În data de 14 aprilie 2012, ora 19 Ansamblul de Dansuri Háromszék din Sf. Gheorghe va fi prezent pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu cu un spectacol inedit de teatru-dans „A MaszkUra” adică în traducere Masca în regia lui Ivácson László. Spectacolul durează 70 de minute, bilete de intrare se vor putea procura la intrare.

Încă din cele mai vechi timpuri omenirea a dorit să povestească (şi să influenţeze) mersul lucrurilor,

fenomenele naturale şi supranaturale prin ritualuri în care participanţii poartă măşti pentru a delimita faţa adevărată a lucrurilor de faţa dumnezeiască, de faţa dreptăţii absolute: prin urmare masca merge mână în mână cu ritualul .

Pornind de la această idee, printr-un exerciţiu de imaginaţie am putea să căutăm măştile pe care le-am adoptat încă dinaintea istoriei, pieile de animale, măştile mortuare, pentru a le pune în paralel cu jocurile copiilor de azi, cu obiceiurile dramatice din timpul prezent, dar şi cu obiceiurile culturale urbane: teatrul, balul mascat sau machiajul, manichiura şi coafura femeilor. După o analiză aprofundată realizăm că ritualurile moderne provin din cele străvechi, şi în ambele cazuri participanţii sunt mânaţi de acelaşi imbold, de aceeaşi motivaţie.

Încercăm să ne dăm seama de ce omul a avut tot timpul tendinţa să se ascundă sub masca unor piei de animale, de ce continuă să-şi camufleze adevărata faţă. Şi în ce devine omul în spatele acestor măşti? Prin intermediul tradiţiei transpuse în măştile dramatice şi ritualurile secolelor 20 – 21 (Şezătoarea din Zona Sării ,Căluşul din Oltenia, Ziua păcălelii din Mezőföld (HU) ) căutăm care este de fapt adevărata ipostază a omului, cu sau fără mască? Răspunsul la semnele de întrebare ridicate în timpul acestui spectacol se regăsesc cel mai bine în cuvintele scriitorului Hamvas  Béla ”Cred că doar în cele mai intense momente de dragoste suntem cu adevărat descoperiţi.”

 

Ultima oră