Salarii mai bune. Asta au căutat cei peste 200 de români care au mers azi la Sibiu să aplice pentru un job la hotelurile sau lanțurile de fast-food-uri din Germania. Oamenii au venit cu noaptea în cap din peste 20 de județe.

Firmele angajatoare asigură cazarea pentru cei selecționați pentru angajare. Se caută bucătari, ajutori de bucătari, recepționari și personal auxiliar. Firmele de fast-food McDonalds, Burger King și Vapiano au venit și ele cu o ofertă de posturi pentru angajare.

”Organizăm astăzi și mâine selecție pentru câteva meseri pentru locuri de muncă în Germania, oferite de parcul de distracții Europa Park cât și de serviciul public de ocupare din germania. Meseriile sunt bucătar, ajutor de bucătar, camerist cât și în fast-food cum sunt serviciile practicate la McDonalds. Sperăm să participe aproximativ 200 și ceva de persoane din 21 de județe. Din județul Sibiu participă aproximativ 50 de persoane. Sibiul a fost ales ca organizator pentru că sunt mai mulți vorbitori de limbă germană în acest județ. Pentru a putea participa la această selecție era necesară depunerea anumitor acte”, a spus Mircea Crețu – director executiv AJOFM Sibiu.

Persoanele care s-au prezentat la interviu au venit cu lecția bine pregătită. Majoritatea sunt vorbitori de limbă germană și au făcut și demonstrații în fața angajatorului, conversându-se cu acesta în limba dorită. ”Cunosc limba germană la nivel de conversație. Sunt optimistă. Am aplicat pentru postul de ospătar. Am învățat germană pentru că am fost obligată să fac lucrul acesta. La școală am studiat engleză și franceză. Sunt oferte interesante”, a spus o tânără venită din Oradea pentru a aplica pentru un loc de muncă.

Salarii atractive

Posturile sunt împrăștiate în toată Germania, dar predomină cele pentru zona de sud. Cazarea este asigurată de angajatori sau sunt ajutați să își găsească cazare. Faptul că salariile pornesc de la 1300 de euro și pot ajunge la 2.000 de euro reprezintă atracția principală a acestor joburi.

”Am așteptări mari. Am și experiență, cunosc și limba germană. Vreau să lucrez în restaurant, în hotel, recepționer, ajutor ospătar, ajutor bucătar sau e tot una pentru ce o să lucrez. Este un mare avantaj că știu limba germană. Poate cel mai mare avantaj. Și experiența contează, dar cel mai mult contează limba germană. Sunt foarte optimist. Este și salariul atractiv față de la noi. Intenția mea este să mă mut acolo cu toată familia. Am aflat de selecție prin serviciul EURES”, a spus şi Filip Teofil, participant la selecţie.

YouTube video

Participanţi din toată ţara

Ca să fie siguri că prind un job în Germania oamenii au stat la coadă și câteva ore bune. La interviuri au venit candidați din județe ca Dolj, Vâlcea, Brașov, Bihor, dar cei mai mulți, 50 la număr, provin din Sibiu. ”Aștept de la ora 9.00. De aproape 3 ore. Aplic în domeniul hotelier. Am familia acolo și vreau să merg și eu. Și salariul contează. Este destul de motivant. În țară chiar dacă ai studii superioare, mai mult de 200 de euro nu câștigi. Știu engleză mai bine, germană mai puțin. Germana am început să o învăț special pentru a putea să îmi găsesc un loc de muncă în străinătate. Sunt foarte optimistă”, a spus şi Miruna Clavin, venită la interviu de la Braşov.

YouTube video

Angajatori mulţumiţi

Firmele care oferă aproximativ 60 de locuri de muncă în Germania s-au arătat mulțumite de faptul că au de unde să aleagă și că românii s-au înscris în număr mare ca să aplice pentru aceste joburi.

”Suntem mulțumiți până acum. Încercăm să găsim 40 de oameni care vor să lucreze în Germania în parcul nostru de distracții de lângă Freiburg. Încercăm să găsim oamenii din România care să vorbească limba germană și sunt capabili să lucreze în restaurante. Am avut parte de oameni care nu vorbesc germana dar totodată am avut parte și de oameni care vorbesc fluent germana. Totuși este necesar să știe limba ca să primească un job. De fapt aceasta este prima condiție. Dacă nu știu limba au șanse mici să se angajeze la noi dar probabil că au șanse să se angajeze în alte părți ca de exemplu la Burger King sau MC Donalds dar pe o poziție mai inferioară”, a spus reprezentantul uneia dintre firme.

Selecția continuă și mâine când la interviuri sunt așteptate alte aproximativ 200 de persoane din toate zonele geografice ale României.

VIDEO: Bogdan Tătăroiu

Ultima oră

Comentariul meu