Ceasul fabricat cu aproximație în 1790 de un ceasonicar elvețian din Geneva este din aur și are două mecanisme distincte, iar ambele au avut nevoie de reparații.
Trei experți, printre care și un ceasornicar de 71 de ani din Sibiu au lucrat la restaurarea ceasului mai bine de o lună de zile
”Nu funcționa nici mersul lui nici muzicuța. Domnul Herman a desfăcut ceasul. Roata balansorului era strâmbă și a îndreptat-o. A uns mecanismul cu ulei elvețian de la mama lui de acasă. Apoi problema mai mare a fost la muzicuță pentru că roțile care pun în mișcare acest cilindru, patru bucăți pe o suprafață de un centimetru pătrat. Ultima dintre ele avea pivotul axului rupt. A trebuit decălit axul și găurit cu un burghiu pentru a pune un știft și a reface funcționalitatea roții. Încă un fapt în plus care a trebuit făcut pe strung a fost axul butonului declanșator al muzicuție. Împreună am realizat și o cheiță pentru că nu mai avea cheița originală”, spune Dorin Barbu – expert restaurator și doctor în istorie la Muzeul Brukenthal.
Ceasul este unic conform celor care l-au readus la viață, iar în lume la ora actuală mai există doar două modele produse de același fabricant elvețian.
”Identic sută la sută nu am găsit, dar de același fabricant s-au vândul la licitații încă vreo două ceasuri. Au în plus în jurul cifrelor culoarea albă. Exact ca acesta nu am găsit. Pentru restaurarea acestui ceas a trebuit să lucrăm într-o echipă pluridisciplinară în sensul că am apelat la un ceasornicar, decanul de vârstă al ceasornicarilor germani din Sibiu, care nu a dorit să îi dezvăluim numele, de aceea o să i spunem domnul Herman. Pentru a reface sticla de protecție a cadranului am apelat la atelierele domnului Tămâian”, a mai spus Dorin Barbu.
Românii care vor să vadă ceasul restaurat vor mai avea de așteptat și asta pentru că el va fi expus de săptămâna viitoare în cadrul primei expoziţii internaţionale a Muzeului Brukenthal la Luxembourg.
video Bogdan Tătăroiu / Muzeul Național Brukenthal