Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, afirmă că dosarul pentru înscrierea Sibiului, alături de Sighişoara, pe lista patrimoniului mondial UNESCO va fi gata până la sfârşitul anului, în cel mai bun caz, comisia care se ocupă de acesta întrunindu-se în şedinţă de două ori, până în prezent.

O comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Sibiu şi ai Ministerului Culturii s-a întrunit, miercuri, într-o şedinţă de lucru, la Sibiu, pentru pregătirea dosarului de înscriere a municipiului ca şi centru istoric pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

„La iniţiativa Ministerului (Culturii – n.r.) s-a aprobat în Consiliul Local să se meargă pe varianta ca Sibiul să se înscrie pe lista UNESCO pe aceeaşi poziţie cu Sighişoara şi atunci s-a numit o comisie comună minister – primărie care va lucra pe acest dosar pentru a-l completa. S-a întrunit în şedinţă de lucru ieri (miercuri – n.r.), a doua oară. Prima oară s-a întâlnit acum o lună şi jumătate. S-a discutat în principiu formularea de bază: trebuie să fie formulată, pentru fiecare dosar, o declaraţie de valoare universală care practic arată de ce acel loc sau operă de artă e demnă de lista UNESCO. Sunt nişte criterii stabilite de UNESCO care trebuie respectate”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, primarul Klaus Iohannis.

dosarul sibiului pentru unesco va fi gata în cel mai bun caz la sfârşitul anului

dosarul sibiului pentru unesco va fi gata în cel mai bun caz la sfârşitul anuluiPotrivit acestuia, demersul este mai complex decât data trecută, când Sibiul a încercat să fie înscris ca poziţie singulară.

„Nu se va definitiva foarte repede. Comisia se va întruni iarăşi după sărbători şi ori de câte ori, până se ajunge la o procedură comună. Apoi trebuie să găsim o formă de finanţare, să căutăm consultanţi agreaţi UNESCO pentru a detalia anumite lucruri din dosar. E un demers complex, mai complex decât data trecută”, a explicat primarul.

Potrivit lui Klaus Iohannis, dosarul va fi gata „până la sfârşitul anului, varianta cea mai optimistă”.

„Nu e cazul să ne grăbim peste măsură ca să avem un dosar care se respinge sau se trimite înapoi. Vrem să avem un dosar foarte bine pregătit, de aceea şi căutăm consultanţă UNESCO”, a declarat Iohannis.

Prin rescrierea dosarului ca extindere de poziţie, este nevoie de documente noi şi pentru centrul istoric al Sighişoarei, însă, în cazul în care Sibiul este respins, aceasta nu reprezintă un pericol pentru Sighişoara.

„Nu există pericolul, în această formă (ca Sighişoara să fie scoasă de pe listă – n.r.), însă pentru a se rescrie dosarul este nevoie, de exemplu, de elaborarea unui plan de management pentru situl Sighişoara, care iniţial nu a fost la dosar. Dar retrimiţând dosarul cu cele două poziţii trebuie să îndeplinească condiţiile de acum ale UNESCO, care prevăd un plan de management. Deci va fi de lucru nu numai pentru Sibiu, ci şi pentru partea de Sighişoara”, a declarat primarul Sibiului.

Consiliul Local Sibiu a aprobat, în luna mai 2011, înscrierea Sibiului, ca şi centru istoric, pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ca extindere de poziţie, alături de centrul istoric Sighişoara.

Ultima oră

Comentariul meu