Cu avere estimată la aproape 250 de milioane de euro, patronul holdingului Atlassib şi al Băncii Carpatica era considerat până nu demult unul dintre cei mai influenţi oameni din Ardeal. După ce i-a oferit mită unui procuror, va trebui să stea în închisoare un an şi jumătate.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat ieri pe Ilie Carabulea, definitiv, la un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă. Omul căruia Carabulea i-a oferit mită şi i-a cumpărat influenţa este Nicuşor Florin Apostu, fostul prim procuror al Parchetului Judecătoriei Sibiu. Acesta a fost şi el condamnat în acelaşi dosar la cinci ani de închisoare cu executare pentru cinci fapte de luare de mită, două fapte de trafic de influenţă şi o aproape 130 de fapte fals şi uz de fals.

Aceeaşi instanţă a decis şi condamnarea principalului complice al lui Apostu în săvărşirea de infracţiuni, Tiberiu Narcis Popescu, fost ofiţer activ în cadrul SRI Sibiu, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: dare de mită (2 infracţiuni), complicitate la infracţiunea de favorizare a infractorului, complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale. Directorul Liceului Carol I din Sibiu, Dumitru Sebastian Cârstea şi soţia sa, Izabela Mihaela Cârstea, au fiecare câte 1 an şi 2 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la infracţiunea de dare de mită. Ultimul inculpat, Nicolae Boţa a fost achitat pentru dare de mită.

Cum a profitat Carabulea de slăbiciunile lui Apostu

În primă fază pedepsele primite de Apostu & Co de la Curtea de Apel Constanţa au fost mai mici în unele cazuri sau închisoare cu suspendare pentru Ilie Carabulea. Chiar dacă cuantumul pedepselor a fost modificat de Curtea Supremă, este interesantă caracterizarea făcută de judecătorul de la Curtea de Apel Constanţa atât lui Apostu cât şi lui Carabulea. „Inculpatul Apostu Florin Nicuşor a deţinut funcţia de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu şi, profitând de aceasta, a săvârşit mai multe acte de corupţie în scopul, pe de o parte, de a participa activ la «elita comunităţii locale», iar pe de altă parte, pentru obţinerea de foloase materiale”, se arată în decizia instanţei de la Constanţa. Relaţia lui Apostu cu Ilie Carabulea a fost una care a cântărit greu pentru instanţă: „Semnificativă în activitatea infracţională a inculpatului Apostu este şi contribuţia inculpatului Carabulea Ilie, fondator, acţionar majoritar al holdingului Atlassib SA Sibiu, format din 40 de firme cu obiecte de activitate diverse (… cu o cifră de afaceri de 240 de milioane de euro în anul 2010 şi peste 6.000 de angajaţi), care a profitat de dorinţa celui dintâi de a face parte din sfera oamenilor influenţi la nivelul judeţului, oferindu-i diverse avantaje până la mită”. În ceea ce-l priveşte pe Carabulea, instanţa din Constanţa a menţionat în sentinţa de condamnare: „(…) referitor la individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului Carabulea Ilie, instanţa are în vedere atât minimul prevăzut de legiuitor mai ridicat pentru infracţiunea imputată acestuia, dar şi mobilul total diferit şi anume intenţia de a-şi întinde şi menţine influenţa asupra persoanelor chemate să înfăptuiască actul de justiţie de la prim nivel până la unul dintre cele mai înalte foruri – procuror general al ţării”.

De ce i-a dat Carabulea şpagă procurorului

Potrivit DNA, în cursul lunii septembrie 2010, prim procurorul Florin Apostu a primit de la Ilie Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra Procurorului General al României. Revizia a fost facturată între SC Star Motors SRL Sibiu şi SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.
Acesta din urmă nu a fost însă singura persoană de la care procurorul Apostu a luat şpagă. Astfel, spune DNA, Apostu, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, a dispus într-un număr de 56 de dosare penale soluţii de netrimitere în judecată în numele unor procurori din subordinea sa, fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre aceste aspecte. În unele cazuri, acesta a falsificat prin imitaţie semnăturile unor procurori iar în alte cazuri a aplicat semnătura sa în locul lor. În plus, Apostu Florin Nicuşor a respins şi plângerile formulate de părţi împotriva soluţiilor dispuse tot de el în unele din aceste dosare. Practic, Parchetul Sibiu deveniseră un fel de moşie personală a procurorului Apostu care era gestionată în funcţie de interesele acestuia. Spre exemplu, în data de 5 august 2010, Apostu Florin Nicuşor, în calitatea sa de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, a primit de la inculpatul Popescu Tiberiu Narcis un plic conţinând suma de 400 euro şi ulterior suma de 1500 lei în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal referitor la cercetarea unei persoane pentru mai multe infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Sursa: România Liberă

 

Ultima oră

Comentariul meu