Căpușele fac ravagii în Sibiu. Numai ieri la urgență la spitalul județean au ajuns șapte persoane, toate cu simptome specifice mușcăturilor de căpușe.

Zeci de persoane au ajuns de la 1 martie și până în prezent la spital din cauza mușcăturilor de căpușe. Din 38 de cazuri constatate oficial, jumătate s-au prezentat la urgență în Sibiu, în ultimele 48 de ore.

”În ultimele 24 de ore la unitate de primiri urgențe s-au înregistrat șapte pacineți cu afecțiuni cauzate de înțepături de căpușe. Aceștia au primit îngrijiri medicale și au plecat cu recomandări de la secția de boli infecțioase. Pacienții au vârste cuprinse între 47 și 64 de ani și sunt din localitățile Sibiu, Rășinari și Șura Mare. În ultima vreme s-a înregistrat o creștere a pacienților mușcați de căpușe. De la începutului anului avem 38 de cazuri, dintre care în ultimele 2 zile 14 cazuri”, spune Decebal Todăriță – purtător de cuvânt spitalul județean Sibiu.

Oamenii merg cu ochii în patru prin parcurile din oraș și spun că evită să calce pe iarbă și dacă se poate să și tranziteze prin zonele verzi. Părinții și bunicii sunt cu privirea ațintită numai aspura copiilor atunci când merg la plimbare prin parc, de teama căpușelor.

”Am auzit de lucrul acesta și e și normal să avem grijă. Prea multe nu știu. Adică nu trebuie mers prin iarbă sau pe unde sunt oi. Nu mă tem. Nu ne așezăm pe iarbă. E și normal să îmi dea de gândit. Sunt niște lucruri care dacă nu ești atent îți dăunează la sănătate. Știu că un vecin a fost acum vreo 3 săptămâni pe undeva pe la țară și când s-a dus la medicul de familie, i-a găsit o căpușă la copil. Trebuie să fim atenți și să avem grijă, mai ales că acum s-au înmulțit cazurile de oameni mușcați de căpușe”, spune Sarvu Silviu din Sibiu.

 

Iohannis: Problema căpușelor nu se va rezolva niciodată în România

Municipalitatea locală spune că va pune în aplicare câteva soluții de stopare a răspândirii căpușelor în oraș, dar face și recomndări oamenilor să evite să meargă prin iarbă. Primarul Sibiului crede că cea mai bună soluție ar fi ca sibienii să meargă în pantaloni lungi și în pantofi la plimbare prin parcuri.

”Se vor relua și anul acesta deratizările, însă din păcate căpușele nu vor dispărea. Vom ține vegetația ma scurtă și vom face intervenții atât cât se poate face. Recomandarea mea pentru sibieni este să iasă în parc și zone verzi îmbrăcat adecvat. Cu încălțări închise, pantaloni lungi, până jos. Simplu. Problema nu se va rezolva în România. Problema s-a extins datorită în principal schimbării condițiilor climatice și orice s-ar face, chiar dacă tratăm un oraș sunt suprafețe imense în afara localităților unde nu se ocupă nimeni de problemă și ele se vor înmulți. Vor fi duse de animale dintr-un loc într-altul. Cel mai bine este să umblăm prin parc îmbrăcat adecvat, chiar dacă e mai plăcut să umblăm în pantaloni scurți și sandale… Au trecut vremurile acelea”, a spus primarul Sibiului.

Județul Sibiu conduce în topul județelor de unde provin cei mai mulți oameni mușcați de căpușe pe anul trecut. Din 861 de cazuri, peste 360 au fost înregistrate aici.

YouTube video

video Bogdan Tătăroiu

Ultima oră

Comentariul meu