Cu gratarul la marginea Sibiului. Așa au petrecut sute de familii de sibieni primul weekend cu soare și vreme bună. Oamenii au încins focul și s-au bucurat de o masă în aer liber.

Cei care au preferat să meargă la marginea orașului și în tradiționalele locuri unde se încing grătarele în apropiere de Păltiniș au mers cu mic cu mare să se bucure de un picnic în aer liber.

”Am pus niște scărișoară și facem numai pentru noi pentru că se răcește nu mai e bună. E mult mai bună în aer liber și e sănătoasă. Ne-am săturat de temperatura rece. Acum e foarte frumos”, spune o sibiancă ieșită la iarbă verde cu familia.

Oamenii spun că au ieșit mai mult să profite de soarele de afară și să sărbătoarească 1 mai cu două zile în avans ca să fie siguri că au făcut acest lucru la soare. Noua lege a picnicului a fost blamată de cei ce au pus carnea la prăjit pe grătare în aer liber.

Am ieșit acum un pic acum de zilele astea frumoase cu căldură că ne-am săturat de atâtea ploi și timp rece. Am ieșit la iarbă verde ca de obicei de 1 mai. Sărbătorim înainte. Poate luni marți ce știm unde mergem în altă parte. Mă tem dar dacă nu s-a amenajat am auzit la tv că ne mai iartă azi de 1 mai, dar pe urmă să se amenajeze că mergem pe unde era amenajat”, spune Voina Maria.

Critică legea picnicului

Sibienii s-au arătat indignați de faptul că nu mai au voie să iasă la picnic în locurile tradiționale așa cum o fac de zeci de ani și critică legea ce a fost adoptată de Guvern în această primăvară.

” Lucrez de 1 mai și am venit acum că e timp frumos. Nu mi-e frică de amendă. (…) Dă un avertisment. Adică unde să fac grătar. Aici știu locul de când am fost copil. De 40 de ani tot aici vin. Acum nu poate să îmi zică să merg în altă parte. E o lege proastă. Acesta e locul”, a mărturisit Hampu Florin.

Chiar și așa voia bună și liniștea naturii au fost ingredientele care i-au făcut pe oameni să uite că pe viitor nu vor mai putea să iasă la iarbă verde oriunde și la orice oră.

YouTube video

”Ne pregătim chiar dacă legea picnicului este așa cum este ca toate legile din țara asta. E bine. Avem grătarul protejat pe picioare. Nu aprindem pădurea. Legea picnicului este ambiguă. Imi e frică de nu mai pot de amenzi. În sfârșit ne bucurăm de o scrumbie de Dunăre” a spus un pensionar ieşit la grătar cu familia.

Comisarii Gărzii de Mediu au de gând să iasă la controale în aceste zile atât în zonele de munte unde oamenii obișnuiesc să meargă la grătat cât și în apropierea Sibiului.

video: Bogdan Tătăroiu

Ultima oră

Comentariul meu