În perioada premergătoare Sărbătorilor de Paşte, Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, a dispus o serie de măsuri suplimentare, cu prioritate la obiectivele considerate cu risc alimentar crescut, acţiuni concentrate pentru supravegherea şi controlul modului cum se produce, depozitează, transportă şi se comercializează, carnea de miel, produsele din lapte, ouă şi alte produse alimentare specifice acestei perioade.

În acest sens, la data de 12 aprilie 2012, s-a organizat un control în piaţa agroalimentară Cibin din municipiul Sibiu, unde 25 de  producători cu carne de miel, 20 producători cu produse din lapte, 2 comercianţi cu ouă, comercianţi cu legume, fructe şi verdeţuri de sezon, au oferit populaţiei cantităţi însemnate de astfel de produse, solicitate pentru sărbător

Înspectorii noştrii au verificat documentele care să ateste provenienţa şi calitatea produselor alimentare destinate comercializării, precum şi respectarea normelor de depozitare şi expunere.

Acţiunea de control, a avut un efect benefic, atât pentru producători cât şi pentru cumpărători, prin faptul că produsele alimentare oferite spre vânzare, îndeplineau condiţiile de calitate şi de comercializare, cu excepţia unor spaţii de expunere supra aglomerate cu carcase de miel.

De asemenea în perioada 1 – 12 aprilie, personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, de la Circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, Circumscripţiile sanitare veterinare zonale şi medicii veterinari imputerniciţi de la nivelul comunelor, au verificat modul cum au fost respectate normele sanitare veterinare la unităţiile de tăiere miei, în târguri de animale, în trafic, pieţe agroalimentare, unităţi de procesare, depozitare, comercializare şi au dispus măsuri de remediere şi de sancţionare, în situaţiile de încălcare a legislaţiei din domeniu.

Au fost controlate 7 unităţi care sacrifică miei, 38 carmangerii, 16 hipemarketuri, 22 unităţi de panificaţie, 11 laboratoare de cofetărie patiserie, 5 depozite cu legume şi fructe, 6 ferme cu găini ouătoare, 5 pieţe agroalimentare două  târguri cu animale vii şi patru controale în trafic pe şoselele naţionale.

Pentru deficienţele constatate s-au aplicat 12 amenzi în valoare de 14.000 lei, la 6 proprietari de animale, 3 producători individuali, un hiperrmarket şi două laboratoare de patiserie, iar alţi 5 operatori comerciali au fost avertizaţi.

Au fost sechestrate 103 kg. brânzeturi şi 101 kg. produse din carne în valoare de 4.150 lei, produse comercializate în locuri neautorizate sanitar veterinar, care după efectuarea examenelor de laborator, pentru determinarea calităţii şi salubrităţii, au fost distribuite la unităţi de asistenţă socială.

YouTube video

video: Bogdan Tătăroiu

Ultima oră

Comentariul meu