Francois Hollande l-a surclasat pe Nicolas Sarkozy în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa cu 28,4-29,3 la sută din voturi. Sarkozy a avut 25,5-27 la sută, cei doi urmând să se confrunte în turul al doilea, la 6 mai, potrivit estimărilor publicate la închiderea urnelor, citate de MEDIAFAX

Pentru cel de-al doilea tur, socialistul pare că va putea conta pe voturile stângii radicale şi ale ecologiştilor, în timp ce rezervele de voturi pentru preşedintele în exerciţiu sunt mai mici. Conform estimărilor pe baza buletinelor de vot, publicate de posturile de televiziune, Francois Hollande a obţinut între 28,4 şi 29,3 la sută din voturi, în faţa lui Nicolas Sarkozy, care are între 25,5 şi 27 la sută şi pierde astfel pariul câştigării primului tur pentru a obţine o nouă dinamică până la 6 mai. Hollande a apreciat duminică seara că el este „cel mai bine plasat pentru a deveni următorul preşedinte al Republicii”.

Sarkozy pe locul doi în primul tur al alegerilor din Franța

„Francezii mi-au răspuns în această seară permiţându-mi să fiu astăzi cel mai bine plasat pentru a deveni următorul preşedinte al Republicii”, a afirmat Francois Hollande în faţa susţinătorilor săi, la Tulle, în centrul ţării.

Potrivit preşedintelui Partidului Socialist, Martine Aubry, „aceasta este o dezavuare teribilă” a preşedintelui în exerciţiu.

Candidata extremei-dreapta, Marine Le Pen, se clasează pe locul al treilea, cu 18,2-20 de procente, potrivit estimărilor, fiind urmată de reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon (10,8-11,7 procente) şi centristul Francois Bayrou (8,5-9,1 la sută).

Marine Le Pen a adus astfel extrema-dreaptă din Franţa la un nivel pe care nu l-a mai atins niciodată până în prezent, ceea ce i-ar putea permite să influenţeze mai mult turul al doilea. Vicepreşedintele Frontului Naţional, Louis Aliot, s-a declarat „foarte mulţumit” de acest prim tur.

Socialista Segolene Royal, candidată la alegerile din 2007, a declarat de altfel că partidul său trebuie să se adreseze alegătorilor extremei-dreapta.

Potrivit institutelor de sondaje, nici unul dintre ceilalţi candidaţi nu a atins 5 procente, ecologista Eva Joly obţinând între 2 şi 2,2 la sută.

Acest rezultat este cu atât mai semnificativ cu cât francezii au votat în număr mai mare decât se preconiza în acest prim tur, dominat de criza economică. Rata de participare a fost de peste 80 la sută, conform institutelor de sondaje, mai puţin decât în 2007 (83,77 la sută), dar net superioară celei din 2002 (71,6 la sută).

Ultima oră

Comentariul meu