Polițiștii locali sibieni vor fi cu siguranță primii din România care din toamna acestui an se vor putea lăuda că știu să vorbească atât în engleză cât și în germană. Peste 120 dintre aceștia vor participa la cursurile de engleză, iar 60 vor face și cursurile de germană.

Cursurile se vor desfășura în perioada 17 aprilie – 31 octombrie, cursanții urmând să fie instruiți de către Soft Aplicativ și Servicii SA și SC Grupul de Consultanță pentru dezvoltare DCG SRL. La sfârșitul perioadei de instruire aceștia vor primi certificate de participare și diplome certificate CNFPA.

”Prin acest proiect, urmărim ca majoritatea angajaților noștri din teren să cunoască cel puțin o limbă străină și în contextul în care Sibiul este din ce în ce mai căutat de către turștii străini, astfel încât putem avea o capacitate de a răspunde tuturor solicitărilor venite dinspre aceștia. Noi am văzut în anii trecuți acea barieră lingivistică de care se loveau pe teren angajații noștri, iar dacă unul dintre ei a cunoscut o limbă străină și se întâmpla să plece în concediu sau să plece pur și simplu, înlocuirea era foarte dificilă. De aceea am decis ca majoritatea să intre în program ca să nu mai avem acea dificultate de înlocuire”, explicat Aldea Adrian – șeful Politiei Locale Sibiu.

Polițiștii locali sibieni recunosc că se inhibă și chiar se blochează când turștii străini le cer ajutorul, iar ei dau din colț în colț și se văd nevoiți să ridice din umeri neputnicioși. Cursurile care încep săptămâna viitoare și se vor încheia în octombrie vin ca o mănușă pentru aceștia.

”Păi ajută pentru că Sibiul este un oraș turistic. Avem foarte mulți turiști care sunt dezorientați sau caută o locație și e foarte bine ca să ști să poți să îl îndrumi. Îi răspundem în engleză sau în limbile de circulație internațională. Ne ajută și în viața de zi cu zi. Dacă înveți rămâi cu limba învățată. În primul rând îți creezi o poziție proastă când vine un cetățean străin și te întreabă ceva și tu nu ști să îi răspunzi. Trebuie să apelezi prin stație ca să vină un alt coleg. Sperăm să ne perfecționăm ca să nu mai avem probleme. Este o germană conversațională”, spune Hârșan Ovidiu – Inspector principal  poliția locală Sibiu.

Sprijin pentru turiști

Municipalitatea a luat decizia de a veni în sprijinul polițiștilor locali, tocmai pentru ca aceștia să nu se mai facă de râs în fața turiștilor care în mare parte provin din zona Germaniei și a țărilor învecinate.

”Sibiul se bucură în fiecare an de un număr tot mai mare de turiști, majoritatea dintre aceștia provenind din țări vorbitoare de limba germană. Aceste cursuri pe care polița locală le organizează vin astfel în sprijinul agenților din teren care pot astfel să ofere informații în limba vorbită de turist”, a explicat Mirela Gligore – purtător de cuvânt primăria Sibiu:

Polițiștii vor fi capabili la finele cursurilor să vorbească germana și engleza la nivel de începător și intermediar. În proiect sunt cuprinse și cursuri de informatică. Peste 120 de angajați ai poliției locale vor participa la cursurile de specializare.

YouTube video

VIDEO Bogdan Tătăroiu

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Degeaba , Harsan tot prost e si restul bagorilor tot analfabeti sunt.