatru: BUZUNARE CU PÂINE / POCKETS FULL OF BREAD (1h15′) – regia: Dragoş Pop – Arizona State University – Centrul Cultural Colaborativ European (USA)

PIAŢA MARE

Ora 22:00    Spectacol outdoor: SALTO MORTALE V.2 /SALT MORTAL V.2 (50′) – regia: Adam Ziajski & Edit Herman – Teatr Strefa Ciszy (POL)

OLDIES PUB

Ora 23:00    Concert: HOMMAGE À GEORGES BRASSENS (1h15’) – J.C. Ferre Trio (FRA)

ATRIUM CAFÉ
Ora 23.00    Spectacol de teatru: THE SPEECH MAKER: SIBIU () – regia: Oliver Bray – Until Thursday Theatre Company (GBR)

 

 

__________________________________________________________________ MIERCURI, 30 mai

CENTRUL CULTURAL HABITUS (Piaţa Mică – Biserica Catolică)

Ora 10:00    Conferinţă de presă FITS – moderator Octavian Saiu

Ora 11:30    Conferinţă specială: George Banu ()

Ora 11:30    Lansare de carte: Cortina sau fisura lumii de George Banu, traducere: Ileana Cantuniari, Editura Humanitas, Colecţia Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

___________________________________________________________________________

SALA THALIA

11:00 – 12:00 Face expression techiques/ Tehnici pentru dezvoltarea expresiei faciale – atelier susţinut de Hsing-Kuo WU, directorul artistic al Contemporary Legend Theatre şi solist al operei din Beijing (CHN)

12:30 Prezentarea instrumentelor muzicale traditionale ale Operei din Beijing, atelier sustinut de solisti ai Operei din Beijing, membri ai companiei Contemporary Legend Theatre (1h) (Taiwan)

TEATRUL GONG – Sala parter Preţ bilet: lei

Ora 11:00    Spectacol de teatru: VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ / A MIDSUMMER’S NIGHT DREAM (1h10’) – adaptarea şi regia: Bogdan Drăgulescu – Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG (ROU)

Ora 17:00    Spectacol de teatru: MOMO sau STRANIA POVESTE A HOŢILOR DE TIMP ŞI A COPILULUI CE LE-A ARĂTAT OAMENILOR TIMPUL FURAT (1h) – regia: Lenuş Teodora Moraru – Atelierul de Teatru al Colegiului „Mihai Eminescu” Botoşani (ROU)

LIBRĂRIA HUMANITAS         

Ora 14:00    Spectacol lectură: DE SADE (A SAD STORY) de Dick McCaw (GBR) şi Silviu Purcărete (ROU), traducerea: Daniel Nicolescu

Pietonala NICOLAE BĂLCESCU

Ora 15:00    LES CUPIDONS / CUPIDONII () – Les Goulus (FRA)

Ora 16:00    MO NUMENT (45′) – Teatr MESTO D… (KGZ)

Ora 17:00    LES POULES / GĂINILE () – Groupe Demons et Merveilles (FRA)

PIAŢA MICĂ

Ora 16:00    THE SOUND OF SEWING / FANTEZII BRODATE (1h30′) – Het Mobile Naaiatelier (NLD)

Ora 18:00    LES HORSEMEN / CĂLĂREŢII (40′) – Les Goulus (FRA)

Ora 19:00    TO STOP AND TO THINK / RĂZBOI ŞI PACE (45′) – Teatr MESTO D… (KGZ)

Ora 21:00    CASA, DOLCE CASA / CASĂ, DULCE CASĂ (1h15′) – un spectacol de Marcello Chiarenza & Alessandro Serena – Circo e Dintorni (ITA)

TEATRUL NAŢIONAL „Radu Stanca” Preţ bilet: lei

Ora 19:00    Spectacol de teatru: INSULA / THE ISLAND (1h30′) – regia: Vlad Massaci – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

SALA THALIA Preţ bilet:  lei

Ora 19:00    Concert: CORRIENTE ALTERNA / CURENT ALTERNATIV (1h20’) – The Sconek-t (MEX)

TEATRUL GONG – Sala etaj

Ora 20:00    Spectacol de teatru: NOPŢILE LUI HELVER / HELVER’S NIGHT (1h30′) – regia: Dino Mustafic – Kamerni Teatar 55 Sarajevo (BIH)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR Preţ bilet: lei

Ora 21:00    Musical: GOI DE TOT / THE FULL MONTY (1h40′) – regia: Răzvan Mazilu – Teatrul Naţional Timişoara (ROU)

SALA STUDIO TNRS (Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) – Preţ bilet: lei

Ora 21:30    Spectacol de teatru: EL RUMOR DEL INCENDIO / VÂLVĂTĂILE INIMII (1h30’) – La Gartijas Tiradas al Sol (MEX)

CETATEA CISNĂDIOARA Preţ bilet:  lei

Ora 21:30    Concert: HANG SOLO / MUZICA INGERILOR (45′) – Francesco Agnello (FRA)

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS) Preţ bilet:  lei

Ora 22:00    Spectacol de teatru: PISICA VERDE / THE GREEN CAT (55′) – regia: Rareş Budileanu – spectacol din cadrul Proiectului de Practică Teatrală, Asociaţia Centrul Mutimedia Teatru 74 – Incubator 13 (ROU)

OLDIES PUB

Ora 23:00    Concert: HOMMAGE À GEORGES BRASSENS (1h15’) – J.C. Ferre Trio (FRA)

ATRIUM CAFÉ
Ora 23.00    Spectacol de teatru: TRIP TICK (45′) – regia: Anton Krasauskas – The Skeleton Project (GBR)

 

 

_________________________________________________________________________ JOI, 31 mai

CENTRUL CULTURAL HABITUS (Piaţa Mică – Biserica Catolică)

Ora 10:00    Conferinţă de presă FITS – moderator Octavian Saiu

Ora 11:30    Conferinţă specială: Ioan Hollender (ROU)

Ora 13:00    Lansare de carte: Ich bin noch nicht fertig. Erinnerungen de Ioan Holender, Editura Zsolnay şi versiunea în limba română Spuse, Trăite, Dorite. Amintiri, traducere: Ioana Rostoş, Editura Universităţii Alexandru-Ioan Cuza din Iaşi

CENTRUL DE INFORMARE TURISTICA – PRIMĂRIA SIBIU

Ora               Ceremonia de deschidere a Bursei de spectacole – Ediţia a XV-a

LIBRĂRIA HUMANITAS

Ora 14:00    Spectacol lectură: VISE / RËVES de Wajdi Mouawad (CAN), traducerea: Daniela Magiaru

Pietonala NICOLAE BĂLCESCU

Ora 15:00    LES HORSEMEN / CĂLĂREŢII (40′) – Les Goulus (FRA)

Ora 16:00    LES POULES / GĂINILE () – Groupe Demons et Merveilles (FRA)

Ora 17:00    DOLLY BOMBA IN BRAINSTORMING / DOLLY BOMBA (50′) – Improvvivo (ITA)

TEATRUL GONG – Sala etaj

Ora 17:00    Spectacol de teatru: XXL / FAT PIG (2h) – regia: Cristian Juncu – Teatrul ACT (ROU)

PARCUL ASTRA  

Ora 18:00    LES CUPIDONS / CUPIDONII () – Les Goulus (FRA)

PIAŢA MICĂ

Ora 19:00    MUSIC WITHOUT BORDERS / MUZICĂ FĂRĂ FRONTIERE (60′) – March Mellows Street Band (DEU)

Ora 20:00    Spectacol de acrobaţie: ANOTHER BOY BAND / O ALTFEL DE TRUPĂ DE BĂIEŢI (45′) – Cirq’ ulation Locale (BEL)

TEATRUL NAŢIONAL „Radu Stanca” Preţ bilet: lei

Ora 19:00    Spectacol de teatru: CĂLĂTORIILE LUI GULLIVER / GULLIVER’S TRAVELS (1h30’) – regia: Silviu Purcărete – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

SALA THALIA Preţ bilet:  lei

Ora 19:00    Spectacol de muzică şi dans tradiţional: SONANDO A TRADICION / PARFUMUL TRECUTULUI (1h5′) – Son del Monton (MEX)

MUZEUL DE ISTORIE BRUKENTHAL  „CASA ALTEMBERGER”

Ora 19:39 Spectacol de teatru: VISUL UNEI NOPŢI DE SHAKESPEARE / DREAM OF A SHAKESPEARE NIGHT () – regia: Gavriil Pinte – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

SALA STUDIO TNRS (Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) – Preţ bilet: lei

Ora 21:30    Spectacol de teatru: EGG(S)HELL (1h10′) – regia: Zoltán Balázs – Maladype (HUN) 

CETATEA CISNĂDIOARA Preţ bilet:  lei

Ora 21:30    Concert: GUITARRA CONTEMPORANEA / ANOTIMPUL CHITARELOR (1h10′) – Cuarteto de Guitarras de la Ciudad de México (MEX)

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS) Preţ bilet:  lei

Ora 21:30    Spectacol de teatru: INTIM / INTIMATE (42′) – Cristina Bojan – spectacol din cadrul Proiectului de Practică Teatrală, Asociaţia Centrul Multimedia Teatru 74 – Teatrul AşA (Aici şi Acum)(ROU)

Ora 23:00    Spectacol de teatru: SEMMISÉGEK KICSINY BOLTJA / MAGAZINUL CU FLEACURI / THE JUNK SHOP (50′) – scenariul/adaptarea şi regia: Botos Bálint – spectacol din cadrul Proiectului de Practică Teatrală, Asociaţia Centrul Multimedia Teatru 74 – Invisible Woodwork (ROU)

COLEGIUL NAŢIONAL „Octavian Goga” – Sala de sport

Ora 22:00    Spectacol de teatru: SEULS / SINGURI (2h) – regia: Wajdi Mouawad (CAN)

ATRIUM CAFÉ
Ora 23.00    Spectacol de teatru: OMUL CU FLORI DE MAC CRESCÂNDE DIN MÂNĂ DE TRECĂTORI / THE MAN WITH POPPIES GROWING FROM THE HAND OF PASSERSBY (1h20′) – regia: Ciprian Isidor – Trilic (ROU)

 

______________________________________________________________________ VINERI, 1 iunie

PARCUL SUB ARINI

09:30 – 12:00 THE HUMAN VOICE AS A SOUNDTRACK/ VOCEA CA ŞI COLOANĂ SONORĂ – atelier sustinut de Janet Rodgers (Virginia Commonwealth University), Pamela Arkin(Longwood University) si Stephanie Dean (University of Michingan-Flint) (USA)

_____________________________________________________________________________________

CENTRUL CULTURAL HABITUS (Piaţa Mică – Biserica Catolică)

Ora 10:00    Conferinţă de presă FITS – moderator Octavian Saiu

Ora 11:30    Conferinţă specială:

Ora 13:00    Lansări de carte: Mihai Măniuţiu – serie de autor (5 volume), Editura Bybliotek

                     1. Memoriile hingherului                              

2. În Balkanya, eu şi ceilalţi demoni                                                      

                     3. Opiniile unui călător nedemn de încredere

                     4. Exorcisme

                     5. Un zeu aproape muritor

PARCUL SUB ARINI

Ora 11:00    Spectacol interactiv pentru copii: 10 ANI DE POVESTE / 10 YEARS OF STORIES – un spectacol de Marian Râlea, realizat cu studenţii Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu – Secţia de Actorie (ROU)

TRAMVAI SIBIU – RĂŞINARI – SIBIU – Preţ bilet:  lei

Ora 14:00    Spectacol de teatru: UN TRAMVAI NUMIT POPESCU / A STREETCAR NAMED POPESCU (1h20′) – regia: Gavriil Pinte – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

Pietonala NICOLAE BĂLCESCU

Ora 14.00    ALTOLIVELLO / LA ÎNĂLŢIME (50′) – Circo Improvviso (ITA)

Ora 15:00    DOLLY BOMBA IN BRAINSTORMING / DOLLY BOMBA (50′) – Improvvivo (ITA)

Ora 16.00    ALTOLIVELLO / LA ÎNĂLŢIME (50′) – Circo Improvviso (ITA)

Ora 17:00    RODAFONIO (60′) – Factoria Circular (ESP)

Ora 21:00    CARILLON / GRAŢIE ÎN MIŞCARE (30′) – Italento (ITA)

TEATRUL GONG – Sala etaj

Ora 17:00    Spectacol de teatru: PLATONOV (2h30′, cu pauză) – regia: Zoltán Balázs – Maladype (HUN)

PIAŢA MICĂ

Ora 18:00    HORSES FROM MENORCA / CAII DIN MENORCA (60′) – Tutatis Productora (ESP)

Ora 19:00    Spectacol de acrobaţie: JUST ANOTHER BOY BAND / O ALTFEL DE TRUPĂ DE BĂIEŢI (45′) – Cirq’ ulation Locale (BEL)

SINAGOGĂ Preţ bilet:  lei

Ora 18:00    Concert: GUITARRA CONTEMPORANEA / ANOTIMPUL CHITARELOR (1h10′) – Cuarteto de Guitarras de la Ciudad de México (MEX)

SALA THALIA Preţ bilet:  lei

Ora 19:00    Spectacol de teatru: EU, RODIN / ME, RODIN () – regia: Mihai Măniuţiu – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

SALA STUDIO TNRS (Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) – Preţ bilet: lei

Ora 19:00    Spectacol de dans: SI, VIAGGIARE / INVITAŢIE LA CĂLĂTORIE (1h15′) – coregrafia: Marco Berrettini (CHE)

Ora 22:00    Spectacol de dans: SI, VIAGGIARE / INVITAŢIE LA CĂLĂTORIE (1h15′) – coregrafia: Marco Berrettini (CHE)

TEATRUL NAŢIONAL „Radu Stanca” Preţ bilet: lei

Ora 19:00    Spectacol de teatru: TREI SURORI / THREE SISTERS (2h50′, cu pauză) – regia: Lev Erenburg – Nebolshoi Drama Theatre St. Petersburg (RUS)

BISERICA URSULINELOR

Ora 20:00    Concert: VOCI ÎN ACORDURI BAROC (45′) – Grupul Vocal Acapella (ROU)

PIAŢA MICĂ – Scenă

Ora 20:30    Spectacol de muzică şi dans tradiţional: SONANDO A TRADICION / PARFUMUL TRECUTULUI (1h5′) – Son del Monton (MEX)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR Preţ bilet: lei

Ora 21:00    Spectacol de dans: MANA / LUMINA ÎNŢELEPCIUNII (53′) – Vertigo Dance Company (ISR)

CETATEA CISNĂDIOARA Preţ bilet:  lei

Ora 21:30    Concert: MUSIC OF ELIZABETHAN COURT AND THEATRE / MUZICA ELISABETANĂ (65′) – Ensemble Renaissance (SRB)

PIAŢA MARE – Scenă

Ora 21:30    Concert: Horia Brenciu (1h20′) (ROU)

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS) Preţ bilet:  lei

Ora 22:00    Spectacol de teatru: PESCĂRUŞUL / THE SEAGULL () – coord. proiect: Prof.univ.dr. Valeria Sitaru şi Vlad Logigan – UNATC (ROU)

Ora 24:00    Spectacol de teatru: PESCĂRUŞUL / THE SEAGULL () – coord. proiect: Prof.univ.dr. Valeria Sitaru şi Vlad Logigan – UNATC (ROU)

COLEGIUL NAŢIONAL „Octavian Goga” – Sala de sport

Ora 22:00    Spectacol de teatru: SEULS / SINGURI (2h) – regia: Wajdi Mouawad (CAN)

HALA LIBRA – BALANŢA Preţ bilet:  lei

Ora 22:00    Spectacol de teatru: FAUST (2h20’) – regia: Silviu Purcărete – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

VINTAGE PUB

Ora 23:00    Spectacol de teatru: ACASĂ (60′) – regia: Răzvan Ropotan – spectacol independent (ROU)

ATRIUM CAFÉ
Ora 23.00    Spectacol de teatru: POVESTE DIN CETATEA LUCRURILOR CARE NU EXISTĂ (60′) – scenariul, adaptarea şi regia: Victor Drăgan – Teatrul Liber Imago (ROU)

 

__________________________________________________________________ SÂMBĂTĂ, 2 iunie

PARCUL SUB ARINI

09:30 – 12:00 THE HUMAN VOICE AS A SOUNDTRACK/ VOCEA CA ŞI COLOANĂ SONORĂ – atelier sustinut de Janet Rodgers (Virginia Commonwealth University), Pamela Arkin(Longwood University) si Stephanie Dean (University of Michingan-Flint) (USA)

_____________________________________________________________________________________

CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR – SALA ALBASTRĂ /  FACULTATEA DE MEDICINĂ,S 4.2

10:00 – 12:00 DeSrives/ ÎN DERIVĂ – atelier sustinut de Compania Ballet Actuel (FRA)

_____________________________________________________________________________________

CENTRUL CULTURAL HABITUS (Piaţa Mică – Biserica Catolică)

Ora 10:00    Conferinţă de presă FITS – moderator Octavian Saiu

Ora 11:30    Conferinţă specială: Wajdi Mouawad: scena, tabloul şi lumea – discuţie cu Wajdi Mouawad (CAN), George Banu () şi Felix Alexa (ROU)

Ora 13:00    Lansare de carte: Texte regăsite, de Aureliu Manea, editată de Viorica Samson Manea, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă

PARCUL SUB ARINI

Ora 11:00    Spectacol interactiv pentru copii: 10 ANI DE POVESTE / 10 YEARS OF STORIES – un spectacol de Marian Râlea, realizat cu studenţii Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu – Secţia de Actorie (ROU)

Pietonala NICOLAE BĂLCESCU

Ora 13:00    SHOW BAROQUE / PARADĂ BAROCĂ (45′) – Die Aristokraten (DEU)

Ora 14.00    ALTOLIVELLO / LA ÎNĂLŢIME (50′) – Circo Improvviso (ITA)

Ora 15:00    LES GASPARD / FAMILIA GASPARD (60′) – Divine Quincaillerie (FRA)

Ora 16.00    ALTOLIVELLO / LA ÎNĂLŢIME (50′) – Circo Improvviso (ITA)

Ora 17:00    HORSES FROM MENORCA / CAII DIN MENORCA (60′) – Tutatis Productora (ESP)

Ora 18:00    RODAFONIO (60′) – Factoria Circular (ESP)

LIBRĂRIA HUMANITAS         

Ora 14:00    Spectacol lectură: PENELOPA RĂMÂNE ÎNGÂNDURATĂ / PENELOPE FALLS TO THINKING de Aureliu Manea (ROU), traducerea: Alistair Ian Blyth (GBR)

TRAMVAI SIBIU – RĂŞINARI – SIBIU – Preţ bilet: lei

Ora 14:00    Spectacol de teatru: ISPITA CIORAN / THE CIORAN TEMPTATION (2h) – regia: Gavriil Pinte – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

TEATRUL GONG – Sala etaj Preţ bilet: lei

Ora 14:00   spectacol de teatru: Killing Time, cu Julia Varley (17′) – Odin Teatret (DNK)

Ora 14:45    Lansare de carte: Arta secretă a actorului: Dicţionar de antropologie teatrală, de Eugenio Barba şi Nicola Savarese, traducere: Vlad Russo, Editura Humanitas, Colecţia Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

TEATRUL GONG – Sala parter Preţ bilet: lei

Ora 17:00    Spectacol de teatru şi jonglerii: ONE FOR THE ROAD / MAGIA RÂSULUI (1h5′) – Galina & Sonny Hayes (GBR)

Ora 21:00    Spectacol de teatru şi jonglerii: ONE FOR THE ROAD / MAGIA RÂSULUI (1h5′) – Galina & Sonny Hayes (GBR)

PIAŢA MICĂ

Ora 17:00    …CON TATTO / CULORI ÎN MIŞCARE (60′) – Da Motus (CHE)

Ora 19:00    LES GASPARD / FAMILIA GASPARD (60′) – Divine Quincaillerie (FRA)

Ora 20:00    SHOW BAROQUE / PARADĂ BAROCĂ () – Die Aristokraten (45′) (DEU)

Ora 21:00    CARILLON / GRAŢIE ÎN MIŞCARE (30′) – Italento (ITA)

CATEDRALA ORTODOXĂ

Ora 17:00    METANIE ŢIE, PĂRINTE! – recital de poezie şi muzică religioasă ortodoxă (45’) – susţinut de Constantin Chiriac şi Corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna Sibiu condus de Preot Prof. Sorin Dobre. (ROU)

Ora 17.45 Concert: SPIRITUAL BYZANTINE & SLAVIC CHANT (30’) – Ensemble MELODI / Divna Ljubojevic (SRB)

SINAGOGĂ Preţ bilet:  lei         

Ora 18:00    Concert: BAROQUE REVIVED / BAROC REDIVIVUS (65′) – Ensemble Renaissance (SRB)

TEATRUL NAŢIONAL „Radu Stanca” Preţ bilet: lei

Ora 19:00    Spectacol de teatru: FRAŢII KARAMAZOV / THE BROTHERS KARAMAZOV (2h40′) – regia: Janusz Oprynski – Teatr Provisorium (POL)

SALA THALIAPreţ bilet:  lei

Ora 20:00    Concert: SPIRITUAL BYZANTINE & SLAVIC CHANT (1h) – Ensemble MELODI / Divna Ljubojevic (SRB)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR Preţ bilet: lei

Ora 21:00    Spectacol de dans: NULL / MOMENTUL ZERO (58′) – Vertigo Dance Company (ISR)

SALA STUDIO TNRS (Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) – Preţ bilet: lei

Ora 21:30    Spectacol de teatru: ABSOLUT! (1h30′) – regia: Alexandru Dabija – Teatrul ACT (ROU)

CETATEA CISNĂDIOARA Preţ bilet:  lei

Ora 21:30    Concert: VOCI ÎN ACORDURI BAROC (45′) – Grupul Vocal Acapella (ROU)

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS) Preţ bilet:  lei

Ora 22:00    Spectacol de teatru: VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ (1h45′) – regia: Bogdan Sărătean – Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu (ROU)

HALA LIBRA – BALANŢA Preţ bilet:  lei

Ora 22:00 Secţiunea film: UNDEVA LA PALILULA, regia Silviu Purcărete,(2h30′) – o producţie Libra Film (ROU)

PIAŢA MARE

Ora 23:00    INVASION / INVAZIA (50′) – Close-Act Theatre (NLD)

ATRIUM CAFÉ
Ora 23.00    Spectacol de teatru: STĂTEAM ÎNTINŞI PE PAT / WE WERE LYING IN BED () – Compania Auăleu (ROU)

 

__________________________________________________________________ DUMINICĂ, 3 iunie

CENTRUL CULTURAL HABITUS (Piaţa Mică – Biserica Catolică)

Ora 11:30    Conferinţă specială: Nicolae Manolescu (ROU)

TRAMVAI SIBIU – RĂŞINARI – SIBIU – Preţ bilet:  lei

Ora 14:00    Spectacol de teatru: UN TRAMVAI NUMIT POPESCU / A STREETCAR NAMED POPESCU (1h20′) – regia: Gavriil Pinte – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

 

PARCUL ASTRA  

Ora 14:00    SHOW BAROQUE / PARADĂ BAROCĂ (45’) – Die Aristokraten (DEU)

Pietonala NICOLAE BĂLCESCU

Ora 14:10    SHOW BAROQUE / PARADĂ BAROCĂ (45′) – Die Aristokraten (DEU)

Ora 15.00    ALTOLIVELLO / LA ÎNĂLŢIME (50′) – Circo Improvviso (ITA)

Ora 16:00    LES GASPARD / FAMILIA GASPARD (60′) – Divine Quincaillerie (FRA)

Ora 18:00    LES GASPARD / FAMILIA GASPARD (60′) – Divine Quincaillerie (FRA)

Ora 21:00    CARILLON / GRAŢIE ÎN MIŞCARE (30′) – Italento (ITA)

TEATRUL GONG – Sala etaj Preţ bilet:  lei

Ora 17:00    Spectacol de teatru: TELEFONUL / THE TELEPHONE (1h10′) – regia: Liana Ceterchi şi Roxana Guttman – Asociaţia IF…/DACĂ… pentru femei (ROU)

CISNĂDIOARA – BISERICA EVANGHELICĂ

Ora 17:00    Concert de orgă: Ursula Philippi împreună cu ansamblul Cantante Domnio () (ROU)

PIAŢA MICĂ

Ora 17:00    …CON TATTO / CULORI ÎN MIŞCARE (60′) – Da Motus (CHE)

Ora 19:00    ALTOLIVELLO / LA ÎNĂLŢIME (50′) – Circo Improvviso (ITA)

COLEGIUL NAŢIONAL „Octavian Goga” – Sala de sport

Ora 18:00    Spectacol de teatru: EXILS / INSTRAINARI / ŢIPETE MUTE (55′) – regia: Fabrice Murgia – Théâtre National de la Communauté Française Bruxelles (BEL)

Ora 22:00    Spectacol de teatru: EXILS / INSTRAINARI / ŢIPETE MUTE (55′) – regia: Fabrice Murgia – Théâtre National de la Communauté Française Bruxelles (BEL)

TEATRUL NAŢIONAL „Radu Stanca” Preţ bilet:  lei

Ora 19:00    Spectacol de teatru: ULTIMA ZI A TINEREŢII / LAST DAY OF MY YOUTH (2h15′) – adaptarea şi regia: Yuri Kordonsky – Teatrul Naţional „Radu Stanca” (ROU)

SALA THALIAPreţ bilet: 20 lei

Ora 19:00    Concert: DUEL – op. 2 / DUEL MUZICAL 2 (1h20′) – BRAF (FRA/ROU)

TEATRUL GONG – Sala parter Preţ bilet: lei

Ora 20:00    Concert fado: TODAS LAS HORAS SON VIEJAS / PARFUMUL VINULUI VECHI () – Maria Berasarte (ESP)

BISERICA URSULINELOR

Ora 20:00    Concert: BAROQUE REVIVED / BAROC REDIVIVUS (65′) – Ensemble Renaissance (SRB)

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR Preţ bilet: lei

Ora 21:00    Spectacol de dans: DESRIVES / ÎN DERIVĂ (60’) – Ballet Actuel (FRA)

PIAŢA MARE – Scenă

Ora 21:00    Concert: Smiley (1h15′) (ROU)

AVRIG – PALATUL BRUKENTHAL

Ora 21:00    SHOW BAROQUE / PARADĂ BAROCĂ (45′) – Die Aristokraten (DEU)

SALA STUDIO TNRS (Casa de Cultură a Sindicatelor – intrarea C) – Preţ bilet: lei

Ora 21:30    Spectacol de teatru: ABSOLUT! (1h30′) – regia: Alexandru Dabija – Teatrul ACT (ROU)

CENTRUL DE CERCETĂRI AVANSATE ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (CAVAS) Preţ bilet:  lei

Ora 22:00    Spectacol de teatru: COALITION / COALIŢIA (35′) – Trace Theatre (GBR)

PIAŢA MARE

Ora 22:15    Video mapping: iFrank (15′)

Ora 22:30    PI-LEAU / TĂRÂMUL APELOR (60′) – Close-Act Theatre (NLD)

CAZARMA 90

Ora 23:45    Spectacol de artificii

 

Ultima oră

Comentariul meu