Pirotehniștii au folosit câteva kilograme de trotil pentru a detona stâncile care amenințau să cadă în zona în care în urmă cu trei zile au avut loc căderi de pietre peste DN7C. VIDEO Detonări de stânci pe Transfăgărășan. Acțiunea continuă și sâmbătă

Specialiștii de la Unitatea Specială Ciolpani și alpiniștii sibieni s-au urcat pe versantul muntelui pentru a verifica dacă mai sunt și alte stânci care stau să cadă pe Transfăgărășan. A fost nevoie de două detonări pentru a face curățenie pe creasta muntelui.

”Vom acționa prima dată pentru distrugerea stâncii care amenință cu prăbușirea de pe versant. (..) Pentru stânca de pe versant vom folosi 4 kilograme de trotil. (…) Este foarte periculoasă stânca. Are câteva tone. Ea poate antrena la rândul alte stânci în prăbușire. De aceea e necesar să luăm măsuri de siguranță”, a declarat Pirtea Vasile – Comandant Unitatea Speciala Ciolpani.

După aproximativ 3 ore s-a trecut la detonarea stâncilor care acoperă Transfăgărășanul. Pentru a nu afecta rețeaua electrică și un parapet de protecție a drumului s-a decis să fie făcute mai multe detonări de o amploare mică.

video
play-sharp-fill

”Urmează să detonăm fiecare stâncă pe care o vedeți, una câte una, folosind încărcături mai mici de exploziv pentru a evita să facem distrugeri mari la rețeaua electrică sau la drumuri. Este posibil. Trebuie să luăm niște măsuri de siguranță. (…) Acum trebuie făcute exploziile una câte una, folosind încărcături mici. De exemplu la această cantitate foarte mare de stâncă care este în spatele d-stră, dacă am folosi o cantitate mare de trotil, după explozie ar afecta cu siguranță stâlpii de înaltă tensiune. Este o conducă de apă în vale. Nu cred că ar da un rezultat eficient. Trebuie să începem dintr-un capăt să le detonăm câte una și să eliberăm complet drumul!”, a mai spus Pirtea Vasile – Comandant Unitatea Speciala Ciolpani.
video
play-sharp-fill

Detonări și sâmbătă

Traficul pe DN7C a fost complet închis pe perioada efecturării detonărilor. Pe o rază de 2 kilometri în amonte și în aval, nimeni nu a avut acces. Operațiunile vor fi continuate și astăzi de pirotehniști.

video
play-sharp-fill

”Este o intervenție de noutate pentru noi având în vedere că trebuie să evacuăm și stâncile de per versanți și cele de pe carosabil. Sperăm ca acțiunea să se încheie în cursul zilei de mâine cu fragmentarea tuturor rocilor de pe carosabil. După fiecare explozie se va face o analiză. Noi ne dorim ca circulația să fie cât mai puțin închisă”, a spus Giurgiu Virgil de la ISU Sibiu.

Pentru detonarea stâncilor de pe versant s-au folosit opt kilograme de explozibil. Cel mai probabil DN7C va fi redeschis complet sâmbătă seară.

video
play-sharp-fill

Ultima oră