Conform documentului, publicat de Comisia pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord, cu sediul la Washington, există în jur de 150.000 şi 200.000 de prizonieri politici în Coreea de Nord. Unii dintre ei au fost condamnaţi pentru delicte minore, ca de exemplu pentru fredonarea unor melodii sud-coreene sau călătorii în China vecină.

Bazându-se pe interviuri cu 60 de foşti prizonieri şi gardieni în penitenciare, raportul avertizează faţă de „o rată a mortalităţii exorbitantă în rândul deţinuţilor”, generată de „abuzuri, tortură, execuţii şi subnutriţie”.

Reacţionând la acest text, Robert King, emisarul special al Statelor Unite pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord, a somat Phenianul să „respecte drepturile omului”. Conform acestuia, la ora actuală presa preferă să vorbească despre proiectul regimului de a lansa o rachetă pentru a plasa pe orbită un satelit de observare. Statele Unite şi aliaţii lor văd în această lansare un test cu rachetă balistică pe care îl denunţă.

Presa, a apreciat King, „are tendinţa de a arăta mai mult interes pentru rachete şi bombe decât pentru drepturile omului şi taberele de prizonieri, care sunt mai dificil de văzut”.

„Nord-coreeni au permis (presei străine) să vină şi să observe lansarea unei rachete. Însă nu îi vor lăsa să vadă ce se petrece în tabere”, a adăugat acesta.

Ultima oră